Равлики
Равлики 5 канал

Равликовий бізнес: як незвичайний вид фермерства набирає обертів в Україні – сюжет

Читайте по-русски
17 українських підприємств уже експортують равликів на ринок Європейського Союзу

Щоби бути фермером, не обов'язково розводити корів чи свиней. Можна, до прикладу, купити равликів. На відміну від великої худоби, тут буде менше бруду, але клопоту від того менше не стане. Для України цей вид фермерства ще незвичний. Утім у кількох регіонах такі господарства вже є, а в ресторанах з'являються екзотичні страви. Про те, як в Україні розвивається равликовий бізнес – дивіться далі.

Молодий фермер Віталій Гучко зі Львівщини вперше експортує 5 тонн равликів до Литви.

"Бачите, він має таку заокруглену ніби як губу, це означає що равлик 1-го сорту, він дозрів і може експортуватися. Має відповідно смакові якості, його спочатку мають відпарити, але фактично він готовий до споживання. 2-й сорт – це фактично те саме. Він не має такої заокругленості, якби трошки видовжений", – пояснює фермер.

Підприємець співпрацює лише з європейцями, нині веде перемови з італійцями та іспанцями.

"Італієць нам сказав, що він хоче равлика від 10 і більше грам, а сама природа цього равлика в середньому 9 г, тобто його бачення цієї продукції це равлик-переросток. От іспанцям написали пропозицію 8-12 грамів. Їм не підходить, хочуть меншого – грам 6. От така специфіка", – розповідає Віталій Гучко.

У найближчих планах фермера – експорт равликових консервів. М'ясо слимака в олії та приправах або у томатних заправках.

Неподалік Бердичева у селі Хажин ще один фермер Роман Камінський минулого літа на чотирьох сотках городу також розгорнув равликову ферму. Змайстрував 40-метрову теплицю та придбав на Тернопільщині 110 кілограмів слимаків для розведення. За один сезон зібрати великий равликовий врожай йому не вдалося, забракло досвіду. Експорт теж не вдався, бо продукція не відповідала нормам.

"Основною причиною некондиції равлика для нормального продажу стало пошкодження мушлі. Він падав із висоти, бив мушлю. Також було засухо у вольєрі. Від чого мушля в равлика стає тонкою і крихкою", – зазначив власник равликової ферми.

Утім Роман врахував свої помилки: справи не залишив і планує продавати українських слимаків до європейських країн. Нині переймається зимівлею равликів: його кращий молюск перебуває у спеціальному холодильнику та у приміщенні, де у равлика відбирається ікра. Частину вирощеного торік слимака хлопець продає охочим для розведення.

"Вважаємо, що це та річ, яку ми подужаємо, з якою зможемо справитись і яка врешті нам принесе здобутки і прибутки. Це добра справа для українців, які звикли бути біля дому. Тим більше багато людей мають ділянки землі, на яких можна равлика вирощувати", – вважає Роман Камінський.

Нині фермер збуває равликів до місцевого ресторану. Власниця і шеф-кухар закладу розповідає: у них у меню, чи не в єдиних на Житомирщині, є кілька страв із молюсків.

Популярний серед відвідувачів ресторану класичний варіант подачі равлика з різними соусами.

"У нас виходить готового – це десь приблизно 800 гривень за кілограм. Але туди ще йде базилік, масло, наші затрати. В принципі, рентабельно, навіть дуже рентабельно. Люди куштують зазвичай, із цікавості наважуються скуштувати", – розповідає шеф-кухар ресторану Олена Косовуцька.

Дієтологи радять українцям ласувати равликами, адже вони багаті на білок, кальцій, магній та залізо.

"Дієтичний продукт, тому що м'ясо містить велику кількість амінокислот і майже не містить холестерину, містить омега-3 жирні кислоти, які покращують жировий обмін. М'ясо равликів є чудовим афродизіаком", – зауважує лікар-ендокринолог, дієтолог Олена Яткевич.

Поки Роман Камінський із Житомирщини лише готується поставляти свою продукцію до Європи, 17 українських підприємств уже експортують равликів на ринок Європейського Союзу.

Юлія Сінєльнікова, Марта Шикула, Віталій Сінєльніков, Євген Родіон, Житомирська область, "5 канал"

Попередній матеріал
"Іноді з кимось вечеряю": Гончарук прокоментував зустріч з Єрмаком у ресторані
Наступний матеріал
У Білорусі вперше вийшов у прокат українськомовний фільм
Loading...

Фермера Бутрименка, який здав армійців терористам, звільнили з-під варти для обміну в РФ – Решетилова

Розстрочка, крапельне зрощення, перероблення: економіст розповів, що потрібно майбутньому ринку землі

200 млрд доларів щороку: Зубко порахував, скільки б заробляла Україна, якби переробляла зерно

Під ВР зібралися одразу дві акції щодо ухвалення земельної реформи: між учасниками сталися перепалки – включення (оновлено)

Із перекладача – у фермери: як мешканець Івано-Франківщини створив власний овечий бізнес

Збір квіток у розпалі: чому в Україні необхідно відновити культуру споживання шафрану