Ці "невинні" продукти їдять щодня мільйони – яка їжа підвищує ризик інсульту

Оберігати серце від небажаних навантажень – це не лише про відмову від фастфуду, а й про уважне ставлення до складу щоденної їжі.

Значна частина натрію, який ми споживаємо, приховується у звичних продуктах. Як зазначає "Дивогляд" із посиланням на verywellhealth, понад 70% натрію в раціоні людини надходить не з солі, яку додають вручну, а з перероблених, упакованих та готових до споживання страв. Це створює ілюзію безпеки – але насправді може завдати серйозної шкоди серцево-судинній системі.

Офіційні рекомендації закликають здорових дорослих обмежити денне споживання натрію до 2300 мг. А для людей із підвищеним тиском або іншими хронічними захворюваннями цей поріг ще нижчий. Надмірне вживання натрію здатне провокувати не лише гіпертонію, але й підвищує ризики інсульту, інфаркту, а також ускладнює перебіг діабету й ожиріння.

Неочікувані продукти з надлишком натрію

Найнебезпечніші джерела натрію часто здаються невинними. До прикладу, хліб, булочки, млинці та вафлі з готових сумішей можуть містити до 351 мг натрію в одній порції – це вже 15% від рекомендованої добової норми. Краще віддавати перевагу цільнозерновим варіантам і зменшити розмір порцій.

Нарізане м’ясо, ковбаси, шинка, бекон, салямі та інші делікатеси – справжні лідери за вмістом солі. Те саме стосується і консервованих продуктів, зокрема бульйонів та супів: навіть у простих на перший погляд варіантах натрію може бути в надлишку. Краще готувати супи вдома або шукати продукти з маркуванням "низький вміст солі".

Серед інших небезпечних джерел натрію – страви мексиканської кухні, зокрема буріто і тако. Вони часто включають сир, соуси та солоні коржі, що разом перетворює їх на "сольові бомби". Не менш небезпечними є й солоні снеки: чіпси, попкорн, крекери – краще вибирати версії зі зниженим вмістом солі.

Чипси
Чипси
Фото: Shutterstock

Сири також варто обирати обережно. Найбезпечнішими вважаються моцарела, швейцарський та козячий сир. Інші варіанти можуть містити значні дози натрію. До цієї ж групи варто віднести пудинги, суміші для випічки, гарніри з упаковки (рис, макарони, розчинна локшина), а також консервовані овочі, м’ясо, рибу й навіть соки – вони також можуть бути небезпечними для серця.

Не варто забувати і про соуси та заправки до салатів, які часто містять надлишок солі, а також про соління й мариновані продукти – каперси, кімчі, оливки, квашену капусту та огірки.

"Сіль нам потрібна, але більшість із нас споживає її занадто багато. Основні джерела – перероблені продукти та їжа з ресторанів. Надлишок натрію підвищує ризик гіпертонії, інсульту, інфаркту і може посилити діабет та ожиріння", – попередили фахівці.

Раніше "Дивогляд" розповідав про смачний продукт, який допоможе схуднути.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше