Борщ
Борщ Shutterstock

Чий борщ: як Клопотенко поставив шах і мат російській пропаганді

Читайте по-русски
Нині кулінар із власної ініціативи проходить процедцру, аби запатентувати на світовому рівні, що борщ – це українська страва

Популяризатор української їжі і громадський діяч Євген Клопотенко  в гостях у "Рандеву" аргументами розвінчав міф російської пропаганди, що намагалася український борщ записати до здобутків Росії. 

"На 120% борщ український, навіть на 170% він український. Радянський Союз "забрав" собі їжу інших націй, і потім, коли Радянський Союз розпався, Росія нібито як наступниця Радянського Союзу, всю їжу приписали собі. Сказали, що "це ж було в Радянському Союзі, то й борщ є наш. Але є одна прикольна штука, я коли її знайшов, зрозумів, що уже й не треба нічого доводити. Одним із засновників радянської кухні є Похльобкін. Ти відкриваєш його, а він такий радянський пропагандист, і там є просто одне речення: "Борщ – це українська страва". Все", – говорить Клопотенко.

Він також розповів, що також є також головою громадської організації і в цій організації він займається тим, що вивчає борщ. 

"Борщ в перекладі зі старослов'янської означає буряк. І якщо ти зараз почитаєш у вікіпедії, там інформація також замита. Там є борщівник, що борщ пішов від борщівника. Але це досить дивні речі, бо борщівник їсти не можна. А борщ – все просто, це буряк. І раніше, вочевидь, готували з буряку суп і їли. І це ще було за часів Київської Русі", – каже кулінар.

І додає: "Вони можуть створити своє нове інформаційне поле, історичні факти змінити, але насправді є документальне підтвердження – перший борщ був записаний у Харкові у XVІ столітті. Росіяни не переможуть". 

Клопотенко також розповів, що хоче запатентувати назву "борщ" і приналежність борщу до України. 

Кулінар розповів: "Офіційно, юридично нема документа, що борщ – це українська страва... Не було навіть прецеденту, щоб якусь страву внести в загальноукраїнський реєстр. Я за пів року змінив процедуру внесення речей, які українці люблять і вважають українськими до національного переліку нематеріальних цінностей України. Бо раніше навіть ніхто і не думав про це. Бо були вузькі страви – мелітопольська черешня, закарпатська бринза, а не було загальноукраїнського. Мені довелося це все змінити і поїхати в експедицію.... Там треба купа дозволів, ти собі не уявляєш. У жовтні борщ мають внести в перелік нематеріальних цінностей України, а після цього ми вже почнемо офіційну пропагандистську революцію. Ми будемо подавати цю страву до ЮНЕСКО. Якщо вони внесуть борщ до національного переліку нематеріальних цінностей від України, то все. І плюс юридично ми сильніші (від РФ – ред.), у нас також є фестивалі борщу, у мене купа світлин, де дочка, мама і три покоління готують цей борщ. Це велика робота". 

"Моя ідея така: борщ – це наш флагман. Ми беремо його і він нас буде вести вперед", – підсумував Клопотенко. 

Читайте також: Цензура не спрацює, сердючкізм, Prozorro для контрпропаганди – Артем Біденко – Є СЕНС

Попередній матеріал
У НАН України вперше за майже 60 років з'явився новий чільник – що про нього відомо: ексклюзивний сюжет з виборів
Наступний матеріал
У Львові провели унікальну операцію – видалили рідкісну пухлину з порожнистої вени – сюжет
Loading...

Як їжа може бути інструментом самоідентифікації для нації: Євген Клопотенко у "Рандеву з Яніною Соколовою"

Масове харчове отруєння на заводі в Коломиї: кількість хворих наближається до 200

Учені довели, що інтервальне голодування корисне для здоров'я

Мексиканець створює витвори мистецтва з яєчні

Ізраїльські винахідники протестували 3D-принтер для друку м'яса – що з цього вийшло

Усі за раз: науковці зняли жартівливе відео, як підпалити свічки на торті за допомогою ракети