Равликовий бізнес під час війни. На Миколаївщині підприємець узявся розводити равликів після поїздки до Хорватії, де відвідав незвичну молюскову ферму. Бізнес пішов угору, підприємець частував стравами з равликів відвідувачів ресторану на узбережжі лиману, як вдарила війна. Як пережив специфічний бізнес ворожі обстріли – дізнавався Олександр Матюшенко.
Підприємець Олександр показує равликів, яких вирощує на власній фермі. Каже: їх особливість у тому, що швидко ростуть. Період росту африканського равлика становить п'ять місяців, тоді як український набирає необхідного розміру щонайменше три роки.
"Сама ідея з равликом прийшла з Хорватії, я дуже довго працював за кордоном. Наше підприємство працює вже третій рік, але об'ємно тільки перший рік", – розповідає підприємець Олександр Піщаний.
Чоловік пригадує: починав свою справу із закупівлі трьох сотень равликів. Однак через повномасштабне вторгнення розширення бізнесу довелося призупинити.
"Війна, перший рік, на Миколаїв наступають, який може бути туризм? Авжеж, ми не розуміли, що далі робити і як далі продовжувати свою справу", – каже Олександр.
В умовах повномасштабної війни пріоритетом став не прибуток, а утримання бізнесу на плаву. На щастя, території Тилігульського лиману, де розташована равликова ферма, ворожих обстрілів вдалося уникнути. Тож уже цьогоріч Олександр зміг розширити бізнес і планує отримати тонну продукції. На дегустацію екзотичних страв запрошує до кафе на узбережжі лиману.
"У нас неподалік місця дегустації власна ферма, де ми їх вирощуємо і далі переробляємо. А тут вже місце для дегустації нашого равлика", – зауважує підприємець.
Тилігульський лиман на Миколаївщині – чи не єдина місцевість в області, яка приваблює туристів. Відвідувачі екзотичну кухню оцінили.
"Равлики – смачненько, гарна подача, просто приємно тут проводити час", – переконує відвідувачка ресторану Олена.
"Це така страва, яка не притаманна для кожного дня, соуси дуже гарні, подача і смачно. Рекомендую: місце гарне, атмосфера, люди і равлики", – запевняє відвідувачка ресторану Ірина.
Перед подачею на стіл молюск проходить тривалий шлях: від сортування до підготовки напівфабрикату. У період росту потребує ретельного догляду. Равликам потрібна відвідна вологість та температура повітря.
"Маємо надію, що все піде по плану, що до кінця вересня ми зберемо весь врожай і почнемо заготівлю для кафе на наступний рік", – пояснює чоловік.
На підприємстві працює до двох десятків людей. Олександр зізнається: поки що бізнес лише покриває видатки, адже в умовах війни довелося перебудовувати логістику, шукати інших поставників, утримувати персонал. Але у майбутньому підприємець планує розширювати виробництво і вирощувати равликів на експорт.
Олександр Матюшенко, Ігор Невідомський, Миколаївська обл., "5 канал"
Читайте також: Готовий працевлаштовувати побратимів: як ветеран почав власний бізнес із виготовлення ключів
Дивіться також відео: Щодня нові страви: на Рівненщині у придорожньому кафе безплатно годують військових.
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.