Поміняв роботу перекладача на фермера. Мешканець Івано-Франківщини, фельдшер за першою освітою і політолог-перекладач за дипломом, створив овечу ферму і планує перетворити її на сімейний бізнес. У планах вівчаря-початківця збільшити поголів'я отари та зайнятися сироварінням. Про перевтілення містянина у фермера, розповість кореспондент "5 каналу" Ольга Рега.
В отарі фермера-початківця – 80 вівцематок та 20 ягнят. Господар усіх розрізняє... за очима.
35-річний Євген Очеретяний після того, як вивчився на фельдшера, закінчив престижний виш і став політологом-перекладачем. Чоловік багато подорожував, деякий час мешкав у Німеччині та США. Там і зрозумів, що хоче займатися вівчарством. У бізнес вклав власні кошти, але рідні таку ідею сприйняли неоднозначно. Утім, чоловік каже: для нього це своєрідний виклик.
"В Україні життя не завжди є блискучим. Але я все одно вирішив проторувати цей шлях. І довести в першу чергу собі, що життя в селі можливе і може бути не тільки успішним, а що бізнес може бути прибутковим", – каже Євген.
Для розведення Євген обрав овець романівської породи. Каже, вони невибагливі в догляді, натомість мають чимало переваг.
"Це порода м'ясо-шубного напрямку. Вона характеризується дуже гарними смаковими якостями м'яса. Ну і шубнина з неї виходить дуже міцна, тепла. Але основна її перевага в тому, що вона поліестрична. І багатоплідність. У середньому одна вівця дає двійню-трійню", – каже фермер.
Ферма розташовується у селі Станіславівка. Тамтешні мешканці молодого вівчаря підтримують.
Голова сільської ради Надія Воловська говорить: "Так як Євген, він тут на місці працює, і створювати робочі місця буде саме тут. Це саме те, що потрібно для населення. Бо ми би хотіли, щоб люди тут залишалися, працювали".
В Агенції розвитку ОТГ "Прикарпаття" прогнозують: унаслідок децентралізації влади можливостей для розвитку фермерських господарств побільшає.
"У нас усі ОТГ, які вже розпочали свою роботу, вони всі вже перебрали землі за межами населених пунктів, а це колосальні можливості. Це той потенціал для таких невеличких місцевих фермерів, щоб можна було залучати і розвиватись. Бо ми розуміємо, що без земельних ресурсів це все неможливо реалізувати. Як казав Євген, йому на майбутнє треба близько 30 га. А це велика площа", – каже Максим Чопей, виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ "Прикарпаття".
Овеча ферма працює пів року. Щоб стати рентабельною, вона має налічувати до 300 вівцематок. Євген Очеретяний в успіх своєї справи вірить. Окрім реалізації м'яса та шкур, планує також виготовляти сири.
Ольга Рега, Сергій Попович, Івано-Франківська область, "5 канал"