Конкурс на кращого пекаря панеттоне провели в Італії. Панеттоне – це солодка випічка, схожа на українську паску. Але італійці їдять її традиційно взимку, на Різдво. Хто випікає найсмачніші панеттоне – визначало спеціальне журі. Їм довелося спробувати майже три сотні різної випічки. Саме стільки учасників приїхало на конкурс. Ну а хто переміг – розповість кореспондентка "5 каналу" Нонна Стефанова.
Текстура, колір, запах, смакові відтінки – це лише частина критеріїв для оцінювання найкращого панеттоне – солодкої випічки із дріжджового тіста. Журі засідає в окремій кімнаті. Оцінювання – анонімне, триває три дні. Результати записують у спеціальну таблицю. Робота непроста. Адже таких панеттоне треба скуштувати три сотні за кількістю учасників-пекарів.
"Я не сприймаю себе як суддю, радше як колегу. Ми всі колеги. Тут можна знайти учасника, який має геніальну ідею, і вона додає особливого нюансу звичному продукту", – каже Роберто Лестані, президент Міжнародної федерації пекарів-кондитерів, виробників джелато і шоколатьє.
80 відсотків пекарів, що беруть участь у конкурсі – мешканці Італії. Лише 20 відсотків з-за кордону – Іспанії, Японії, Бразилії та Сполучених Штатів. Чимало конкурсантів із маленьких містечок, де плекають власні рецепти.
Основа у панеттоне – здобне дріжджове тісто, з родзинками, прянощами, цукатами і мигдалем. Нюанси у пропорціях тих чи інших інгредієнтів – створюють особливі, не схожі на інші вироби.
"Найважче – це визначити, які інгредієнти за якими поступово додавати. Якщо зробиш помилку, наприклад, покладеш забагато яєць чи масла, тісто рветься, і вже нічого не можна виправити", – каже Амедео Донатоне, пекар.
Після дегустації учасники чекають на оголошення переможців. У категорії класичний панеттоне перемогли двоє конкурсантів. Один із них не може вгамувати емоцій і біжить до столу з призами. Інший стриманіший. Свої нагороди вони отримали за ось ці вироби.
"Я присвячую цей приз пам’яті мого батька, що помер торік. Він був моїм вчителем, я завжди працював із ним поруч і нестиму його в моєму серці. Дякую, тату", – зазначає Франческо Луні, пекар-кондитер із міста Падуя.
"У мене класичний панеттоне, зроблений із любов'ю – мною і моєю командою", – розповідає Руджеро Карлі, пекар-кондитер із муніципалітету Бадія-Полезіне.
Нагороджують і за інноваційний та декоративний панеттоне. У рецептурі інноваційного може бути імбир, ром, шоколад із незвичними смаками. Декоративний має особливий дизайн. Середня вага одного класичного виробу один кілограм. А вартість – 25 євро. Ще кілька тижнів – і ця страва стане окрасою святкових яток і магазинів. Адже панеттоне – традиційна випічка саме на Різдво.
Нонна Стефанова, "5 канал"