Корови
Корови 5 канал

Встають зі сходом сонця, а повертаються додому вночі: як проходить будні фермера – сюжет

Читайте по-русски
Ферма у Смілі прокидається о шостій ранку

Встають з першими променями сонця, а повертаються додому з останніми. Це про фермерів. Покупці, які звикли бачити вже готовий продукт на прилавках, не здогадуються скільки роботи вкладено, щоб отримати літр молока. Кореспондентка "5 каналу" Яна Лимаренко встала зранку, щоб провести цей день з фермером у Смілі на Черкащині.

Ферма у Смілі прокидається о шостій ранку. Одними із перших сідають за кермо трактористи. Вони мають набрати та відвезти корм для чотирьох сотень корів.

Доки худоба снідає – працівниці готують її до ранкового доїння.

"Зібрала перші струйки, щоб не попадали бактерії у молоко, потім обробляю дезінфікувальним розчином", – розповідають працівниця.

Під шефством Олени Гуменної – пів сотні рогатих. Доїння, годування та прибирання стійл розписані погодинно. Усе має бути без затримок, інакше корови бунтуватимуть.

"Вони наскільки привчені, що вони знають, що приходиш на роботу – вона знає, що буде доїтися, якщо затримався чи світла буває немає – то вони кричать, мукають, бо знають, що їх треба доїти", – говорить Олена Гуменна, операторка машинного доїння.

За рік одна корова дає 9 тисяч літрів молока, щодня – до 35. Воно трубами тече до охолоджувальної бочки.

"Протягом 20-30 хвилин після доїння охолоджується до 4 градусів", – розповідає Олена Гуменна.

Далі його переливають у молоковоз, який везе на перероблення. Частину молока лишають для новонароджених телят.

"Тут є 55 теляток, якщо ви бачите з бирками – це телички, яких ми тримаємо собі, далі в нас бички, яких ми не тримаємо, а продаємо людям", – розповідає працівниця.

Тим часом кипить робота у пташниках. Тут від 12 тисяч курей отримують щодня стільки ж яєць. Світлана пакує їх вручну.

"У нас тут клітка, у клітках сидять по три курки і кожна несе яйце, тут бачите, ось стрічка, яйця викочуються з клітки і ідуть по стрічці", – розповідає Світлана Фірсуніна, птахівниця.

Цій фермі пів сотні років. Кілька років тому її відновили і тепер тут працюють півтори сотні працівників.

"Цілу добу постійно є робота, вночі люди працюють, доглядають за тваринами. З людьми трохи зараз тяжко, ніхто не хоче йти працювати в сільське господарство, хоча офіційно працевлаштовані, соцпакет", – каже Олексій Шмирко, завідувач ферми.

Від 5:00 ранку на фермі керівник Віталій Перканюк. Знімальну групу запрошує у поїздку на поля, де вирощують харчі для худоби.

Щоб розвивати виробництво, Віталій зі своїми працівниками вивчили досвід колег у понад десятку країн. Каже, українським фермерам – набагато важче, ніж закордонним.

"За кордоном кругом дають дотації, у нас їх немає, на 2020 рік ми готували документи і такої статті витрат як дотації – їх просто немає", – каже Віталій Перканюк, директор СТОВ "Лан".

Весь день фермера у клопотах, у кабінет він заходить близько 9:00 вечора. Показує знімальній групі свою мрію – проєкт будівництва нової сучасної ферми.

"Це наш завтрашній день, щоб ми швидше догнали Америку і Нідерланди", – каже фермер.

Яна Лимаренко, Вячеслав Ромодан, Черкаська область, "5 канал"

Попередній матеріал
Сергій Борзов став головою Вінницької ОДА – що про нього відомо
Наступний матеріал
Справа вбивства Гандзюк: як суд заарештував Мангера без права на заставу – подробиці з засідання
Loading...

В Україні заснували ще одне професійне свято – День фермера

Вимушені збувати худобу, бо нічим годувати: наслідки карантину для малих фермерів Донеччини

"Ми залишимося без роботи": фермери сходу і заходу країни поділилися думками щодо відкриття ринку землі

Равликовий бізнес: як незвичайний вид фермерства набирає обертів в Україні – сюжет

Експертка з аграрних питань: Розмови про те, що банки зможуть продавати землю іноземцям – це маніпуляція

Курганам близько 5 тис. років: на Черкащині фермери знищують культурну спадщину – як реагує прокуратура