У Львові відзначають день кельнера. Це свято – особливе. Йому немає аналогів у світі, адже вигадали його львівські ресторатори. Вперше запровадили святкування у 2009 році, аби віддячити всім офіціантам за їхню роботу. Цього дня власники й менеджери кафе та ресторанів вітають і нагороджують свій персонал. Щоб побачити, як святкують ресторатори, – журналісти "5 каналу" побували в одному із закладів міста.
Ресторатор Дмитро Романюк протирає столи та готується приймати перших відвідувачів. Нині він у ролі офіціанта. Такий подарунок зробив своєму персоналу у свято кельнера. Вони відпочивають, а він носить таці.
"Кожен власник бізнесу має знати про цей бізнес усе, і вміти бути функціональним настільки, ніби працівника нема. Але я так рано ще не прокидався. Я люблю приходити на роботу о четвертій, нічого не робити, дивитися, як усі працюють", – каже ресторатор.
Чоловік розповідає: така робота йому не в новинку. До відкриття власного закладу сім років працював офіціантом. Каже, за цей час траплялося багато несподіванок.
"Найцікавіші історії були, коли мене за руки кусали, і питали, чи в мене смачні татуювання. Одне з найдовших і таких найцікавіших – це коли до мене прийшли гості, взяли казан молодої картоплі, поставили на стіл і питали, чому ми не можемо її їсти. На відповідь нашу: "Бо ми не знаємо, звідки ви взяли цей продукт". Вони кажуть: "Та як, ми тільки що її в церкві посвятили, і от вам принесли свіжайшу". Ну, насправді їм прийшлось її заховати, і вони дуже на мене розізлилися", – розповів ресторатор Дмитро Романюк.
А от офіціантка Юлія Сокальська сьогодні лише спостерігає, як працює бос. Вона ж дає підказки. Дівчина – кельнер із досвідом. У сфері обслуговування працює майже 10 років. Зізнається, робота важка, але цікава та прибуткова.
Читайте також: Виконує роботу за чотирьох: попит на оренду роботів-офіціантів зростає – у чому вони кращі.
"Я взагалі мріяла стати журналісткою, вчилася в цьому напрямку, але я, як всі молоді люди, хотіла десь відпочити, мати якийсь власний кошт. І я вирішила спробувати підробіток саме сфері обслуговування. І з цього почалося дуже веселе життя, тому що працювати офіціантом – це, з одного боку, справа складна, бувають різні люди, різні конфлікти, але з другого боку – дуже весело, тому що багато нових знайомств", – розповіла офіціантка Юлія Сокальська.
Юлія каже, за свою роботу частенько отримує щедрі чайові.
"Був такий випадок, коли я ще в іншому закладі працювала, гостю був потрібен дуже вільний столик. Я кажу, добре, є столики, я вас проведу. Ну, і знаєте, як то буває, інколи в фартух або в руку дається якась купюра. Я кажу: дякую, то не потрібно, це ж наша робота, і тоді я розумію, що у мене в руках 100 доларів, а для мене тоді вісімнадцятирічної 100 доларів – це було вау", – розповіла офіціантка.
Пообідати з подругою, а не працювати, прийшов до закладу і бармен-офіціант Ігор Мельничук. Каже, власник закладу в ролі офіціанта працює самовіддано. Нині навчить його робити коктейлі.
"Згадав, як мене ганяв мій директор, і вирішив поганяти сьогодні його, тому якось так. Ну, щось він знає, але видно, що трошки підзабув, бо, напевно, останній раз тацю в руках тримав роки два-три томуд", – поділився бармен-офіціант закладу Ігор Мельничук.
Дивіться також відео: Перед рестораном – купа дров: як бізнес прилаштовується до роботи під час відключень електроенергії.
"Вчора вечері дізналася від подруги, що сьогодні День кельнера, і вирішила підтримати, скажімо так, своєю участю в цей день. Відвідавши заклад, побувавши тут ще раз, і зайшовши пообідати", – розповіла відвідувачка закладу Вікторія Собко.
Олена Кордоба прийшла до бару з квіткою, аби привітати з професійним святом подружку Юлю. За роботою її не застала, тому подарунок вручила черговому кельнеру.
"Знаючи, що сьогодні День кельнера, вирішила прийти сюди, щоб привітати її, але була приємно здивована і вражена, що власник цього кафе вирішив так оригінально привітати своїх працівників і сам став за барну стійку, тому, очевидно, буду сьогодні вітати його", – сказала Олена.
Під кінець дня ресторатор готує для свого персоналу ще один сюрприз – його залишив у таємниці, але працівники закладу кажуть: найбільшу наснагу до роботи надає дружня команда.
Анастасія Ярмоловська, Євген Радіон, Львів, "5 канал"
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.