Сезонні овочі та фрукти у березні – корисний ТОП-5

До вашої уваги п'ятірка фруктів та овочів, якими обов'язково треба порадувати свій організм у березні

З настанням весни, коли зелень знову починає прикрашати прилавки магазинів, ми маємо шанс збагатити своє харчування вітамінами. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на "Знаїмо".

Включайте зелень у різноманітні страви, як теплі, так і холодні, керуючись правилом більшої різноманітності для кращого результату. Не забуваємо також про останні запаси минулого сезону, включно з овочами та коренеплодами, наприклад, буряком та червоноголовою капустою.

Червоноголова капуста

Цей овоч з родини хрестоцвітих прекрасно розвивається у прохолодних умовах і добре зберігається. Всі типи капусти корисні, але червоноголова має найбільший вміст різноманітних поживних речовин.

Сто грамів червоноголової капусти включають 95% денної потреби у вітаміні С, об'ємні частини вітамінів А і К, вітаміни групи В, марганець та калій. Додатково, червоноголова капуста багата на антиоксиданти, завдяки особливим пігментам з групи флавоноїдів, які сприяють здоров'ю серця.

Топінамбур

Цей коренеплід, часто забутий на наших кухнях, має багато спільного з картоплею за своїм хімічним складом і може слугувати її заміною у багатьох стравах. Топінамбур перевершує багато інших коренеплодів за своєю поживною цінністю, містить рослинний білок і мінеральні солі.

Але його найціннішим компонентом є інулін, розчинний полісахарид, важливий для здоров'я кишківника. Крім того, топінамбур відомий своїм високим вмістом цукрів, завдяки чому з нього виробляють сироп, що є заміною цукру і має низький глікемічний індекс.

Топінамбур містить вітаміни B1 і С, а також каротин, який є корисним для зору.

Банан

Банани залишаються у нашому раціоні навіть поза сезоном, будучи одними з найбільш доступних і недорогих фруктів, ідеальних для тих, хто прагне до здорового харчування. Вони містять достатньо клітковини для підтримки здоров'я травного тракту і кілька антиоксидантів.

У зелених (неспілих) бананах вуглеводи переважно представлені у формі крохмалю та резистентного крохмалю, що діє як пребіотик, регулюючи рівень цукру в крові. З дозріванням фрукта він стає солодшим, а вміст клітковини зменшується.

420 мг калію в середньому банані є хорошим доповненням до дієти, допомагаючи підтримувати нормальний рівень калію в організмі та нейтралізувати негативні ефекти харчування з високим вмістом натрію.

Гречка

Гречка
Гречка
Фото: Shutterstock

Для багатьох з нас гречка є знайомою як трав'янистий представник флори, що має спорідненість з такими рослинами, як ревінь і щавель. Її плоди, які ми споживаємо, представляють собою дрібні матові насінини. Плоди гречки варто вживати в сирому, сушеному або підсмаженому вигляді, а також як крупу чи борошно.

З погляду ботаніки, гречка стоїть окремо від злаків, проте її відзначає легкість у засвоєнні та відсутність глютену. Ця культура вирізняється високим вмістом амінокислот лізину і метіоніну, які добре засвоюються організмом. У гречці міститься невелика кількість вуглеводів, але завдяки вмісту клітковини, вона забезпечує тривале відчуття насичення.

Гречані зерна містять кальцій і фосфор, критично важливі для здоров'я скелета, а також йод, калій та цинк, необхідні для роботи серця. Елементи як фтор, молібден, кобальт та вітаміни групи В сприяють підтриманню м'язового тонусу. До того ж, у складі гречки присутні вітаміни PP та Е. Гречка є незамінним продуктом для людей з низьким гемоглобіном, оскільки містить залізо, фосфор та є джерелом фолієвої кислоти, що сприяє кровотворенню.

Гарбузове насіння

Насіння і горіхи є найкориснішими та найбільш поживними перекусами для дітей. Додавання горстки цих продуктів до ланч-бокса разом з фруктом гарантує, що дитина не відчуватиме голоду. Багаті на ненасичені жири, горіхи та насіння приносять численні переваги для здоров'я, включаючи покращення тонусу, стимуляцію імунної системи, зниження запальних процесів, регуляцію рівня цукру в крові, захист від раннього старіння та прискорення відновлення. Вони також є чудовим джерелом рослинного білка.

Не забувайте, що овочі, фрукти та ягоди мають становити половину здорового харчування, а для отримання усіх необхідних поживних речовин і калорій щоденно слід споживати продукти з основних п'яти груп:

  • різноманітні овочі та бобові,
  • фрукти та ягоди,
  • цільнозернові продукти, включаючи каші, хліб, макарони, пластівці, а також горіхи та насіння,
  • нежирне м'ясо, птицю, яйця, рибу та морепродукти,
  • молочні продукти: молоко, йогурт, сир і кисломолочні напої.

Раніше "Дивогляд" розповідав про 5 простих рецептів дієтичних млинців.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

Допоможи ЗСУ – врятуй свій дім: офіційні реквізити та посилання.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше