Топ-4 оригінальних великодніх пасок, які всіх здивують

Великдень — одне із найбільших свят для українців. І тому готуватися до нього починають заздалегідь.

Якщо цього року окрім (або замість) традиційної паски ви хочете спробувати приготувати щось нове, "Дивогляд" зібрав для вас 4 найцікавіші й найоригінальніші рецепти великодньої випічки.

Крафін

Крафін
Крафін
Фото: Shutterstock

Інгредієнти для тіста (на 3 порції для форм діаметром 9 см):

  • 350 г борошна
  • 100 г цукру
  • 100 г + 40г вершкового масла
  • 80 мл молока
  • 30 мл апельсинового соку
  • 1 білок + 3 жовтки
  • 0,5 ч.л. солі
  • 1 ч.л. цедри апельсина
  • 6 г сухих дріжджів (або 18 г живих)
  • 100 г сухофруктів (можна взяти будь-які ваші улюблені)
  • жменя волоських горіхів
  • ванільний цукор (за бажанням)

Приготування:

  • Сухофрукти залийте окропом на 5 хв. Потім промийте і просушіть.
  • У тепле молоко (35-38°) додайте ложку цукру і всипте сухі дріжджі. Розмішайте і залиште на 10-15 хв у теплому місці.
  • Яйця збийте з цукром міксером на середній швидкості до утворення пишної білої піни.
  • Борошно просійте, змішайте з сіллю і ванільним цукром, а потім додайте яєчну масу, 40 г теплого розтопленого масла, апельсиновий сік, цедру і дріжджі.
  • Вимішуйте тісто близько 10 хвилин. Тісто має стати еластичним і не липнути до рук. Залиште його підходити у теплому місці на 1-1,5 години. Потім розділіть все тісто на 3 частини, сформуйте із них кульки, і залиште ще на 10 хв.
  • Розтопіть 100 г масла. Розкачайте одну кульку тіста у прямокутних товщиною близько 2 мм. Добре змастіть тісто маслом і посипте подрібненими сухофруктами і горіхами. Згорніть у рулет. Те ж саме повторіть з іншими двома кульками тіста.
  • Кожен рулетик треба розрізати вздовж майже до кінця. Частинки потрібно згорнути розрізом назовні, виклавши одного “равлика” на іншого, щоб вийшла своєрідна пірамідка. Верхній кінчик загорніть всередину і перекладіть у форму.
Крафін
Крафін
Фото: Shutterstock
  • Накрийте форми з крафінами і залиште у теплому місці ще на 1 годину.
  • Тим часом добре розігрійте духовку до 200°. Випійкайте перших 10 хв за такої температури, а потім зменшіть до 180° і випікайте ще 10-15 хв (якщо у вас великі крафіни, то ще 25-30 хв).
  • Перевіряйте готовність дерев’яною паличкою. Якщо верх вже зарум’янився, а всередині тісто ще сире, накрийте фольгою.
  • Готові крафіни можна прикрасити цукровою пудрою чи мигдалевими пластівцями.

Коломба

Коломба
Коломба
Фото: Shutterstock

Багатьом українцям полюбилися італійські різдвяні пироги панетони, які нагадують наші паски. Тому дехто пече їх на Великдень. Але для цього свята італійці мають іншу, не менш смачну випічку — коломбу (голубка). Це не найпростіша у виконанні випічка, але результат вартий того.

Інгредієнти для 1 коломби вагою приблизно 1 кг

Для 1 етапу:

  • 10г свіжих дріжджів
  • 190 г води
  • 340 г борошна
  • 100 г вершкового масла
  • 100 г цукру
  • 3 жовтки

З’єднайте дріжджі із теплою водою. Залиште, щоб вони активувалися.

З’єднайте всі інгредієнти і замішуйте тісто, поки воно не стане гладким і еластичним і перестане липнути до рук.

Змістіть руки оливковою олією і сформуйте із тіста гладку кулю. Покладіть тісто у велику посудину, накрийте і залиште на 6-8 годин у теплому спокійному місці підходити. Воно має збільшитися в об’ємі приблизно втричі.

Для 2 етапу:

  • 100 г борошна
  • 80 г цукру
  • 7,5 г солі
  • 20 г меду ( найкраще, акацієвого)
  • цедра 2 апельсинів
  • м'якоть 2 стручків ванілі (можна замінити натуральним ванільним екстрактом)
  • 100г вершкового масла
  • 200г цукатів
  • 4 жовтки
Коломба
Коломба
Фото: Shutterstock

До тіста, яке вже піднялося, додайте борошно і знову добре вимісіть до гладкості.

Додайте цукор, сіль, мед, натерту цедру апельсина і ваніль. Продовжуйте вимішувати, поки тісто не припинить липнути до рук. Додайте м’яке (але не рідке) масло, знову добре вимісіть. Потім ще вимісіть із жовтками, і нарешті з цукатами (італійці використовують апельсинові).

Сформуйте тісто у вигляді кулі. Розподіліть його в формі (італійці використовують спеціальну форму у вигляді голубки, яка розправила крила. Але можна взяти круглу не дуже високу форму).

Залиште тісто підходити у теплому місці ще приблизно на 4-6 годин, поки тісто не збільшиться приблизно вдвічі.

3 етап

Для глазурі:

  • 50 г цукру
  • 20 г подрібненого мигдалю
  • 1 ч.л. какао
  • 1 яєчний білок
  • дрібка кукурудзяного борошна

Змішайте всі інгредієнти і збийте міксером до утворення м’якого крему.

Розігрійте духовку до 175°. Покрийте тісто глазур’ю, посипте цукровою пудрою. Випікайте 50-60 хвилин.

Готову коломбу залиште “відпочити” на ніч.

Шоколадно-сирна паска

Сирна паска
Сирна паска
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • 1 кг сиру (9-20%)
  • 200 г вершкового масла
  • 3 яйця
  • 150 г цукру
  • 200 г шоколаду
  • 2 ч.л. ванільного цукру
  • 400 мл вершків (10-20%)
  • 100 г горіхів (будь-яких за смаком)
  • 200 г цукатів і сухофруктів

Приготування:

  • Сир пропустіть через м’ясорубку або перетріть через сито. Додайте розм'якшене масло і половину ванілі, все перемішайте.
  • Змішайте яйця з цукром і вершками і рештою ванілі.
  • Поставте вершково-яєчну масу на середній вогонь. Доведіть до кипіння. Варіть, постійному помішуючи, поки маса не почне густіти (близько 5 хвилин після закипання).
    Потім це потрібно трохи остудити і з’єднати з сирною масою.
  • Подрібніть горіхи, а масло розтопіть на водяній бані. Додайте до сиру горіхи, шоколад і цукати.
  • Візьміть форму для сирної паски, вистеліть її марлею у 2 шари так, щоб кінці марлі звисали назовні. Викладіть сирну масу і накрийте краями марлі. Щоб сироватка краще відійшла, зверху краще поставити якийсь вантаж (наприклад, банку з водою).
  • Залиште паску у формі в холодильнику на 12 годин. Потім паску перевертають і звільняють від форми і прикрашають.

Цурекі

Цурекі
Цурекі
Фото: Shutterstock

Це традиційний грецький і вірменський великодній солодкий хліб, який має одну особливість — по центру розміщують червоне яйце. Цурекі смачно їсти свіжим або у вигляді тостів.

Інгредієнти:

  • 650 г борошна
  • 100 мл молока
  • сухі дріжджі (розрахувати кількість за інструкцією на пакетику)
  • 3 яйця
  • 50 г вершкового масла
  • 30 г мигдалю
  • 20 г цукрової пудри
  • 5 г махлебі (спеція із кісточок дикої вишні, можна знайти у магазинах близькосхідних прянощів)
  • 4 мл мастихи (традиційний грецький міцний лікер)
  • 5 г солі

Приготування:

  • Розігрійте у каструлі масло з молоком і цукровою пудрою (поки масло не розтане). Перелийте у миску і ретельно перемішайте з яйцями.
  • Активуйте дріжджі у теплому молоці і додайте до основної суміші.
  • Помістіть всі інгредієнти у блендер і вимішуйте 12-15 хвилин до еластичного стану без грудочок.
  • Готове тісто накрийте харчовою плівкою і залиште на 40-6- хвилин при кімнатній температурі.
  • Розділіть тісто на кілька частин приблизно по 200 г. Сформуйте круглі кульки і залиште підійти ще на 30 хв.
  • Потім розтягнуть кульки і сформуйте хліб косичкою , викладіть на деко з пергаментом і покладіть на 60 хв у духовку, розігріту до 35-40°. Потім викладіть зверху червоне яйце.
  • Змастіть хліб жовтком і випікайте за температури 160° 30 хв.

Який би рецепт ви не обрали, бажаємо, щоб ваші паски вийшли смачними і гарними!

Для підготовки до Великодня вам також може бути корисним:

Читайте також: Із м'ясом, грибами та сиром: 5 рецептів смачних домашніх запіканок

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше