Багато дієтологів без скромності називають абрикоси найкориснішим фруктом у світі. Якщо вживати їх щодня, можна запобігти проблемам із серцево-судинною системою та нирками, пише "Дивогляд".
- За даними медичного порталу Health MD, абрикоси знижують холестерин, виводять із організму токсини та підвищують тонус.
- Антиоксиданти, які містяться у плодах, захищають очі, печінку та кишківник.
- Вживання цих плодів позитивно впливає на якість шкіри, волосся, нігтів, допомагає уповільнити процеси старіння і допомагає побороти акне.
- Абрикоси містять помітну кількість мінералів для зміцнення кісток, таких як мідь (14,33%), калій (9,09%), фосфор (5,43%), залізо (8%), марганець (5,52%), магній (3,81%) і кальцій (2,10%) ), що допомагає зробити кістку здоровою та міцною. Абрикоси допомагають здоровому розвитку кісток, обмежуючи різні вікові стани.
- Вміст солей йоду в свіжих абрикосах позитивно впливає на функцію щитовидної залози.
- Абрикоси часто рекомендують спортсменам, так як велика кількість макро- і мікроелементів сприяє гарному кровотоку в судинах, а також запобігає судомам в м'язах.
- Окрім того, ці фрукти дуже корисні для вагітних жінок.
- В абрикосах, як і в більшості фруктів, багато води, яка може допомагати регулювати кров’яний тиск, пульс, температуру тіла й підтримувати здоров’я суглобів.
- Флавоноїди: хлорогенові кислоти, катехіни та кверцетин – допомагають знешкодити вільні радикали, які шкодять клітинам та спричинюють оксидативний стрес. За даними Stanford School of Medicine Cancer information Page, це може знизити ризик розвитку раку.
- Калорійність абрикосів складає близько 40 ккал на 100 г, тому їх можна їсти без шкоди для фігури.

Скільки абрикосів можна їсти на день?
Хоч цей і дуже корисний фрукт, забагато його з’їдати не варто.
Дієтологи радять їсти 3-4 плоди на день. Не варто поєднувати їх з іншими фруктами і ягодами і їсти на ніч.
Переїдання абрикосами може спричинити розлад шлунку і діарею, а у нічний час – метеоризм і здуття живота.
Кому не радять їсти абрикоси?
Як і будь-який продукт, абрикоси мають кілька протипоказань до вживання:
- Діабет. Абрикоси володіють високим глікемічним індексом - 30 одиниць. Діабетикам вживати фрукт потрібно з обережністю, а в ідеалі замінити на курагу (сушений абрикос).
- Панкреатит. У період загострення рекомендується зовсім відмовитися від абрикосів, так як вони мають проносний ефект.
- Коліт і гастрит. Ці захворювання також передбачають повну відмову від фрукта через його високу кислотність і наявності клітковини, яка сприяє швидкому пересуванню вмісту по товстому кишечнику.
- Алергія. У алергіків абрикоси можуть викликати свербіж і печіння в роті і горлі.

Чи можна їсти абрикосові кісточки?
Насіння із абрикосових кісточок не лише смачне, а й корисне для серця. Але лише у невеликих кількостях. Забагато їх їсти не можна через вміст синильної кислоти.
До речі, нещодавно "Дивогляд" розповідав про вишні і черешні - скільки їх можна їсти і який із цих плодів корисніший.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!