Справу життя відкрили у Дніпрі переселенці, отримавши від держави грант. Щоправда, кажуть, цих грошей на бізнес не вистачило, на пів шляху довелося шукати партнерів і додаткові інвестиції. Попри фінансові труднощі, людям, які через війну втратили все, вдалося відкрити невеликий ресторан фаст-фуду у спальному районі Дніпра.
У печі підходять круасани, а кухар тим часом порається із тістом на півметрову м'ясну піцу.
Створити невеликий ресторан швидкого харчування Віктор задумав щойно опинився у Дніпрі. Чоловік – переселенець із Донеччини, через російську агресію переїжджав двічі. Раніше працював у банку. На новому місці довелося перевчатися, щоб працювати на виробництві. Згодом, з черговим переїздом, наважився сам стати роботодавцем.
"Зробив бізнес-план, розробив бізнес-проєкт, подав його через портал "Дія" на розгляд. Держава його розглянула, мені його погодили і призначили співбесіду з центральним місцем зайнятості у місті Дніпро. Мені погодили мій бізнес-план, сказали відкривати підприємство, відкривати рахунки в банку і чекати на державне фінансування", – розповідає підприємець Віктор Місюль.
Від розрахунків на папері до відкриття закладу минуло пів року. Час пішов на отримання грантових коштів, пошук приміщення, ремонт, закупівлі та на пошук фінансового партнера, адже сума, яку надає держава на бізнес-проєкт, виявилася замалою – зізнається Віктор.
"Держава профінансувала 250 тисяч грн, але коли ми почали будувати свій бізнес, цих коштів не вистачило. Щоб люди розуміли, щоб робити бізнес такого формату, треба значна сума, десь у 2,5 рази більше, ніж виділяє держава", – пояснює чоловік.
У новому закладі Віктор надав роботу ще 4 працівникам. Один з них – кухар-піцайоло Владислав. Чоловік із Харківщини, там втратив усе. А на новому місці ладен без зупину чаклувати над тістом і начинками.
"У нас 10 видів піц і всі вони по-своєму оригінальні і дуже смачні", – переконує кухар-піцайоло Владислав Марченко.
У Дніпрі перекваліфікувався з охоронця на кухаря, за покликом серця, запевняє.
У ресторанчику вуличної їжі – так власники називають заклад – готують страви за кулінарними рецептами різних країн. Але переконують: усе роблять як для себе, щоби не вдарило по гаманцю і смакувало.
"У нас і піца, і гірос, і українські млинці, і французькі круасанчики", – демонструє підприємець.
Засновник задоволений – у спальному районі Дніпра вулична їжа прийшлася до смаку.
Зупинятися на досягненнях підприємець не планує. Уже мріє створити мережу закладів і запропонувати роботу ще більшій кількості людей.
Наталя Світлова, Олександр Пронський, Дніпро, "5 канал"
Читайте також: Обіди задарма: у Харкові японець відкрив кафе, щоб годувати нужденних безплатно.
Дивіться також відео: Щодня нові страви: на Рівненщині у придорожньому кафе безплатно годують військових.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.