Якщо цього року окрім (або замість) традиційної паски ви хочете спробувати приготувати щось нове, "Дивогляд" зібрав для вас 4 найцікавіші й найоригінальніші рецепти великодньої випічки.
Крафін

Інгредієнти для тіста (на 3 порції для форм діаметром 9 см):
- 350 г борошна
- 100 г цукру
- 100 г + 40г вершкового масла
- 80 мл молока
- 30 мл апельсинового соку
- 1 білок + 3 жовтки
- 0,5 ч.л. солі
- 1 ч.л. цедри апельсина
- 6 г сухих дріжджів (або 18 г живих)
- 100 г сухофруктів (можна взяти будь-які ваші улюблені)
- жменя волоських горіхів
- ванільний цукор (за бажанням)
Приготування:
- Сухофрукти залийте окропом на 5 хв. Потім промийте і просушіть.
- У тепле молоко (35-38°) додайте ложку цукру і всипте сухі дріжджі. Розмішайте і залиште на 10-15 хв у теплому місці.
- Яйця збийте з цукром міксером на середній швидкості до утворення пишної білої піни.
- Борошно просійте, змішайте з сіллю і ванільним цукром, а потім додайте яєчну масу, 40 г теплого розтопленого масла, апельсиновий сік, цедру і дріжджі.
- Вимішуйте тісто близько 10 хвилин. Тісто має стати еластичним і не липнути до рук. Залиште його підходити у теплому місці на 1-1,5 години. Потім розділіть все тісто на 3 частини, сформуйте із них кульки, і залиште ще на 10 хв.
- Розтопіть 100 г масла. Розкачайте одну кульку тіста у прямокутних товщиною близько 2 мм. Добре змастіть тісто маслом і посипте подрібненими сухофруктами і горіхами. Згорніть у рулет. Те ж саме повторіть з іншими двома кульками тіста.
- Кожен рулетик треба розрізати вздовж майже до кінця. Частинки потрібно згорнути розрізом назовні, виклавши одного “равлика” на іншого, щоб вийшла своєрідна пірамідка. Верхній кінчик загорніть всередину і перекладіть у форму.

- Накрийте форми з крафінами і залиште у теплому місці ще на 1 годину.
- Тим часом добре розігрійте духовку до 200°. Випійкайте перших 10 хв за такої температури, а потім зменшіть до 180° і випікайте ще 10-15 хв (якщо у вас великі крафіни, то ще 25-30 хв).
- Перевіряйте готовність дерев’яною паличкою. Якщо верх вже зарум’янився, а всередині тісто ще сире, накрийте фольгою.
- Готові крафіни можна прикрасити цукровою пудрою чи мигдалевими пластівцями.
Коломба

Багатьом українцям полюбилися італійські різдвяні пироги панетони, які нагадують наші паски. Тому дехто пече їх на Великдень. Але для цього свята італійці мають іншу, не менш смачну випічку — коломбу (голубка). Це не найпростіша у виконанні випічка, але результат вартий того.
Інгредієнти для 1 коломби вагою приблизно 1 кг
Для 1 етапу:
- 10г свіжих дріжджів
- 190 г води
- 340 г борошна
- 100 г вершкового масла
- 100 г цукру
- 3 жовтки
З’єднайте дріжджі із теплою водою. Залиште, щоб вони активувалися.
З’єднайте всі інгредієнти і замішуйте тісто, поки воно не стане гладким і еластичним і перестане липнути до рук.
Змістіть руки оливковою олією і сформуйте із тіста гладку кулю. Покладіть тісто у велику посудину, накрийте і залиште на 6-8 годин у теплому спокійному місці підходити. Воно має збільшитися в об’ємі приблизно втричі.
Для 2 етапу:
- 100 г борошна
- 80 г цукру
- 7,5 г солі
- 20 г меду ( найкраще, акацієвого)
- цедра 2 апельсинів
- м'якоть 2 стручків ванілі (можна замінити натуральним ванільним екстрактом)
- 100г вершкового масла
- 200г цукатів
- 4 жовтки

До тіста, яке вже піднялося, додайте борошно і знову добре вимісіть до гладкості.
Додайте цукор, сіль, мед, натерту цедру апельсина і ваніль. Продовжуйте вимішувати, поки тісто не припинить липнути до рук. Додайте м’яке (але не рідке) масло, знову добре вимісіть. Потім ще вимісіть із жовтками, і нарешті з цукатами (італійці використовують апельсинові).
Сформуйте тісто у вигляді кулі. Розподіліть його в формі (італійці використовують спеціальну форму у вигляді голубки, яка розправила крила. Але можна взяти круглу не дуже високу форму).
Залиште тісто підходити у теплому місці ще приблизно на 4-6 годин, поки тісто не збільшиться приблизно вдвічі.
3 етап
Для глазурі:
- 50 г цукру
- 20 г подрібненого мигдалю
- 1 ч.л. какао
- 1 яєчний білок
- дрібка кукурудзяного борошна
Змішайте всі інгредієнти і збийте міксером до утворення м’якого крему.
Розігрійте духовку до 175°. Покрийте тісто глазур’ю, посипте цукровою пудрою. Випікайте 50-60 хвилин.
Готову коломбу залиште “відпочити” на ніч.
Шоколадно-сирна паска

Інгредієнти:
- 1 кг сиру (9-20%)
- 200 г вершкового масла
- 3 яйця
- 150 г цукру
- 200 г шоколаду
- 2 ч.л. ванільного цукру
- 400 мл вершків (10-20%)
- 100 г горіхів (будь-яких за смаком)
- 200 г цукатів і сухофруктів
Приготування:
- Сир пропустіть через м’ясорубку або перетріть через сито. Додайте розм'якшене масло і половину ванілі, все перемішайте.
- Змішайте яйця з цукром і вершками і рештою ванілі.
- Поставте вершково-яєчну масу на середній вогонь. Доведіть до кипіння. Варіть, постійному помішуючи, поки маса не почне густіти (близько 5 хвилин після закипання).
Потім це потрібно трохи остудити і з’єднати з сирною масою. - Подрібніть горіхи, а масло розтопіть на водяній бані. Додайте до сиру горіхи, шоколад і цукати.
- Візьміть форму для сирної паски, вистеліть її марлею у 2 шари так, щоб кінці марлі звисали назовні. Викладіть сирну масу і накрийте краями марлі. Щоб сироватка краще відійшла, зверху краще поставити якийсь вантаж (наприклад, банку з водою).
- Залиште паску у формі в холодильнику на 12 годин. Потім паску перевертають і звільняють від форми і прикрашають.
Цурекі

Це традиційний грецький і вірменський великодній солодкий хліб, який має одну особливість — по центру розміщують червоне яйце. Цурекі смачно їсти свіжим або у вигляді тостів.
Інгредієнти:
- 650 г борошна
- 100 мл молока
- сухі дріжджі (розрахувати кількість за інструкцією на пакетику)
- 3 яйця
- 50 г вершкового масла
- 30 г мигдалю
- 20 г цукрової пудри
- 5 г махлебі (спеція із кісточок дикої вишні, можна знайти у магазинах близькосхідних прянощів)
- 4 мл мастихи (традиційний грецький міцний лікер)
- 5 г солі
Приготування:
- Розігрійте у каструлі масло з молоком і цукровою пудрою (поки масло не розтане). Перелийте у миску і ретельно перемішайте з яйцями.
- Активуйте дріжджі у теплому молоці і додайте до основної суміші.
- Помістіть всі інгредієнти у блендер і вимішуйте 12-15 хвилин до еластичного стану без грудочок.
- Готове тісто накрийте харчовою плівкою і залиште на 40-6- хвилин при кімнатній температурі.
- Розділіть тісто на кілька частин приблизно по 200 г. Сформуйте круглі кульки і залиште підійти ще на 30 хв.
- Потім розтягнуть кульки і сформуйте хліб косичкою , викладіть на деко з пергаментом і покладіть на 60 хв у духовку, розігріту до 35-40°. Потім викладіть зверху червоне яйце.
- Змастіть хліб жовтком і випікайте за температури 160° 30 хв.
Який би рецепт ви не обрали, бажаємо, щоб ваші паски вийшли смачними і гарними!
Для підготовки до Великодня вам також може бути корисним:
- Вдасться усім: перевірений рецепт смачної великодньої паски
- З кремом та цукатами: оригінальний рецепт лимонної паски від кулінарного експерта
- Смачно, легко і без випікання: три рецепти сирної паски від Лізи Глінської
Читайте також: Із м'ясом, грибами та сиром: 5 рецептів смачних домашніх запіканок
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!