Виконувачка обов'язків глави МОЗ Уляна Супрун спростувала міфи стосовно безглютеїнової дієти. Цей спосіб схуднути передбачає повну відмову від продуктів, які містять глютен. Про це Супрун повідомила на сторінці у Facebook.
"Аргументи такі, що глютен буцімто відкладається на стінках кишківника та погіршує його роботу, бо не розчиняється у воді. Або що на безглютеновій дієті худнуть. Або просто почуваються краще і здоровіше", – зауважила вона.
Супрун зазначила, що глютен – це запасний білок, який міститься у зернах злаків та всіх похідних продуктів. Також глютен містять ковбасні вироби, молочні продукти та різні соуси. Він надає продуктам густоти та в'язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути.
"Глютен абсолютно безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом. Якщо його купити окремо і просто з'їсти, то це не зашкодить рівно нічим 99% з нас", – наголосила в.о. міністра охорони здоров'я.
Проте існує невеликий відсоток людей, кому справді вживання глютену досить небезпечне.
"Це пов'язано з аутоімунною хворобою, яка зветься глютенова ентеропатія, або целіакія. Коли люди з діагнозом целіакії їдять глютен, їхня імунна створює антитіла, які, зокрема, пошкоджують стінки кишківника. Це порушує всмоктування поживних речовин організмом. Як наслідок, людина не доотримує життєво необхідні елементи - залізо, фолієву кислоту, тощо", – зауважила вона.
Виявити цю хворобу можливо лише за допомогою аналізу крові та біопсії. Тільки у випадку підтвердження діагнозу можна "сідати" на безглютенову дієту.
Як повідомляв 5.UA, виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла про п’ять корисних ранкових звичок, які допоможуть покращити день.