6 неймовірно смачних зимових супів, які зігріють і покращать настрій

Важко знайти кращий варіант обіду у холодний зимовий день, ніж тарілка ароматного гарячого супу.

Якщо ви вважаєте, що суп — це не смачно, не цікаво і їдять таке лише у дитячих садочках, можливо, ви просто не їли правильний суп?

"Дивогляд" підготував для вас 6 рецептів найсмачніших гарячих супів, які аповнять теплом не лише ваш живіт, а й душу.

Суп із сьомгою по-шведськи

Суп з червоною рибою
Суп з червоною рибою
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • сьомга - 300 г
  • масло вершкове - 20 г
  • цибуля-порей - 1 шт
  • морквина - 1 шт
  • картопля - 4 шт
  • горошок зелений - 100 г
  • молоко - 0,5 л
  • стебло селери (нарізане) - 1 ст.л.
  • кмин - 1/2 ч.л.
  • сіль, чорний перець — за смаком

Нарізати дрібними кубиками цибулю, моркву і картоплю. Сьомгу - великими кубиками. Кріп і селеру порубати.

У каструлі розігріти вершкове масло і обсмажити до прозорості цибулю. Всипати моркву і картоплю, обсмажувати приблизно 5 хв. Влити 1 літр води, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 10 хвилин.

Додати сьомгу, горошок, селеру, сіль, перець і кмин. Варити 5 хвилин. Влити молоко, довести до кипіння. Зняти з вогню і дати настоятися 10-15 хвилин.

Крем-суп із гарбуза з імбирем

Гарбузовий суп
Гарбузовий суп
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • гарбуз — 500 г
  • корінь імбиру — 20 г
  • молоко — 150-200 мл
  • вершки 33% - 100 мл
  • цибуля — 0,5 шт (якщо невелика — візьміть цілу)
  • сало — 50 г
  • бекон — 30 г
  • олія — 1 ст.л.
  • сіль, перець — за смаком
  • насіння гарбуза — для прикраси

Рецепт від Євгена Клопотенка. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Гарбуз миємо, очищаємо від шкірки, ріжемо на невеликі шматочки (насіння можна не видаляти), викладаємо на деко, застелене пергаментом, поливаємо кількома краплями олії й запікаємо до готовності (близько 25 хв).

Викладаємо шматочки запеченого гарбуза в невелику каструлю і натираємо туди ж очищений корінь імбиру на дрібній тертці. Половину цибулини також натираємо на дрібній тертці і додаємо до гарбуза близько половини чайної ложки цибулевого соку. Солимо і перчимо.

Додаємо молоко, вершки й перебиваємо суп до отримання однорідної консистенції. Якщо він вам здасться загустим, можете додати трохи більше молока.

Ставимо наш гарбузовий суп на середній вогонь, доводимо до кипіння і варимо ще 2-3 хвилини.

Сало ріжемо невеликими шматочками, а бекон тонкими пластинками. Обсмажуємо їх на сковороді, до появи золотистої скоринки. Розливаємо суп по тарілках і подаємо з обсмаженим салом, беконом і гарбузовим насінням.

Класичний чаудер

Чаудер
Чаудер
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • копчений бекон - 2 шматка
  • ріпчаста цибуля - 1 шт
  • картопля - 2 шт
  • вода 1 л
  • філе білої риби - 450 г
  • консервована кукурудза - 150 г
  • вершки 10% - 2 скл
  • пшеничне борошно — 1 ст.л.
  • петрушка - 1 пучок
  • сіль і чорний перець - за смаком

У каструлі підсмажте бекон і відкладіть його на тарілку. Потім у тій же каструлі посмажте цибулю протягом 3-4 хв. Додайте воду і картоплю.

Через 5-7 хв після закипання води з картоплею додайте рибу і кукурудзу і варіть ще 3-5 хв.

Потім змішайте вершки з борошном і введіть суміш у суп. Додайте сіль і перець. Доведіть до кипіння і варіть 5 хв.

Подавайте, посипавши подрібненим беконом і петрушкою.

Біск із креветками

Біск з креветками
Біск з креветками
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • вершки 20% - 400 мл
  • вода — 400 мл
  • креветки — 300 г
  • біле сухе вино — 100 мл
  • цибуля — 1 шт
  • морква — 1 шт
  • томатна паста — 2 ст.л.
  • вершкове масло — 2 ст.л.
  • сіль, перець — за смаком

Цибулю і моркву очистіть і наріжте дрібними кубиками.

У каструлі з товстим дном розігрійте і викладіть очищені креветки. Обсмажте їх, періодично помішуючи, близько 4 хвилин. Вони повинні злегка підрум'янитися. Потім перекладіть креветки на тарілку.

Викладіть у каструлю моркву, цибулю і очистки від креветок - панцирі і голови. Якщо у вас є залишки інших ракоподібних — можете їх теж додати. Смажте, помішуючи, 3 хвилини.

Влийте в каструлю 400 мл води і вино. Додайте томатну пасту і гарненько все перемішайте. Накрийте каструлю кришкою і тушкуйте все разом на повільному вогні приблизно 1,5 години, періодично перемішуючи масу. За цей час овочі розваряться і їх буде легко перетворити в пюре.

Отриману суміш протріть через сито, відділивши панцирі креветок від решти маси. У вас має вийти ароматна густа маса.

Перелийте суп назад в каструлю і поставте на вогонь. Доведіть ще раз до кипіння і проваріть на невеликому вогні 3-5 хв.

Тим часом підігрійте вершки, не доводячи їх до кипіння. Тонкою цівкою при постійному помішуванні влийте гарячі вершки, приправте суп сіллю і перцем і відразу ж зніміть з вогню.

Розлийте суп по тарілках, додавши в кожну обсмажені креветки.

Крем-суп із червоною сочевицею по-турецьки

Суп із сочевицею
Суп із сочевицею
Фото: smachno.ua

Інгредієнти:

  • червона сочевиця — 1,5 скл.
  • картопля — 2 шт
  • морква — 1 шт
  • цибуля — 1 шт
  • вода — 2,5 л
  • томатна паста — 1 ст.л.
  • вершкове масло — 1 ч .л.
  • чебрець — 2 дрібки
  • сушена м’ята — 2 дрібки
  • кмин — 1 дрібка
  • сіль — за смаком

Нарізаємо дрібними кубиками картоплю і моркву. Цибулю тремо на тертці. Промиваємо сочевицю, поки вода не стане прозорою.

Кладемо в каструлю сочевицю, картоплю, моркву і цибулю. Заливаємо все це холодною водою і варимо на середньому вогні до готовності овочів (близько 30 хвилин).

Коли все буде готово, додаємо томатну пасту, вершкове масло, кмин, чебрець, суху м’яту, сіль. Збиваємо блендером.

Ставимо суп на повільний вогонь і доводимо до кипіння, варимо близько 10 хвилин. У Туреччині страву подають, додаючи у тарілку сік лимона.

Сирний суп по-французьки з часниковими грінками

Сирний суп
Сирний суп
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • куряче філе - 400 г
  • м'який плавлений сир - 200 г
  • картопля - 3 шт
  • морква - 1 шт
  • олія - 2 ст. л.
  • лаврове листя - 3 шт.
  • сіль, мелений перець, запашний перець - за смаком
  • свіжа зелень за смаком

Для грінок: багет (або будь-який інший хліб), часник, оливкова олія

Кип'ятимо в каструлі 1,5 літра води, нарізаємо курку невеликими шматочками і кладемо її в окріп. 

Як тільки бульйон почне кипіти, додаємо сіль, пару горошків духмяного і чорного перцю і лаврові листочки. Варимо від моменту закипання 20 хвилин.

Чистимо картоплю і нарізаємо кубиками. Витягуємо м'ясо, кладемо картоплю і варимо її 5-7 хвилин.

Чистимо і натираємо моркву. Робимо слабку засмажку на соняшниковій олії. Злегка солимо і перчимо. Готову засмажку додаємо в суп і варимо ще 5-7 хвилин.

Додаємо плавлений сир, добре перемішуємо і вимикаємо вогонь.

Нарізаємо багет довгими скибочками. Очищаємо один зубчик часнику, розрізаємо його поздовж. З двох боків змащуємо хліб оливковою олією. Натираємо з двох боків часником і кладемо в духовку на кілька хвилин при температурі 190-200 градусів. Хліб подаємо до супу.

Раніше ми писали, як приготувати справжній український борщ.

Якщо ж ви вважаєте, що найкращий зимовий суп - це вино зі спеціями, "Дивогляд" має рецепти найсмачніших глінтвейнів.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше