Улюблені брауні солодкоїжок Києва: історія екс-розвідника та його кондитерської майстерності

"5 канал" продовжує розповідати історії ветеранів російсько-української війни, які після повернення з передової відкрили власну справу. Це, передусім, розповіді реальних людей, які змогли повернутися до цивільного життя та не зламатися. Далі – історія "З війни – у бізнес" Романа Набожняка

Невеличка кухня, духовка, купа різних інгредієнтів та, власне, кухар. Саме так виготовляють одні з найсмачніших брауні в столиці, а кондитер – ветеран АТО, розвідник. Близько року знадобилося Романові Набожняку, щоб розвинути власний бізнес. Ветерано-брауні – шоколадні тістечка – знають чи не усі солодкоїжки Києва. А почалось усе випадково.

Знайшов рецепт в інтернеті, розповідає дружина військовослужбовця Юлія Кочетова-Набожняк: "Повернулась з роботи, і Рома приготував брауні, свій перший, за рецептом з інтернету. Ми з'їли за ніч кілограм вдвох і нам не стало погано. Я кажу, що це просто знак того, що це варто поширення".

Дружина Романа Юлія – єдиний партнер по бізнесу. У виробництво ветерано-брауні не втручається. На ній – організація продажу тістечок, паперова робота та спілкування зі ЗМІ. Сімейний бізнес, розповідають Набожняки, з перших днів почав розвиватися стрімко.

"Всі почали писати в особисті повідомлення, телефонувати. Тут ми з одного боку приймаємо замовлення, з іншого боку там нарізаємо пергамент, я весь в яйцях, і таке ота все. Але… Ми перший натиск витримали і доставили всі вчасно, я там спав, може, по півгодини", – згадує колишній розвідник.

Неабияк допомогли і товариші-ветерани. Зокрема ті, хто, повернувшись до мирного життя, відкрили свій бізнес. Підтримав і власник "Veterano Pizza" Леонід Остальцев. Він один із перших почав продавати шоколадні тістечка у своєму закладі.

/
/
/

Каже: "Він дав мені спробувати, дуже сподобалося. І ми почали співпрацювати. Багато брауні у нас розходиться. Дуже часто настільки швидко їх розбирають, що доводиться день-два чекати, поки Ромчик зробить знову, тому що в нього багато замовлень".

Про службу на передових позиціях східного фронту Роман розповідає неохоче. Був розвідником, тому навчився ухилятися від таких запитань. Говорить лаконічно – було гаряче. Чергову відпустку Роман використав із користю – одружився. Саме з того часу військовослужбовець починає відлік адаптації.

/
/
/

"Справа рухала до дембеля, і я так запланував, що якщо не буде ще оголошено демобілізації, то принаймні використаю відпустку за сімейними обставинами…" – розповідає чоловік. Дружина додає: "Її дають на 10 днів максимально, можна або одружуватись, або ховати когось. Ми вирішили, що перший варіант для нас більш актуальний".

А далі була демобілізація та весільна подорож до Індії. Саме там Роман Набожняк написав бізнес-план майбутньої справи. Тепер на маленькій кухні невеличкої орендованої квартири ветеран готує свої брауні з різними смаками. 37 кілограмів на добу – це найбільше, скільки може зготувати Роман. Тістечка продають у шести закладах громадського харчування Києва.

"Це дуже сильно мобілізує. Тобі треба в короткі терміни приймати рішення і ти сам відповідаєш за свою справу, сам відповідаєш за свій продукт. Сам відповідаєш за те, щоб і сервіс був вчасним, і ти все робив вчасно. І бухгалтерія, і податки, і ще багато всього. Це така історія про відповідальність перед самим собою. Цього не отримати на жодній найманій роботі", – впевнений Роман.

Випіканням тістечок плани у подружжя не обмежуються. Невеличка кав'ярня у Києві – наступна їхня мета. Її Набожняки хочуть відкрити вже цього року. Обіцяють неодмінно взяти на роботу щонайменше п'ятьох ветеранів АТО.

/
/
/

Наталка Коцкович, Дмитро Демішев, "5 канал"

Дивіться також фотогалерею:

Попередній матеріал
Масове знищення мирних українців есесівцями та угорськими жандармами: 75-ті роковини Корюківської трагедії
Наступний матеріал
Від парамедика на фронті – до власниці студії краси: як дружина комбата стала бізнесвумен