У це свято, за давнім звичаєм, відбувається освячення перших плодів (злаків, винограду, яблук), тому в народі цей день називають Другим, або Яблучним Спасом. Окрім яблук, цього дня на церковну паперть приносять й інші плоди врожаю: горох, картоплю, огірки тощо.
Свято Преображення обрано для благословення плодів, бо в Єрусалимі, звідки запозичено Устав Східної церкви, саме в ту пору дозрівав виноград. Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що все – від людини до рослини – має бути присвячене Богу як Його творіння.
Святковою стравою на Спаса є печені яблука. Верхівку з хвостиком відрізають, виймають середину з насінням, кладуть туди мед або цукор і запікають. Господині готують також пироги й струдель з яблучною начинкою. Їдять їх із узваром або грушівником – киселем зі свіжих груш.
Маковійчики, хустки, різнотрав'я: як у Києві відзначали Медовий Спас – ФОТО












