Відкриття американських науковців
Американська науковиця Стефані Венн-Вотсон, яка понад два десятиліття присвятила вивченню процесів старіння, назвала головний продукт у своєму раціоні, який, за її словами, підтримує здорове довголіття. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на CNBC Make It.
Венн-Вотсон – ветеринарна епідеміологиня, яку 2001 року залучили до програми ВМС США. Її завданням був медичний супровід дельфінів, що перебували на службі у флоті та почали старішати. Саме ці тварини і допомогли вченій зробити неочікуване відкриття.
У природних умовах дельфіни зазвичай живуть близько 20 років. Але ті, що утримуються в умовах ВМС США, нерідко досягають віку 40–50 років. Ця відмінність привернула увагу дослідниці, і команда Венн-Вотсон почала вивчати зразки, які накопичилися за 50 років спостережень.
За словами науковиці, на початку вони припускали, що секрет довголіття дельфінів полягає в омега-3 жирних кислотах – з огляду на те, що основою їхнього раціону є риба. Однак аналіз виявив іншу речовину, яка мала куди помітніший вплив на здоров’я тварин.
"Ми думали, що це буде омега-3, адже дельфіни їдять виключно рибу. Але замість цього ми знайшли C15:0 – насичену жирну кислоту, про яку я раніше навіть не чула", – розповіла Венн-Вотсон.
Виявлена сполука C15:0, за словами дослідниці, виявилася здатною підтримувати функції організму на клітинному рівні – подібно до омега-3, але з іншим механізмом дії. Надалі цю гіпотезу підтвердили незалежні дослідження інших науковців.
Наукова спільнота вже назвала це відкриття революційним – C15:0 стала першою незамінною жирною кислотою, виявленою за останні 90 років. Надихнувшись знахідкою, Венн-Вотсон разом із чоловіком, військовим лікарем, заснувала компанію Seraphina Therapeutics і розробила харчову добавку на основі C15:0 для людей.
Щоб включити нововідкриту жирну кислоту у власний раціон, Венн-Вотсон зробила акцент на продуктах, у яких природно міститься C15:0 у великій кількості. І для себе вона обрала сир.
"Я майже щодня їм сир у якості перекусу. Найкраще – це сири від тварин, яких годували травою. У них один із найвищих рівнів C15:0", – пояснила вона.
Окрім C15:0, вчена звернула увагу ще на одну ключову речовину для здорового старіння – клітковину. Саме тому вона поєднує сир із крекерами, багатими на харчові волокна. За словами дослідниці, головне – обирати цільнозернові, нерафіновані варіанти.
"Ми з’ясували, що клітковина має надзвичайно велике значення для загального здоров’я. Тому класичне поєднання сиру з крекерами з високим вмістом клітковини – це не просто смачний перекус, а частина стратегії здорового старіння", – підсумувала Венн-Вотсон.
Раніше "Дивогляд" повідомляв, що дієтологиня розповіла, що потрібно додати до кави, аби схуднути.
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.