"Дивогляд" пропонує вам 5 рецептів смачнючих домашніх запіканок, від аромату яких вся сім'я одразу збіжиться на кухню.
ПАРМАНТЬЄ З М'ЯСА ТА КАРТОПЛІ

Свою незвичну назву ця запіканка отримала на честь французького фармацевта Антуана-Огюсте Пармантьє, який відкрив поживні властивості картоплі під час перебування в полоні в Німеччині.
Інгредієнти:
- картопля – 600 г;
- варена яловичина – 300 г;
- цибуля – 2 шт.;
- вершкове масло – 60 г;
- яловичий бульйон – 200 мл;
- гірчиця – 1 ст. л.;
- цукор – 1 ч. л.;
- сіль – за смаком;
- чорний перець – за смаком;
- молоко – 100 мл;
- яйце – 1 шт.;
- твердий сир (Грана Падано, Пармезан чи інший) – 50 г.
Приготування:
- Духовку розігріти до 180 ᵒС.
- У великій пательні, на середньому вогні, розігріти 30 г вершкового масла, додати цибулю, цукор та сіль до смаку. Обсмажувати, помішуючи, до золотистості.
- Додати м'ясо і тушкувати помішуючи, 2-3 хвилини, доки м'ясо прогріється.
- Додати бульйон та гірчицю, довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму та тушкувати м'ясо з цибулею до майже повного випаровування рідини.
- Тим часом, картоплю відварити до готовності в великій кількості підсоленої води. Відцідити і добре потовкти товкачем.
- Молоко довести до кипіння. До картоплі додати гаряче молоко, масло та яйце. Добре все перемішати до однорідності. Додати 2/3 кількості сиру і ще раз перемішати.
- На дно невеликої, глибокої жаротривкої форми, викласти м'ясо з цибулею, зверху викласти картоплю і посипати рештою сиру.
- Поставити пармантьє в розігріту духовку і запікати 30-40 хвилин. Поверхня запіканки має добре підрум'янитися.
Читайте також: Смачні та низькокалорійні: 5 простих рецептів дієтичних млинців
СТРАТА З ГРИБАМИ
60344794444Страта - страва американської кухні, яка складається з декількох інгредієнтів, викладених шарами, залитих молочно-яєчною сумішшю і запечених в духовці. Одним з головних інгредієнтыв цієї запіканки є хліб. Решта ж складових можуть бути будь-якими - практично все, що завалялося в холодильнику.
Інгредієнти:
- печериці – 250 г;
- білий хліб – 100 г;
- цибуля – ½ шт.;
- рослинна олія – 3 ст. л.;
- тим'ян –5-6 гілочок;
- напівтвердий сир – 100 г;
- молоко – 200 мл;
- яйце – 2 шт.;
- зерниста гірчиця – 1 ст. л.;
- сіль – за смаком.
Приготування:
- У великій сковорідці розігріти рослинну олію. Додати нарізану кільцями цибулю і смажити, помішуючи, до м'якості.
- Додати гриби, сіль та тим'ян. Смажити на сильному вогні, весь час помішуючи, поки сік, який пустять гриби, не почне випаровуватися.
- Зняти сковорідку з вогню, видалити тим'ян, додати нарізаний великими кубиками хліб та перемішати, щоб він ввібрав в себе всі ароматні соки.
- Молоко, яйця та гірчицю збити разом.
- У невелику жаротривку форму викласти половину грибів із хлібом і 1/3 сиру, викласти решту грибів, а зверху розподілити решту сиру.
- Залити зверху яєчно-молочною масою та притиснути хліб із грибами лопаткою, щоб верхні кубики хлібу також могли ввібрати рідину. Загорнути форму харчовою плівкою та поставити в холодильник на ніч.
- У день приготування, зняти харчову плівку зі страви та поставити в холодну духовку. Включити температуру 180 °С. Пекти 20-25 хвилин, до виразної рум'яної кірочки.
ЗАПІКАНКА ЗІ СВИНИНОЮ ТА БАКЛАЖАНАМИ

Інгредієнти:
- баклажани – 2 шт.;
- рослинна олія – 50 мл;
- сіль – за смаком;
- чорний перець – за смаком;
- яйця – 2 шт.;
- вершки 20% – 200 мл;
- молоко – 1000 мл;
- сир сулугуні – 150 г;
- свинячий фарш – 400 г;
- цибуля – 1 шт.;
- часник – 3 зубчики;
- петрушка – 100 г.
Приготування:
- Розігріти духовку до 180 °С.
- Порізати баклажани пластинками товщиною приблизно 5 мм. Викласти на змащене олією деко.
- Посолити і змастити поверхню баклажанів олією також. Вставити в розігріту духовку на 15 хвилин, запікати майже до м'якості баклажанів.
- У сковорідці розплавити смалець, додати цибулю і смажити до м'якості.
- Додати м'ясо, посолити і смажити, поки м'ясо не змінить колір.
- Роздавити часник. Додати його, петрушку і чорний перець. Добре перемішати і зняти з вогню.
- Вершки, молоко і яйця разом змішати до однорідності.
- Баклажани викласти на дно посуду для запікання, змащеного олією.
- Зверху викласти половину фаршу.
- Натерти сир на терці. Посипати 1/4 сиру, і знову накрити баклажанами, викласти решту фаршу, посипати ще 1/4 сиру і накрити баклажанами. Зверху рівномірно викласти решту сиру.
- Залити вершково-яєчною масою і вставити запіканку в розігріту до 180 °С духовку.
- Пекти запіканку приблизно 20-25 хвилин. Верх повинен добре підрум'янитися.
Читайте також: Яйце раз, яйце два: топ-5 рецептів омлетів для ідеального сніданку
КАРТОПЛЯНА ЗАПІКАНКА З БРИНЗОЮ

Інгредієнти:
- картопля – 1 кг;
- панірувальні сухарі – 3 ст. л.;
- вершкове масло – 40 г;
- яйце – 1 шт.;
- сметана – 250 г;
- бринза – 250 г;
- сіль – за смаком;
- перець – за смаком;
- зелена цибуля – 50 г.
Приготування:
- Картоплю нарізати кружечками, помістити у велику каструлю, залити великою кількістю води, посолити до смаку, довести до кипіння і відцідити.
- Духовку розігріти до 180ᵒС. Жаротривку форму змастити тонким шаром вершкового масла. У глибокій мисці змішати сметану, бринзу, яйце, сіль та перець. Збити до однорідності.
- Додати до маси нарізану зелену цибулю і перемішати все разом.
- На дно жаротривкого посуду викласти 1/3 картоплі. Розподілити зверху 1/3 сметанно-сирної маси і викласти другий шар картоплі.
- Зверху рівномірно розподілити 1/3 сметанно-сирної маси.
- Викласти зверху решту картоплі і решту маси на неї. Посипати панірувальними сухарями і викласти зверху шматочки вершкового масла.
- Вставити підготовлену запіканку до розігрітої духовки і пекти 30-40 хвилин. Поверхня запіканки повинна добряче підрум'янитись, а картопля пропектися.
СИРНА ЗАПІКАНКА З РОДЗИНКАМИ

Інгредієнти:
- кисломолочний сир – 500г;
- манна крупа – 1 ст. л.;
- яйця – 3-4 шт.;
- сметана – 4 ст. л.;
- цукор – 3 ст. л.;
- родзинки – 50 г;
- ванільний цукор – щіпка;
- сіль – щіпка;
- вершкове масло – для змащування форми.
Приготування:
- Промийте родзинки, залийте його окропом і залиште на 40 хвилин. За цей час приготуйте тісто.
- Насипте в миску або каструлю манну крупу, змішайте її з трьома столовими ложками сметани і залиште набухати на півгодини.
- Подрібніть сир, протерши його через сито, або за допомогою блендера. Можна також збити його в однорідну масу міксером.
- Додайте до сиру набряклу манку і сметану, яйця, цукор, сіль і ваніль, ретельно збийте міксером або в блендері.
- Злийте воду з родзинок і обсушіть їх паперовим рушником. Потім додайте родзинки до сирної маси і ретельно перемішайте. Можна також додати чайну ложку лимонної цедри, натертої на дрібній тертці.
- Форму для випікання змастіть шматочком вершкового масла, потім обережно викладіть приготовлену сирну масу, рівномірно розподіліть її і розрівняйте. Потім змастіть поверхню тонким шаром сметани (1 столова ложка).
- Помістіть форму з сирною масою в духовку, попередньо нагріту до 180 С. Запікайте до золотистого кольору. Приблизно через 40-45 хвилин вона буде готова.
Раніше "Дивогляд" ділився найкращими рецептами млинців із начинками.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!