Чим замінити олів'є і як заощадити на новорічному столі – ексклюзивний рецепт від Євгенія Клопотенка

Продукти 5 канал / Час. Підсумки тижня
Традиційний салат із позаминулого століття – олів'є – коштуватиме цьогоріч від 160 до 190 гривень, проте кулінари радять його залишити в минулому

Маємо розрахунки від Інституту аграрної економіки. У середньому новорічний стіл для української сім'ї з чотирьох людей коштуватиме майже 2 тисячі гривень. Це якщо ви приготуєте традиційний салат, м'ясні або рибні страви і поставите на стіл фрукти, овочі та напої.

А якщо довіряти прогнозам та повір'ям, то, звісно, 31 грудня треба задобрити Білого Металевого Бика, бо наступає саме його рік. І тому на вашому столі будуть дуже доречними страви з овочів та круп. Бо Бик – тварина невибаглива. Можна без екзотики й кулінарних шедеврів. Водночас навряд чи варто подавати на новорічний стіл яловичину і телятину. Радше тут підійдуть інші види м'яса, а ще краще риба. І не обов’язково готувати те, що ви готували роками. Спробуйте цього року зробити щось нове. Недороге, але оригінальне. Наприклад, замініть традиційний салат олів’є чи оселедець під шубою на щось незвичне.

Олена Рибінська – наша журналістка, а в цьому випуску господиня – має для вас непогані ідеї. Дивіться і записуйте.


Як пережити різдвяно-новорічні свята й не набрати калорій, не позбутися здоров'я та не розгубити всі гроші? Цю зимову головоломку розгадають українці щороку.

"Цього року особливо всі в якомусь стресі, багато людей шукають розраду в харчуванні", – каже дієтологиня, фахівчиня з раціонального харчування Віра Паламар.

І не тільки в харчуванні, а ще й у пляшці. Продажі алкоголю у світі від початку коронавірусної пандемії зросли і темпів не збавляють. Як і люди, котрі з покоління в покоління святкові перегони повторюють та масштабують.

"У Радянському Союзі Новий рік таке свято, коли раз на рік купував ці продукти. І максимально люди хотіли зробити свято-феєрверк", – каже дієтолог.

Гастрономічне свято українці творитимуть й цьогоріч, і COVID-19 тут не завадить. А підсилять спеціальні пропозиції, акції та інші "заманухи".

Продукти
Продукти5 канал / Час. Підсумки тижня

Анна Радько, засновниця маркетингового агентства, кандидатка економічних наук, каже: "Готуємо списки, набагато менше спокуси взяти щось зайве чи взагалі непотрібне. Відкидаємо від очей всі надписи мінус 10, мінус 50 і дивимося на функціонал".

А дієтолог радить: "Планувати новорічний чи різдвяний стіл, зіставляти меню. Планувати закупки, щоб не купити все підряд". Бо в гонитві з возиками й торбинками можна схопити і неякісний псевдосвятковий товар.

Начальник управління з якості товарів Ірина Хоботня каже: "Звертати увагу на умови зберігання, зовнішній колір, зрілість фруктів, на температуру зберігання. Маркування має бути чітке, строки придатності і цілісність упаковки".

Порушення цих та інших умов може зіпсувати не лише ваші мандарини, м'ясо чи ікру, а й ваш організм – тільки вже зсередини.

"Після свят у мене й колег – хірургів, інфекціоністів, гастроентерологів, – чимало роботи, маємо гастрити коліти, панкреатити, коліти і, звичайно, отруєння харчові, нікому не побажаю потрапити до інфекційної лікарні, знаємо ситуацію по COVID-19", – каже дієтолог Віра Паламар.

Ті ж громадяни, котрі таки підуть зі списками й підготовлені, як радять фахівці, матимуть, на що витратити гроші в магазинах та на ринках.

Традиційний салат із позаминулого століття – олів'є – коштуватиме цьогоріч від 160 до 190 гривень. За умови що до нього увійдуть: ковбаса, яйця, горошок, картопля, морква, огірки малосольні чи свіжі, цибуля та майонез магазинний. Цього салатику з Радянського Союзу вистачить на п'ятьох-шістьох осіб.

Продуктовий набір для олів'є
Продуктовий набір для олів'є5 канал / Час. Підсумки тижня

Шеф-кухар, кулінарний експерт Євген Клопотенко каже: "Треба лагідно українізувати, пояснювати людям, що олів'є – це наче їжа минулого, коли куштуєш, ти думаєш про минуле, а нову страву їси – це їжа про майбутнє".

Піарник українського борщу на світовому рівні Євген Клопотенко каже: поступово в українців зникає прив'язаність до страв радянського періоду, натомість з'являються корисні гастрономічні звички.

"Раніше ніхто не міг подумати, що українська кухня така існує, є багато істориків, але вони не медійні, а в мене є така можливість. Люди змінюються і запит на салати без майонезу – величезний", – говорить Клопотенко.

Тим, хто не уявляє, що приготувати замість риби, одягненої в "шубу", Євген Клопотенко навіть нашвидкуруч дає рецепт смачної альтернативи.

"Оселедець дрібно порізати, на сирий бурячок, зверху присипати чорносливом чи льоном, легка закуска замість тієї шуби", – каже шеф-кухар.

media type="picture" position="4"]

З новими, "легкими" для організму рецептами ви не тільки ідеологічно відійдете від цілої епохи, а й фізично, наголошують лікарі. 

"Нехай будуть невеликі порції – один салат, але дуже корисний. Замість майонезу можна йогуртом заправити. Ковбасу замінити курячим філе, м'ясом і це буде більш корисно", – радить дієтолог.

Кориснішою буде і менша доза алкоголю. Лікарі радять обирати сухе вино, якщо ж під бій курантів, то дозволити і бокал ігристого.

За традиційний новорічний напій цьогоріч доведеться віддати від 80 гривень і більше, наскільки вам дозволить гаманець. Головне правило – не вживати алкоголю натщесерце.

Оновити не лише страви, а й підхід до святкування пропонують цьогоріч ресторатори. Аби не стояти біля плити весь день, святкову вечерю привезуть до вас додому. Та ці новації для українців поки що не близькі по духу.

Не хочете мити посуд після гостей удома – крокуйте на безпечній відстані до цікавих закладів.

Шеф-кухар Юрій Кошик говорить: "Тримаємо в меню таємниці, кажемо буде їжі достатньо, на будь-який смак, вегетаріанцям – рибне, овочеве, а вибрати можна в одну новорічну ніч".

2021-й – рік Бика, вола. Зустріти його радять у білому, срібному одязі, доречним буде і срібний метал. А от червоний колір – дратує тварину. Та все ж фахівці радять на зовнішності не зациклюватися, а приділити час для внутрішнього стану, як душі, так і домівки.

Ялинкові іграшки
Ялинкові іграшки5 канал / Час. Підсумки тижня

Тарологиня Ольга Соломка говорить: "Три традиції  – розхламлення (викидаємо чи роздаємо, – ред.) все зайве, що не приносить задоволення, пилом припадає. Підбити підсумки року. Будувати плани, мрії, цілі, писати їх".

Наступний рік, за словами зорезнавців, віщує нам буремні політичні події. Нікуди не зникає й коронавірус та карантинні обмеження. Та цей магічний святковий період щороку дарує нам надію на краще. А наше майбутнє починається не після бою курантів, а саме в цю мить: коли ми турбуємося про здоров'я та харчування, чистоту думок і вчинків.

Олена Рибінська, Анна Несевра, Микола Довгий та Олександр Степанов, "Підсумки тижня"

Попередній матеріал
Нова загроза людству чи безпідставна паніка – в чому особливість нового штаму COVID-19
Наступний матеріал
Перший інфікований, карантин і медики з голими руками – як коронавірус потрапив в Україну
Loading...