Як правильно вибрати смачний і безпечний кавун

Нарешті настав той час, якого цілий рік чекало багато любителів кавунів

Однак часто ми боїмося, що куплений кавун буде зеленим, в'ялим або ще гірше – переповнений нітратами. Тому "Дивогляд 5.UA" зібрав перевірені поради від експертів та науковців, як же правильно вибрати найсмачнішу "ягідку". Попри поширену думку, що кавун – це найбільша у світі ягода, це не зовсім так. Кавун – баштанна культура родини гарбузових.

М'якоть кавуна на 92-95% складається з води. Решта – незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін і цитрулін. У кавунах присутні в невеликій кількості 19 вітамінів та 11 мінералів. Ще в них міститься приблизно 4-6% цукрів: глюкози, фруктози і цукрози. 

Калорійність кавуна – приблизно 30 калорій на 100 грамів, хоча буває і більше. Здавалося б, це небагато. Але кавун зазвичай їдять великими порціями. Тому на це особливо варто звернути увагу людям, які слідкують за фігурою і діабетикам.

Коли безпечно починати купувати кавуни?

Ми звикли, що традиційним періодом для кавунів є серпень – вересень. Однак через зміни клімату час достигання баштанних культур змістився із серпня на середину липня, тому зараз можна купувати безпечні кавуни і дині, вирощені на Півдні України.

Щоб пересвідчитися, що плід точно виріс сам, без хімії, варто звернути увагу на його розміри. Стиглі кавуни зазвичай важать 10-12 кг. Якщо ж ви побачите на прилавках велетнів по 15 кг і більше, є ймовірність, що ці рослини удобрювалися стимулювальними препаратами.

Кавуни
Кавуни
Фото: harbuz.info

Якого кольору має бути кавун?

Шкірка кавуна має бути блискучою і контрастною. Темні і світлі смуги мають бути максимально чітко позначені. Вважається, що чим темніші смуги, тим кавун має більше поживних речовин.

Варто також звернути увагу на колір кісточок. Якщо м'якоть червона, а кісточки білі, це може свідчити про те, що ще не достиг або ж достигав за допомогою хімічних речовин. Сама ж м'якоть має бути червоного чи рожевого кольору, однорiдною, без жилок, соковитою, з цукринками.

Яким має бути звук кавуна?

Стиглий кавун має хрустіти при стисненні. Якщо ж він надто дзвенить, це може означати, що плід ще не дозрів. При постукуванні кавун має резонувати – ви можете відчути це, поклавши на нього одну долоню і постукуючи з іншого боку іншою рукою.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!

Чи правда, що краще вибирати "дівчинку", а не "хлопчика"?

Вважається, що плоди, які виросли із жіночого типу квітки, солодші і містять менше кісточок. Але науковці переконують, що, якщо рослина мала вдосталь сонця, вологи і часу на дозрівання, немає різниці, якої вона "статі". У "кавунчиків" низ опуклий, а кружечок на ньому маленький. У "кавуничок" низ більш плаский, а кружечок широкий.

Кавун
Кавун
Фото: 24tv.ua

Яким має бути хвостик кавуна?

Обираючи кавун, часто звертають увагу на його хвостик, який нібито обов'язково має бути сухим, а не зеленим. Сухість корінця може свідчити про те, коли було зірвано плід, а не про його стиглість. А от на що дійсно варто звернути увагу – місце, із якого починає рости корінець. Його краї мають бути сухими. Плодоніжка має закiнчуватися злегка втягнутою, а не опуклою розеткою.

Якою має бути пляма на кавуні?

У кожного кавуна на боці, яким кавун лежав на землі, є плямка. Вона має бути насичено-жовтого або оранжевого кольору, але не білою.

І ще один контрольний показник – стиглий кавун не тоне у воді.

Кавуни
Кавуни
Фото: vlasno.info

Щодо нітратів у кавунах, то у МОЗ переконують, що вони не такі страшні, як вважається і не становлять загрози здоров'ю. Насправді, нітрати надходять до нас цілий рік із овочами (особливо буряком, редисом, шпинатом, руколою), м'ясом та питною водою. Вміст нітратів в овочах/фруктах залежить від ґрунту та кількості азотистих добрив.

Кількість нітратів у кавунах варіює, але допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг. Така кількість міститься більш ніж в одному літрі м'якоті кавуна, якого щедро поливали амонійною селітрою. Для порівняння: у м'ясі нітратів може бути до 1000 мг/кг, а в тепличних шпинаті чи редисі – до 2500 мг/кг.

Читайте також: На кавунах із Херсону чіплятимуть наліпки з QR-кодом



ПРОКОМЕНТУЙТЕ

Читайте більше