"Дивогляд" вирішив зібрати рецепти найсмачніших страв і напоїв із полуниць, які порадують кожного.
Салат з полуницями і авокадо

Інгредієнти:
- рукола - 300 г
- полуниця - 8 шт.
- авокадо - 1 шт.
- лимонний сік - 1 ст.л.
- помідори чері - 6 шт.
для заправки:
- оливкова олія Extra Virgin - 2 ст.л.
- бальзамічний соус - 1 ст.л.
- дрібка солі і чорного перцю
Руколу помийте, обсушіть і викладіть у миску для салату.
Авокадо поріжте невеликими шматочками і збризніть лимонним соком. Помідори поріжте на половинки.
Полунички наріжте скибочками.
З’єднайте всі інгредієнти, посипте сіллю і перцем, додайте олію і бальзамічний соус.
Щоб зробити страву більш ситною, можна додати смажене або відварене куряче філе, пармезан або кисломолочний сир.
Полуничний суп

Інгредієнти:
- Полуниці - 500 г
- Сік 1 апельсина
- Цукор за смаком
Покладіть у чашу блендера вимиту і очищену від хвостиків полуницю, апельсиновий сік і цукор. Перетріть до стану пюре.
Розлийте полуничний суп у тарілки. Зверху для більш насиченого смаку можна додати вершкове морозиво або сметану і гілочку м’яти для краси.
Вареники з полуницями на пару

Інгредієнти для тіста:
- борошно - 450 г + ще трохи для обробки тіста
- сіль - 1/2 ч. л.
- кисле молоко - 150 мл
- яйця - 2 шт.
- цукор - 1 ст. л.
Для начинки:
- полуниця - 400 г
- цукор - 100 г
- кукурудзяний крохмаль - 2 ч. л.
- + 1-2 ст.л. олії для змащування пароварки
Вареники з полуницями найкраще готувати саме на пару, адже ніжне тісто може розлізтися під час варіння у воді.
Щоб приготувати тісто, борошно просійте з сіллю через сито. Кисле молоко змішайте з яйцями і цукром, потім влийте в борошно і вимісіть тісто до однорідної консистенції. Загорніть його в плівку і залиште на 30 хв при кімнатній температурі.
Промийте, почистіть і обсушіть полуницю. Поріжте ягоди невеликими кубиками, змішайте з цукром і залиште на 30 хв у друшляку, щоб стік зайвий сік. Кілька разів обережно перемішайте полуницю. Потім додайте крохмаль і ще раз перемішайте.
Сік, який виділився, залиште. Ним потім можна буде поливати готові варенички.
Ще раз вимісіть тісто, розділіть на шматки, розкачайте і сформуйте кружечки звичним для вас способом. Сформуйте вареники з полуничною начинкою, міцно скріплюючи краї.
Яруси пароварки змастіть олією, викладіть вареники і готуйте на пару близько 15 хвилин.
Подавайте зі сметаною і полуничним соусом, який виділився із начинки.
Полуничне желе

Інгредієнти:
- полуниця - 600 г
- дрібний цукор або цукрова пудра - 100 г
- лимонний сік - 1 ст. л.
- вода - 200 мл
- желатин - 10 г
Помийте, почистіть і просушіть 500 г полуниці. Наріжте скибочками і помістіть у широкий сотейник.
Додайте воду, цукор і лимонний сік, перемішайте. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Зніміть піну і проваріть на повільному вогні 10 хв.
Тим часом розведіть желатин у невеликій кількості холодної води і залиште на 10 хв.
Отримане полуничне пюре пропустіть через сито або збийте блендером, а потім з’єднайте із желатином.
Отриману суміш розлийте у 4 формочки і відправте у холодильник щонайменше на 3 години. Готове желе прикрасьте свіжими ягодами, які залишилися.
Полунична Маргарита

Інгредієнти:
- Срібна текіла – 50 мл
- Тріпл сек – 30 мл
- Лаймовий сік – 15 мл
- Полуниці – 140 г
- Цукор – 2 г
- Подрібнений лід – 60 г
У блендер покладіть полуницю (кілька штук залиште для прикраси), лід, налийте текілу, лаймовий сік і тріпл сек. Для любителів більш солодкого варіанту, можна додати ще трохи цукрового сиропу. Збийте все до однорідної маси.
Краї келиха для Маргарити прикрасьте крихтами цукру. Остудіть келих, а потім перелийте у нього коктейль. Прикрасьте половинкою полунички на шпажці.
До речі, ви знали, що до складу полуниці входить цілий комплекс корисних мінералів, вітамінів та мікроелементів? Для прикладу, в одній жменьці ягід міститься більше вітаміну С, ніж в одному апельсині.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram – Дивогляд 5.UA.