Різдвяний смаколик – Панеттоне
Різдвяний смаколик – Панеттоне 5 канал

В Італії провели конкурс на найкращого пекаря різдвяного смаколика – панеттоне

Читайте по-русски
Основа у панеттоне – здобне дріжджове тісто, з родзинками, прянощами, цукатами і мигдалем

Конкурс на кращого пекаря панеттоне провели в Італії. Панеттоне – це солодка випічка, схожа на українську паску. Але італійці їдять її традиційно взимку, на Різдво. Хто випікає найсмачніші панеттоне – визначало спеціальне журі. Їм довелося спробувати майже три сотні різної випічки. Саме стільки учасників приїхало на конкурс. Ну а хто переміг – розповість кореспондентка "5 каналу" Нонна Стефанова.

Текстура, колір, запах, смакові відтінки – це лише частина критеріїв для оцінювання найкращого панеттоне – солодкої випічки із дріжджового тіста. Журі засідає в окремій кімнаті. Оцінювання – анонімне, триває три дні. Результати записують у спеціальну таблицю. Робота непроста. Адже таких панеттоне треба скуштувати три сотні за кількістю учасників-пекарів.

"Я не сприймаю себе як суддю, радше як колегу. Ми всі колеги. Тут можна знайти учасника, який має геніальну ідею, і вона додає особливого нюансу звичному продукту", – каже Роберто Лестані, президент Міжнародної федерації пекарів-кондитерів, виробників джелато і шоколатьє.

80 відсотків пекарів, що беруть участь у конкурсі – мешканці Італії. Лише 20 відсотків з-за кордону – Іспанії, Японії, Бразилії та Сполучених Штатів. Чимало конкурсантів із маленьких містечок, де плекають власні рецепти.

Основа у панеттоне – здобне дріжджове тісто, з родзинками, прянощами, цукатами і мигдалем. Нюанси у пропорціях тих чи інших інгредієнтів – створюють особливі, не схожі на інші вироби.

"Найважче – це визначити, які інгредієнти за якими поступово додавати. Якщо зробиш помилку, наприклад, покладеш забагато яєць чи масла, тісто рветься, і вже нічого не можна виправити", – каже Амедео Донатоне, пекар.

Після дегустації учасники чекають на оголошення переможців. У категорії класичний панеттоне перемогли двоє конкурсантів. Один із них не може вгамувати емоцій і біжить до столу з призами. Інший стриманіший. Свої нагороди вони отримали за ось ці вироби.

"Я присвячую цей приз пам’яті мого батька, що помер торік. Він був моїм вчителем, я завжди працював із ним поруч і нестиму його в моєму серці. Дякую, тату", – зазначає Франческо Луні, пекар-кондитер із міста Падуя.

"У мене класичний панеттоне, зроблений із любов'ю – мною і моєю командою", – розповідає Руджеро Карлі, пекар-кондитер із муніципалітету Бадія-Полезіне.

Нагороджують і за інноваційний та декоративний панеттоне. У рецептурі інноваційного може бути імбир, ром, шоколад із незвичними смаками. Декоративний має особливий дизайн. Середня вага одного класичного виробу один кілограм. А вартість – 25 євро. Ще кілька тижнів – і ця страва стане окрасою святкових яток і магазинів. Адже панеттоне – традиційна випічка саме на Різдво.

Нонна Стефанова, "5 канал"

Попередній матеріал
"СБУ пропустила існування проросійської медіакампанії": Юрчишин про результати виборів
Наступний матеріал
У США нова суддя Верховного Суду – що відомо про Емі Баррет
Loading...

Аваков прибув до Мілана на слухання справи військовослужбовця Марківа

Самоізоляція в старовинному маєтку: як Італія рятує туризм під час COVID-19

Справа Марківа: родина загиблого хоче велику суму компенсації від України – Геращенко

Справа нацгвардійця Марківа: Денісова розповіла, коли буде наступне засідання суду в Мілані

Справа Марківа: суд у Мілані прийняв новий переклад слів нацгвардійця, який доводить невинуватість

Справа Марківа: суд Мілана розглядає апеляцію – українська громада влаштувала акцію підтримки