Кавун vs диня: що корисніше

Літо – чудова пора, коли ми щодня можемо їсти свіжі фрукти та ягоди.

І одними із улюблених літніх смаколиків для українців є кавуни та дині.

"Дивогляд" вирішив з'ясувати, яка із цих баштанних культур корисніша для здоров’я і скільки їх можна їсти.

  • Якщо брати до уваги калорійність, то тут перемагає кавун. Адже на 100 г кавуна припадає всього 25 ккал, а дині – 35 ккал.
  • Однак у дині вищий вміст клітковини, яка важлива для стабільної роботи кишечника, а також стабілізує рівень холестерину в крові і очищає організм.
  • Кавун і диня містять такі мікроелементи, як калій, магній, залізо, марганець, фолієва кислота, а в дині ще є велика кількість кремнію, яке необхідно для функціонування імунної системи.
  • У кавунах є антиоксидант лікопін, який знижує ризик розвитку хвороб серця і атеросклерозу, а також зменшує тривожність і депресію.
Диня
Диня
Фото: Shutterstock
  • А от вітаміну С більше в дині. Щоб забезпечити добову потребу організму в аскорбіновій кислоті, достатньо з’їсти всього 200 г цього ароматного плоду. 
  • У людей, у яких є проблеми з шлунково-кишковим трактом, вживання дині може викликати здуття і метеоризм. Для кавунів це не характерно.
  • Диня стимулює нейрони головного мозку, примушуючи їх працювати в повну силу. Завдяки цьому поліпшується пам'ять, сприйняття, слух. Плоди нормалізують нервову систему, зміцнюють судинні стінки, покращують циркуляцію крові.
  • У кавуні багато пектинів, які необхідні для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту.
  • Комплекс вітамінів, які містяться в дині, поліпшує структуру шкіри, волосся і нігтів, а також надає могутню антиоксидантну дію, перешкоджаючи появі зморшок.
  • Кавун покращує настрій, бо у його м'якоті містяться речовини, які допомагають виробленню серотоніну - "гормону щастя".
Кавун
Кавун
Фото: Shutterstock

Читайте також: Як правильно вибрати смачний і безпечний кавун

Дієтологи наголошують, що максимальна користь від будь-якого продукту зберігатиметься, якщо його їсти не надто багато. І кавуна, і дині можна їсти не більше 200 г за раз.

Якщо ж ви не зможете втриматися, будьте готові до неприємних наслідків: кавун викликає сечогінний ефект, а диня – проносний.

Тож який плід корисніший? Дієтологи не можуть дати відповіді на це питання, адже і кавуни, і дині мають багато корисних мікроелементів і вітамінів. Головне на забувати про норму)

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше