У Дніпрі відкрили соціальний ресторан. Щодня без вихідних там годують переселенців. Заклад лише розпочав роботу, а вже обслуговує до чотирьохсот людей на зміну.
У цьому ресторані їжу за гроші придбати не можна. Щоб стати клієнтом закладу, потрібно мати довідку переселенця ‒ і гарячий обід тобі дадуть задарма. Тринадцятирічний Марк із Торецька на Донеччині привів до ресторану свою бабусю. Обоє приємно вражені.
"Суп дуже смачний! І каша! І салат смачний!", ‒ каже переселенець Марк.
Соціальний ресторан у Дніпрі відкрили кілька днів тому і вже нагодували понад півтори тисячі людей. Волонтери кажуть, готували для них від початку повномасштабної війни. За кошти міжнародних благодійних організацій з їхньої кухні їжу розвозили до дніпровських шелтерів. Коли благодійники сфокусувалися на підтримці прифронтових і деокупованих громад, волонтери своїх клієнтів у Дніпрі не кинули. Тепер кошти на харчі збирають самі.
"Дніпро вважається мирним містом і фінансування урізається. Але ми зрозуміли, що ми не можемо кинути людей, особливо тих, над ким ми вже взяли часткову опіку. Ми захотіли продовжувати їх годувати, і звідси народилася ідея створити місце, де вони зможуть безкоштовно отримувати комплексні гарячі обіди", ‒ зазначила співзасновниця благодійного фонду "Перемога" Анастасія Єрак.
Серед працівників ресторану чимало переселенців. Рестораторка Яна з Волновахи. У волонтерстві знайшла розраду, аби менше згадувати пережите у рідному місті.
"Ми були у бомбосховищі, де було дуже багато людей. Місця практично не було. Діти всі плакали. У середині було дуже жарко, по краях дуже холодно. Дуже тяжко було, тому що прямо на цю будівлю зверху падали снаряди. Це було дуже страшно", ‒ пригадує волонтерка-переселенка Яна.
Яна каже, більшість відвідувачів ресторану ‒ переселенці із Запорізької, Донецької та Луганської областей. Прийшовши на безплатний обід, більшість ніяковіють. Знає це дівчина і з власних відчуттів.
"Вони мали свою домівку, свою роботу, своє те, що вони нажили багатьма роками. А тут приїхали і в них нічого нема. Чуже місто, в якому треба жити, виживати і десь шукати допомоги", ‒ запевнила волонтерка-переселенка Яна.
Євген зі Слов'янська з родиною на обід приходить уже вдруге. Каже, задоволений не лише меню, а й тим, що можна розвіятися і знайти привід зайвий раз вийти з квартири.
Обіди дають ‒ перше, друге з м'ясом, салатик і запити. В ціло все добре ‒ свіже, поживне, ситне", ‒ зауважив переселенець Євген.
Переселенка Тетяна ствердила: "Дуже добре тут готують, смачно. На пельмені, на спагетти с м'ясом попадала. Котлетки смачненькі були".
Щодня у ресторані готують до 400 порцій гарячих обідів. Але потужності дозволяють прийняти вчетверо більше переселенців. Тож, за потреби ‒ готові готувати більше.
Вікторія Ковальова, Олександр Пронський, Дніпро, "5 канал"
Читайте також: "Наш Краматорськ" тепер і в Києві: як вимушені переселенці організували свою спільноту у столиці
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Дивіться також відео за темою:
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.