Мрію екоактивістів здійснили ізраїльські винахідники. Вони успішно протестували 3D-принтер для друку м'яса. Тепер планують запустити апарат у масове виробництво. За словами фахівців, виготовлення штучних стейків допоможе значно покращити екологію. Адже обслуговування тваринних ферм завдає великих збитків довкіллю. Коли можна буде спробувати друковане м'ясо, знає кореспондентка "5 каналу" Христина Катарина.
Гастрономічний обман. Ізраїльські винахідники продовжують творити кухню майбутнього. Біоінженери з компанії Redefine Meat почали виробництво 3D-принтерів, які друкують м'ясо. Апарати з високою точністю повторюють структуру м'язів, крові та жиру тварини й випускають яловичий стейк. Назвали його Alt-Steak, тобто альтернативний стейк. На вигляд і смак його складно відрізнити від справжнього. А от за користю, м'ясо, створене в лабораторії, здоровіше – кажуть науковці. Адже не містить холестерину.
"Наша технологія може створити шматок м'яса з цілих м'язів. Це буде реальна Яловича вирізка, але здобута без шкоди для довкілля. До того ж, вона коштуватиме значно менше, ніж реальний стейк. Фактично, ми зможемо надрукувати цілу корову, а не лише якусь її частину. Це м'ясо можна буде смажити, готувати на грилі, варити й тушкувати – тобто робити з ним усе, що ви робите зі справжнім м'ясом", – каже Ешхар Бен Шітрит, співзасновник компанії Redefine Meat.
За годину прототип високотехнологічного принтера виготовляє від 3 до 6 кілограмів м'яса. А от робоча машина, яка надійде у виробництво, зможе випускати 20. У майбутньому ж винахідники взагалі хочуть замінити апаратом цілу корову. Тобто удосконалити принтер так, щоби він за день друкував до 250 кілограмів стейків – стільки дає одна рогата. Вже до кінця цього року винахід ізраїльських фахівців з'явиться в елітних ресторанах. А у 2021-му його зможуть придбати і м'ясні компанії.
"Гадаю, 3D-м'ясо – це чудова ідея! Якщо воно смакуватиме так само, як і справжнє, то я обов'язково його скуштую. Такий стейк не шкодить довкіллю, і нам не треба вбивати тварин заради нього. Це круто!" – говорить Дорон Земур, офіціант.
"Друк їжі на 3D-принтерах допомагає зберігати довкілля і захищає невинних тварин. Я з нетерпінням чекаю, коли нарешті зможу спробувати м'ясо з лабораторії. Сподіваюся, воно буде смачне, як мінімум не гіршим за натуральне", – каже Шімі Карні, власник комп'ютерної компанії.
Ізраїль – батьківщина інновацій у галузі тривимірного та цифрового друку. У країні діють щонайменше п'ять біоінженерних компаній, які створюють штучне м'ясо. Торік ізраїльські науковці вперше виростили стейк на Міжнародній космічній станції – із клітин крові корови. Посмакувати такою екологічно чистою яловичиною можна буде вже за 3-4 роки.
Христина Катарина, "5 канал"