Що не варто їсти на сніданок – які продукти підвищують рівень цукру в крові

Правильний та збалансований раціон може допомогти запобігти підвищенню цукру в крові

Деякі продукти викликають стрибки цукру в крові людини. Найбільше це стосується продуктів, які ви вживаєте на сніданок. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на Еatthis.

Діабет посідає дев’яте місце серед інших причин смерті. Про це повідомляється у Всесвітній організації охорони здоров’я. До того ж, існують різні типи діабету.

Серед них виділяють основні чотири типи діабету – перший, другий, який називається гестаційним та виявляється частіше під час вагітності та переддіабет. Переддіабет передбачає рівень глюкози в крові, який є вищим за норму, проте недостатнім, щоб поставити діагноз – діабет.

"За умови діабету 1 типу організм перестає виробляти інсулін, оскільки імунна система помилково атакує клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін", – пояснив доктор Камілло Рікорді, директор Інституту дослідження діабету та Програми трансплантації клітин.

Діабет
Діабет
Фото: Shutterstock

Діабету 2-го типу на відміну від 1 типу можна запобігти за допомогою особливого харчування та фізичної активності.

"За діабету 2 типу підшлункова залоза виробляє інсулін, але організм стає стійким до нього. Спочатку вироблення інсуліну збільшується, щоб компенсувати його недостатній ефект, але згодом клітини, що виробляють інсулін, виснажуються, і вироблення інсуліну зменшується. На відміну від діабету 1 типу, багатьом випадкам діабету 2 типу можна запобігти за допомогою дієти та фізичної активності", – зазначає доктор Камілло.

Кава і яйця
Кава і яйця
Фото: Shutterstock

Тож можна зробити висновок, що харчування, а саме правильний та збалансований раціон може допомогти запобігти підвищенню цукру в крові людини. Адже підвищений рівень цукру в крові, тим паче коли цей стан є регулярним має наслідки. Зокрема, йдеться про хвороби серця, нирок та пошкодження нервів.

"Багато факторів можуть спричинити різке підвищення рівня цукру, наприклад, дієта, стрес, сон, інтенсивні фізичні вправи та ліки. Тимчасовий стрибок цукру – це нормально. Зазвичай рівень цукру підвищується, а потім повертається до норми", – про це каже дієтолог із Науково-дослідного інституту діабету Університету Маямі Меддісон Залінгер.

Меддісон стверджує, якщо цукор у крові буде триматися високого рівня тривалий час, це матиме такі наслідки, як пошкодження нирок, нервів, зору та серця.

Сім'я за столом
Сім'я за столом
Фото: Shutterstock

"Людям із діабетом 1, 2 типу або переддіабетом важче регулювати рівень цукру в крові через нездатність організму виробляти інсулін або через резистентність до інсуліну", – додав Залінгер.

Людям, які страждають на діабет медики радять приділяти особливу увагу харчуванню та тому, що складає їхній раціон. А також контролювати вживання продуктів, які викликають сильні стрибки цукру в крові.

Вуглеводи

Вуглеводи
Вуглеводи
Фото: https://doctormedi.ru

Також усім варто пам’ятати, що саме вуглеводи мають найсильніший вплив на рівень цукру в крові. Щодо білків та жирів, вони або не впливають на це зовсім, або їх вплив зовсім незначний. Вуглеводи поділяються на складні та прості.

Складні вуглеводи

Овочі та фрукти
Овочі та фрукти
Фото: Engin Akyurt / Unsplash

Ці вуглеводи – є більш корисними, адже вони повільніше підвищують рівень цукру. Складні вуглеводи містяться в цільнозернових продуктах, овочах, бобових тощо.

Прості вуглеводи

Солодощі
Солодощі
Фото: Shutterstock

Це ті вуглеводи, які швидко підвищують цукор. До них відносяться – соки, газовані напої, солодощі, білий хліб і деякі фрукти. Також варто зазначити, що на підвищення цукру впливає і вміст клітковини у вуглеводах. Вона сповільнює їх перетравлення та запобігає різким стрибкам цукру. Тому потрібно звертати увагу не тільки на кількість вуглеводів, але й на їхній тип.

Продукти, які підвищують рівень цукру в крові

Цукор у їжі
Цукор у їжі
Фото: juvenon.com

Експерти радять прибрати ці продукти із меню свого сніданку, щоб запобігти різким стрибкам цукру в крові зранку:

  • бублики;
  • млинці із сиропом;
  • кава;
  • вафлі;
  • фруктові смузі;
  • випічка;
  • французькі тости;
  • крепи;
  • перероблені пластівці для сніданку;
  • ароматизовані йогурти;
  • білий хліб;
  • фастфуд;
  • підсолоджена ароматизована вівсянка;
  • гранола.

Раніше "Дивогляд" розповідав про 5 правил харчування з 1950-х, які допоможуть схуднути і стати здоровішими.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше