Пряник
Пряник 5 канал

"Хатинки здійснюють бажання": на Черкащині подружжя виготовляє унікальні пряникові будинки

Читайте по-русски
Залежно від розміру, кожна хатка має від 10 до 30 деталей

Пряникові будинки з мармеладовими вікнами пече подружжя на Черкащині. Солодощі у вигляді новорічних хаток із вікнами, снігом та меблями. 7 років тому перші будиночки спекли для онучок, а згодом розвагу перетворили на родинний бізнес. Спостерігала за їх виготовленням кореспондентка "5 каналу" Яна Лимаренко, і їй вдалося підгледіти кілька секретів смачної випічки.

Медові пряники, з яких потім зведуть солодкі будинки, випікаються в духовці 15 хвилин. Господиня Ірина каже: рецепт простий: борошно, яйця, масло, мед та спеції. Таємниця смаку у витримці тіста: воно має вистоятися майже добу.

Готові конструкції мають повністю охолонути і пролежати ще добу. Залежно від розміру, кожна хатка має від 10 до 30 деталей.

"Є самі маленькі будиночки, отакі як ви бачите, і великі, з підсвітками і з меблями всередині, розмальовані різні і снігові ками, дуже красиві", – каже Ірина Шевченко, майстриня.

Далі майстриня розмальовує деталі новорічними атрибутами: ялинковими прикрасами, вогниками, снігом, бурульками: "Розмальований з дзвіночком, з мармеладовими вікнами, можна підсвічувати і вони будуть світитися, різні кольори".

Далі зводити стіни солодких хатин береться господар. Жартує: кожен чоловік має побудувати будинок, а він змайстрував таких уже кілька сотень. Поєднує частини солодким кремом.

"Ох ти, трошки впала стіночка, отак і складаємо, трошки притримуючи", –розповідає чоловік.

Родина Шевченків готує пряникові будиночки вже сьомий рік. Першу хатинку спекли онучкам, які були в захваті від подарунка. Потім почали готувати їх за попереднім замовленням. Дарують такі солодощі не лише малечі, а й дорослим.

"Це така філософія, це те, що об’єднує людей, це будинок як символ достатку, це те, що об’єднує родину, а не просто штамп в паспорті", – каже Тарас Шевченко, майстер.

Будинки готують не лише новорічні. Є у майстрів орнаменти на різні пори року. У рік печуть по сотні хаток. Ще майже стільки ж різнокольорових пряників. Зберігатися вони можуть довго завдяки природним складникам.

"Ми пробували будиночки через рік і смакові якості зовсім не змінилися, такий смачний, як і був тільки спечений", – розповідає Ірина Шевченко, майстриня.

Цього року тестують новий вид солодощів – пряничні конструктори. Майстри переконують: складаючи їх всією родиною, можна зарядитися святковим настроєм на всі новорічні свята.

"Вони чарівні, вони казкові, частенько розповідаю, що колись як були на виставці, то я кажу, люди добрі, загадайте бажання, воно збудеться, ну шо ж, жартував спочатку, а потім люди приходять кажуть – збувається, то я кажу, що у нас франшиза від самої вищої організації на виконання бажань", – каже Тарас Шевченко, майстер.

Нині у Шевченків передноворічна акція – будиночки за пів ціни, а хто сплатить повну вартість – зможе пригостити такою самою хатинкою малечу з місцевого сиротинця, їм майстри презентують до свят будиночки з дзвониками, аби здійснювалися всі їхні бажання.

"Задзвонив – і бажання здійснилось, задзвонив – і бажання здійснилось", – кажуть майстри.

Яна Лимаренко, В'ячеслав Ромодан, Черкаська область, "5 канал"

Попередній матеріал
Студія "Квартал-95" висміяла протест активістів #SaveФОП – відео
Наступний матеріал
Різдво за григоріанським календарем відзначає понад мільярд людей у світі – сюжет
Loading...

Пандемія не затьмарить свята: у Києві віряни прийшли відзначити Різдво до храмів

З надією в серці та дотримуючись дистанції: як Різдво відзначають християни західного обряду

Різдвяне привітання і апостольське благословення від Папи Римського Франциска

Григоріанський та юліанський календарі – чому християни святкують два Різдва

"На авто по ярмарку і глінтвейн через віконце": як європейці пристосувалися святкувати Різдво

Чому Віфлеємська зірка має 8 променів: несподівані і дивні факти про Різдво