У цей час у європейських містах традиційно починають готувати до відкриття різдвяні ярмарки, які неможливо уявити без гарячого вина з прянощами. Та пандемія коронавірусу зіпсувала немало планів у 2020-му. Тож “Дивогляд” пропонує приготувати глінтвейн у себе вдома.
Науковці кажуть, що червоне вино має антибактеріальний та антиокислювальний ефект. Саме по собі в невеликих дозах гаряче вино здатне впливати на людський організм, сповільнювати старіння і підвищувати імунітет. А у цей непростий час це аж ніяк не завадить.
Кілька правил, щоб глінтвейн вийшов найсмачнішим і найароматнішим:
У жодному разі не дозволяйте вину закипіти. Його температура не повинна виходити за рамки 70-80°С.
Найкраще для глінтвейну підходить червоне сухе вино. Але зараз існує безліч варіацій з білим вином або соками.
Важливо правильно підібрати прянощі, які додадуть вашому напою не лише п’янкого аромату, а й цілющих властивостей:
- Кориця – має високу антиоксидантну дію. Її ефірна олія також володіє антимікробними властивостями.
- Гвоздика – ефірна олія гвоздики є офіційним лікувальним засобом у багатьох розвинених країнах. Також вона виступає як компонент місцевоподразнювальних, знеболювальних, протизастудних мазей і бальзамів.
- Мускатний горіх має дуже сильну стимулюючу й тонізуючу дію. Також він зміцнює пам'ять, нервову систему, лікує імпотенцію й сексуальні розлади, серцеві хвороби, багато доброякісних пухлин, наприклад мастопатію. Входить до складу імунозміцнювальних зборів. У малих дозах – гарний заспокійливий засіб, відмінно розслаблює й викликає сон. Ефективний він і при лікуванні застудних захворювань.
- Кардамон має заспокійливу, тонізуючу, відхаркувальну, спазмолітичну, знеболювальну, кровоспинну, ферментативну, протигрибкову дію. Зміцнює імунну систему. Нормалізує травлення. Виводить шлаки. Збуджує статеву активність.
- Духмяний перець містить піментову олію, що допомагає при слабкості шлунку.
Усі цілющі властивості цих компонентів проявляються в глінтвейні. При нагріванні глінтвейну весь зайвий алкоголь із вина випаровується; залишається лише невелика його частина, яка й слугує основою напою.
Класичний німецький глінтвейн (Glühwein)

Інгредієнти:
- Сухе червоне вино – 0,7 л
- Мед – 1 ст. л.
- Кориця – 1 дрібка
- Кардамон – 1 дрібка
- Мускатний горіх – 1 дрібка
- Гвоздика – 6 шт.
- Перець чорний запашний – 5 горошин
- Лимон – 0,5 шт.
Вилити вино в термостійку ємність (скляну або емальовану каструлю) і поставити на вогонь. У процесі нагрівання додати мед і спеції, а також свіжовичавлений лимонний сік. Помішувати вміст ємності до зникнення піни, що з'являється через спеції. Потім вимкнути вогонь і залишити напій хвилин на 15 під щільною кришкою.
Альпійський глінтвейн

Інгредієнти:
- Сухе червоне вино – 0,7 л
- Мед – 1-2 ст. л.
- Родзинки – 30 г
- Яблуко – 1-2 шт.
- Тертий імбир – 1 дрібка
- Кардамон – 6 шт.
- Кориця – 2 палички
- Перець чорний запашний – 5 горошин
- Гвоздика – 7 шт.
Нарізати яблука маленькими шматочками, і відправити з вином і всіма іншими інгредієнтами у відповідну посудину. Далі робити все за класичним рецептом.
Апельсиновий глінтвейн

Інгредієнти:
- Сухе червоне вино – 0,7 л
- Сік червоних апельсинів – 400 мл
- Апельсин – 1 шт.
- Кориця – 2 палички
- Цукор коричневий – 125 г
Змішати вино і сік. Додати цукор, корицю і нарізану тонкими смужками апельсинову цедру. Розмішати цукор до повного розчинення, поставити рідину на вогонь і довести її до відповідної температури. Подавати напій з часточками апельсини.
Глінтвейн з білого вина

Інгредієнти:
- Сухе біле вино – 0,7 л
- Вода – 150 мл
- Мед – 1 ст. л.
- Лимон – 1 шт.
- Апельсин – 1 шт.
- Гвоздика – 2-3 шт.
- Кориця – 1 паличка
Закип'ятити воду з гвоздикою і корицею. Остудити і процідити отриманий відвар. Вино вилити в каструлю і поставити на вогонь. Додати туди пряну воду, мед і дрібно нарізані скибочки цитрусових. Довести рідину до необхідної температури, зняти її з вогню і розлити по келихах.
Безалкогольний глінтвейн

Інгредієнти:
- Виноградний сік з темних сортів ягід – 500 мл
- Вода – 100 мл
- Цедра половини апельсина
- Цедра цілого лимона
- Яблуко – 0,5 шт.
- Родзинки – 2 ст. л.
- Кориця – 1 паличка
- Гвоздика – 5-6 шт.
- Кардамон – 4 шт.
- Імбир – невеликий шматочок для смаку.
У каструлю влити виноградний сік, додати воду, спеції та цедру цитрусових. Яблуко нарізати часточками, додати в каструлю. Нагріти напій майже до кипіння, зняти з вогню і дати настоятися 10-15 хвилин. Процідити.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!