Їстівна розкіш. В одному з ресторанів Тунісу гостям пропонують скуштувати найдорожчу в Африці піцу. Виготовляють її з додаванням золота і трюфелів – найкоштовніших у світі грибів. Які ще інгредієнти кладуть у страву та яка вартість такого гастрономічного задоволення, знає журналістка "5-го" Христина Катарина.
Такий вигляд має "золота піца" Африки. Нагадує радше експонат із королівського палацу. Утім насправді її дістали з печі звичайної піцерії в Тунісі. Автор вишуканої страви – один із власників ресторану. Каже: хотів установити рекорд і приготувати найдорожчу піцу на континенті. Коштує вона 999 туніських динарів або ж 360 доларів США. Усе через вишукані інгредієнти.
"Виймаємо тісто, яке ми замішуємо на дріжджах... У нашому ресторані його готують із морською водою. Також додаємо водорості – спіруліну – й італійське борошно, місимо цю суміш і після цього додаємо деревне вугілля та чорний часник, аби пофарбувати тісто в чорний колір", – розповів піцайола Ахмед Херґал.
Головна складова страви – їстівне листкове золото, вагою 24 карати, яким вкривають основу. На нього викладають подушку з трюфельної пасти й самі трюфелі, які посипають італійською моцарелою та шматочками копченої качиної грудки. Зверху піцу притрушують золотими пластівцями, золотим спреєм та квітками, які витинають з овочів. Відвідувачі ресторану від ексклюзивної страви у захваті.
"Це чудова ідея, яку можна вдало розрекламувати й показати, що піца може бути як доступною для всіх стравою, так і люксовим продуктом, виготовленим із дорогих інгредієнтів. Ця піца особлива – її не зустрінеш в інших ресторанах", – переконує відвідувач піцерії Вікторіо Валінтіно.
Утім є й такі, кому невтямки, навіщо віддавати за піцу майже 400 доларів. Творець коштовної страви пояснює: дорогий делікатес у меню – для місцевих гурманів, які через карантин не можуть скуштувати вишуканих страв за кордоном. А в майбутньому "золота піца" стане приманкою для багатіїв-іноземців, які полюбляють гастротуризм. Для любителів італійської кухні "не за всі гроші світу" заклад і надалі готуватиме традиційні піци зі звичайних інгредієнтів.
Христина Катарина, "5 канал"
Мексиканець створює витвори мистецтва з яєчні