День кельнера у Львові
День кельнера у Львові 5 канал

Ресторатор носить таці, а офіціант відпочиває: що це за свято День кельнера і чому його відзначають у Львові – сюжет

Читайте по-русски
Вперше запровадили святкування у 2009 році, аби віддячити всім офіціантам за їхню роботу

У Львові відзначають день кельнера. Це свято – особливе. Йому немає аналогів у світі, адже вигадали його львівські ресторатори. Вперше запровадили святкування у 2009 році, аби віддячити всім офіціантам за їхню роботу. Цього дня власники й менеджери кафе та ресторанів вітають і нагороджують свій персонал. Щоб побачити, як святкують ресторатори, – журналісти "5 каналу" побували в одному із закладів міста.

Ресторатор Дмитро Романюк протирає столи та готується приймати перших відвідувачів. Нині він у ролі офіціанта. Такий подарунок зробив своєму персоналу у свято кельнера. Вони відпочивають, а він носить таці.

"Кожен власник бізнесу має знати про цей бізнес усе, і вміти бути функціональним настільки, ніби працівника нема. Але я так рано ще не прокидався. Я люблю приходити на роботу о четвертій, нічого не робити, дивитися, як усі працюють", – каже ресторатор.

Чоловік розповідає: така робота йому не в новинку. До відкриття власного закладу сім років працював офіціантом. Каже, за цей час траплялося багато несподіванок.

"Найцікавіші історії були, коли мене за руки кусали, і питали, чи в мене смачні татуювання. Одне з найдовших і таких найцікавіших – це коли до мене прийшли гості, взяли казан молодої картоплі, поставили на стіл і питали, чому ми не можемо її їсти. На відповідь нашу: "Бо ми не знаємо, звідки ви взяли цей продукт". Вони кажуть: "Та як, ми тільки що її в церкві посвятили, і от вам принесли свіжайшу". Ну, насправді їм прийшлось її заховати, і вони дуже на мене розізлилися", – розповів ресторатор Дмитро Романюк.

А от офіціантка Юлія Сокальська сьогодні лише спостерігає, як працює бос. Вона ж дає підказки. Дівчина – кельнер із досвідом. У сфері обслуговування працює майже 10 років. Зізнається, робота важка, але цікава та прибуткова.

Читайте також: Виконує роботу за чотирьох: попит на оренду роботів-офіціантів зростає – у чому вони кращі.

"Я взагалі мріяла стати журналісткою, вчилася в цьому напрямку, але я, як всі молоді люди, хотіла десь відпочити, мати якийсь власний кошт. І я вирішила спробувати підробіток саме сфері обслуговування. І з цього почалося дуже веселе життя, тому що працювати офіціантом – це, з одного боку, справа складна, бувають різні люди, різні конфлікти, але з другого боку – дуже весело, тому що багато нових знайомств", – розповіла офіціантка Юлія Сокальська.

Юлія каже, за свою роботу частенько отримує щедрі чайові.

"Був такий випадок, коли я ще в іншому закладі працювала, гостю був потрібен дуже вільний столик. Я кажу, добре, є столики, я вас проведу. Ну, і знаєте, як то буває, інколи в фартух або в руку дається якась купюра. Я кажу: дякую, то не потрібно, це ж наша робота, і тоді я розумію, що у мене в руках 100 доларів, а для мене тоді вісімнадцятирічної 100 доларів – це було вау", – розповіла офіціантка.

Пообідати з подругою, а не працювати, прийшов до закладу і бармен-офіціант Ігор Мельничук. Каже, власник закладу в ролі офіціанта працює самовіддано. Нині навчить його робити коктейлі.

"Згадав, як мене ганяв мій директор, і вирішив поганяти сьогодні його, тому якось так. Ну, щось він знає, але видно, що трошки підзабув, бо, напевно, останній раз тацю в руках тримав роки два-три томуд", – поділився бармен-офіціант закладу Ігор Мельничук.

Дивіться також відео: Перед рестораном – купа дров: як бізнес прилаштовується до роботи під час відключень електроенергії.

"Вчора вечері дізналася від подруги, що сьогодні День кельнера, і вирішила підтримати, скажімо так, своєю участю в цей день. Відвідавши заклад, побувавши тут ще раз, і зайшовши пообідати", – розповіла відвідувачка закладу Вікторія Собко.

Олена Кордоба прийшла до бару з квіткою, аби привітати з професійним святом подружку Юлю. За роботою її не застала, тому подарунок вручила черговому кельнеру.

"Знаючи, що сьогодні День кельнера, вирішила прийти сюди, щоб привітати її, але була приємно здивована і вражена, що власник цього кафе вирішив так оригінально привітати своїх працівників і сам став за барну стійку, тому, очевидно, буду сьогодні вітати його", – сказала Олена.

Під кінець дня ресторатор готує для свого персоналу ще один сюрприз – його залишив у таємниці, але працівники закладу кажуть: найбільшу наснагу до роботи надає дружня команда.

Анастасія Ярмоловська, Євген Радіон, Львів, "5 канал"

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Попередній матеріал
Південна Корея передасть для відбудови України платформи розвитку "розумного міста" – ЗМІ
Наступний матеріал
Перелякані рашисти у бєлгородській області оголосили "контртерористичну операцію" – що відомо
Loading...
Закон чинний уже два роки: якою мовою нині обслуговують людей у різних закладах Києва

Закон чинний уже два роки: якою мовою нині обслуговують людей у різних закладах Києва

Портрети відвідувачів на паперових горнятках і "підвішена" кава: у Львові переселенці відкрили унікальний заклад

Портрети відвідувачів на паперових горнятках і "підвішена" кава: у Львові переселенці відкрили унікальний заклад

Поїсти і допомогти пораненим: у Києві відкрилася палянична "Захисник"

Поїсти і допомогти пораненим: у Києві відкрилася палянична "Захисник"

Дрова, свічки та генератори: як впливають постійні відключення світла на київський бізнес – сюжет

Дрова, свічки та генератори: як впливають постійні відключення світла на київський бізнес – сюжет

Безкоштовні гарячі обіди: у Дніпрі відкрили соціальний ресторан для переселенців – сюжет

Безкоштовні гарячі обіди: у Дніпрі відкрили соціальний ресторан для переселенців – сюжет

Трохи Херсонщини на Хрещатику: як відкрилася синьо-жовта "Кава Києва"

Трохи Херсонщини на Хрещатику: як відкрилася синьо-жовта "Кава Києва"