Бердянський колорит у столиці. Уже понад рік у Києві працює бар, який відкрили переселенці з тимчасово окупованого Бердянська. Починали з нуля. Відкрити заклад у центрі столиці здавалося неможливими. Але сьогодні тут знайшли роботу ті, кого війна змусила залишити рідне місто. Матеріал Назара Войтенкова.
Іван Кароланов у лютому торік за кілька днів до початку повномасштабного російського вторгнення виїхав із Бердянська на гірськолижний відпочинок. Після окупації міста разом із родиною кілька тижнів провів на заході країни. Там допомагав вимушеним переселенцям. Оскільки додому тимчасово шляху нема – сім'я переїхала у столицю.
"Тут вже почався мій шлях спочатку як просто найманого працівника. І за два місяці я зрозумів, що наша галузь вона працює. От. Що є попит і людям теж потрібно. Ну тобто те, що ми робимо – теж потрібно", – розповів співвласник бару Іван Кароланов.
Шлях від ідеї до втілення зайняв два місяці. Інвестори проєкту вклали в нього половину необхідної суми. З рештою допомогли друзі, родичі.
"Столи, стільці – я зробив сам. По декору, по фасаду – все розробляли самі повністю. Я ж кажу – дуже сильна творча команда і тому й сформувалися під час цього. Ми так згуртувалися, одним кулаком ішли. У нас не було таке, що хтось вкидає ідею і такі – ні, фігня. Воно все: в яблучко, в яблучко, в яблучко. І отак от ми вийшли – і потім це ж назва", – каже Іван.
Характерники – це про історію запорозького краю. За козаччини характерникам приписували володіння магічними силами. Іван розповідає, цю магію помістили у меню закладу: локальні продукти і трав'яні настоянки.
Цікавинка закладу – його бердянський колорит. У меню, окрім класичних овочевих та м'ясних страв, готують ось таких азовських бичків. Або як їх називають місцеві – куцак.
"Розумієте – щось локальне дуже важко ввезти. Тому, що всі продукти – вони морські, а все Азовське море зараз же під окупацією і такі продукти зараз дістати майже неможливо", – пояснює кухар Олексій Озон.
"Нам знайшли дуже велику партію бичка замороженого. Наразі ми його викупили і зараз оця бердянська рибка – вона тут у нас є", – зауважує Іван Кароланов.
У барі, як жартує Іван, 14 характерників і характерниць. Усі працівники – з Бердянська.
"У нас є один коктейль, який ми прикрашаємо їстівною марочкою. Український прапор і на ньому герб міста Бердянськ", – додає бармен Андрій Мальцев.
Попри швидке захоплення міста, бердянці чинили потужний спротив окупантам. За те, що їх не зустріли хлібом-сіллю, росіяни мстилися тортурами й катівнями. Хто зміг виїхати, зокрема, до столиці, намагаються гуртуватися. Знаходять своїх у цьому барі. Діана з Бердянська. До закладу порадили прийти її знайомі – також переселенці.
"Ми зараз сидимо за баром – і там є бичок. А у нас є статуетка така. Ну, прям по центру міста – і кажу, що у кожної дитини з Бердянська є фотка на його хвості. Що якщо у тебе в дитячому альбомі немає фотки на хвосту бичка – то це дитинство пройшло марно", – жартує жителька Бердянська Діана Лигіна.
Аби частіше бачитися із земляками й допомагати їм знайти роботу, "Характерники" планують відкрити більше точок у столиці.
"Дуже важливо людині виїхати і знати, що його чекають, тому ми розширяємось, щоб надавати більше робочих місць", – переконаний співвласник бару.
І сам Іван, і його гості – найбільше чекають визволення рідного міста з-під окупації росіян.
"Звісно болить. Хочеться додому. Хочеться до українського Бердянська. Як колись це було. Коли люди всі одне одного знали, гуляли по парка-, по набережній. Проходиш – і кожного бачиш, кожного знаєш – оце було гарно", – сумує Діана Лигіна.
Назар Войтенков, Ігор Костюк, Орест Пона, "5 канал"
Читайте також: Обіди задарма: у Харкові японець відкрив кафе, щоб годувати нужденних безплатно.
Дивіться також відео: Щодня нові страви: на Рівненщині у придорожньому кафе безплатно годують військових.
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.