Із м'ясом, грибами та сиром: 5 рецептів смачних домашніх запіканок

Наближаються вихідні, тож у всіх любителів кулінарії буде трохи більше часу, щоб творити свої шедеври на кухні.

"Дивогляд" пропонує вам 5 рецептів смачнючих домашніх запіканок, від аромату яких вся сім'я одразу збіжиться на кухню.

ПАРМАНТЬЄ З М'ЯСА ТА КАРТОПЛІ

Пармантьє
Пармантьє
Фото: Shutterstock

Свою незвичну назву ця запіканка отримала на честь французького фармацевта Антуана-Огюсте Пармантьє, який відкрив поживні властивості картоплі під час перебування в полоні в Німеччині.

Інгредієнти:

  • картопля – 600 г;
  • варена яловичина – 300 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • вершкове масло – 60 г;
  • яловичий бульйон – 200 мл;
  • гірчиця – 1 ст. л.;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • сіль – за смаком;
  • чорний перець – за смаком;
  • молоко – 100 мл;
  • яйце – 1 шт.;
  • твердий сир (Грана Падано, Пармезан чи інший) – 50 г.

Приготування:

  1. Духовку розігріти до 180 ᵒС.
  2. У великій пательні, на середньому вогні, розігріти 30 г вершкового масла, додати цибулю, цукор та сіль до смаку. Обсмажувати, помішуючи, до золотистості.
  3. Додати м'ясо і тушкувати помішуючи, 2-3 хвилини, доки м'ясо прогріється.
  4. Додати бульйон та гірчицю, довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму та тушкувати м'ясо з цибулею до майже повного випаровування рідини.
  5. Тим часом, картоплю відварити до готовності в великій кількості підсоленої води. Відцідити і добре потовкти товкачем.
  6. Молоко довести до кипіння. До картоплі додати гаряче молоко, масло та яйце. Добре все перемішати до однорідності. Додати 2/3 кількості сиру і ще раз перемішати.
  7. На дно невеликої, глибокої жаротривкої форми, викласти м'ясо з цибулею, зверху викласти картоплю і посипати рештою сиру.
  8. Поставити пармантьє в розігріту духовку і запікати 30-40 хвилин. Поверхня запіканки має добре підрум'янитися.

Читайте також: Смачні та низькокалорійні: 5 простих рецептів дієтичних млинців

СТРАТА З ГРИБАМИ

60344794444

Страта - страва американської кухні, яка складається з декількох інгредієнтів, викладених шарами, залитих молочно-яєчною сумішшю і запечених в духовці. Одним з головних інгредієнтыв цієї запіканки є хліб. Решта ж складових можуть бути будь-якими - практично все, що завалялося в холодильнику.

Інгредієнти:

  • печериці – 250 г;
  • білий хліб – 100 г;
  • цибуля – ½ шт.;
  • рослинна олія – 3 ст. л.;
  • тим'ян –5-6 гілочок;
  • напівтвердий сир – 100 г;
  • молоко – 200 мл;
  • яйце – 2 шт.;
  • зерниста гірчиця – 1 ст. л.;
  • сіль – за смаком.

Приготування:

  1. У великій сковорідці розігріти рослинну олію. Додати нарізану кільцями цибулю і смажити, помішуючи, до м'якості.
  2. Додати гриби, сіль та тим'ян. Смажити на сильному вогні, весь час помішуючи, поки сік, який пустять гриби, не почне випаровуватися.
  3. Зняти сковорідку з вогню, видалити тим'ян, додати нарізаний великими кубиками хліб та перемішати, щоб він ввібрав в себе всі ароматні соки.
  4. Молоко, яйця та гірчицю збити разом.
  5. У невелику жаротривку форму викласти половину грибів із хлібом і 1/3 сиру, викласти решту грибів, а зверху розподілити решту сиру.
  6. Залити зверху яєчно-молочною масою та притиснути хліб із грибами лопаткою, щоб верхні кубики хлібу також могли ввібрати рідину. Загорнути форму харчовою плівкою та поставити в холодильник на ніч.
  7. У день приготування, зняти харчову плівку зі страви та поставити в холодну духовку. Включити температуру 180 °С. Пекти 20-25 хвилин, до виразної рум'яної кірочки.

ЗАПІКАНКА ЗІ СВИНИНОЮ ТА БАКЛАЖАНАМИ

Запіканка
Запіканка
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • баклажани – 2 шт.;
  • рослинна олія – 50 мл;
  • сіль – за смаком;
  • чорний перець – за смаком;
  • яйця – 2 шт.;
  • вершки 20% – 200 мл;
  • молоко – 1000 мл;
  • сир сулугуні – 150 г;
  • свинячий фарш – 400 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • петрушка – 100 г.

Приготування:

  1. Розігріти духовку до 180 °С.
  2. Порізати баклажани пластинками товщиною приблизно 5 мм. Викласти на змащене олією деко.
  3. Посолити і змастити поверхню баклажанів олією також. Вставити в розігріту духовку на 15 хвилин, запікати майже до м'якості баклажанів.
  4. У сковорідці розплавити смалець, додати цибулю і смажити до м'якості.
  5. Додати м'ясо, посолити і смажити, поки м'ясо не змінить колір.
  6. Роздавити часник. Додати його, петрушку і чорний перець. Добре перемішати і зняти з вогню.
  7. Вершки, молоко і яйця разом змішати до однорідності.
  8. Баклажани викласти на дно посуду для запікання, змащеного олією.
  9. Зверху викласти половину фаршу.
  10. Натерти сир на терці. Посипати 1/4 сиру, і знову накрити баклажанами, викласти решту фаршу, посипати ще 1/4 сиру і накрити баклажанами. Зверху рівномірно викласти решту сиру.
  11. Залити вершково-яєчною масою і вставити запіканку в розігріту до 180 °С духовку.
  12. Пекти запіканку приблизно 20-25 хвилин. Верх повинен добре підрум'янитися.

Читайте також: Яйце раз, яйце два: топ-5 рецептів омлетів для ідеального сніданку

КАРТОПЛЯНА ЗАПІКАНКА З БРИНЗОЮ

Запіканка
Запіканка
Фото: Depositphotos

Інгредієнти:

  • картопля – 1 кг;
  • панірувальні сухарі – 3 ст. л.;
  • вершкове масло – 40 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • сметана – 250 г;
  • бринза – 250 г;
  • сіль – за смаком;
  • перець – за смаком;
  • зелена цибуля – 50 г.

Приготування:

  1. Картоплю нарізати кружечками, помістити у велику каструлю, залити великою кількістю води, посолити до смаку, довести до кипіння і відцідити.
  2. Духовку розігріти до 180ᵒС. Жаротривку форму змастити тонким шаром вершкового масла. У глибокій мисці змішати сметану, бринзу, яйце, сіль та перець. Збити до однорідності.
  3. Додати до маси нарізану зелену цибулю і перемішати все разом.
  4. На дно жаротривкого посуду викласти 1/3 картоплі. Розподілити зверху 1/3 сметанно-сирної маси і викласти другий шар картоплі.
  5. Зверху рівномірно розподілити 1/3 сметанно-сирної маси.
  6. Викласти зверху решту картоплі і решту маси на неї. Посипати панірувальними сухарями і викласти зверху шматочки вершкового масла.
  7. Вставити підготовлену запіканку до розігрітої духовки і пекти 30-40 хвилин. Поверхня запіканки повинна добряче підрум'янитись, а картопля пропектися.

СИРНА ЗАПІКАНКА З РОДЗИНКАМИ

Сирна запіканка
Сирна запіканка
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • кисломолочний сир – 500г;
  • манна крупа – 1 ст. л.;
  • яйця – 3-4 шт.;
  • сметана – 4 ст. л.;
  • цукор – 3 ст. л.;
  • родзинки – 50 г;
  • ванільний цукор – щіпка;
  • сіль – щіпка;
  • вершкове масло – для змащування форми.

Приготування:

  1. Промийте родзинки, залийте його окропом і залиште на 40 хвилин. За цей час приготуйте тісто.
  2. Насипте в миску або каструлю манну крупу, змішайте її з трьома столовими ложками сметани і залиште набухати на півгодини.
  3. Подрібніть сир, протерши його через сито, або за допомогою блендера. Можна також збити його в однорідну масу міксером.
  4. Додайте до сиру набряклу манку і сметану, яйця, цукор, сіль і ваніль, ретельно збийте міксером або в блендері.
  5. Злийте воду з родзинок і обсушіть їх паперовим рушником. Потім додайте родзинки до сирної маси і ретельно перемішайте. Можна також додати чайну ложку лимонної цедри, натертої на дрібній тертці.
  6. Форму для випікання змастіть шматочком вершкового масла, потім обережно викладіть приготовлену сирну масу, рівномірно розподіліть її і розрівняйте. Потім змастіть поверхню тонким шаром сметани (1 столова ложка).
  7. Помістіть форму з сирною масою в духовку, попередньо нагріту до 180 С. Запікайте до золотистого кольору. Приблизно через 40-45 хвилин вона буде готова.

Раніше "Дивогляд" ділився найкращими рецептами млинців із начинками.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше