Кілька сотень пиріжків напекли сєвєродонецькі господині для українських військових. Випікали цілу ніч, а зранку ними вже ласували захисники Попаснянського напрямку.
На кухні Людмили Щєблєтової кипить робота. Жінка разом із подругами-волонтерками пече солодощі для українських захисників: "Дріжджове заварне тісто. Чим воно добре? Бо вони не черствіють довго. Тому що буває, що поки вони доїдуть до міста, то багато часу пройде".
Для армійців волонтерки печуть не вперше. Готувати ласощі для українських захисників розпочали ще влітку 2014-го – після звільнення міста від окупантів. "Напевно, ми повинні допомагати своїй армії, щоб чужа не прийшла. Це наша земля. Ми повинні її оберігати", – впевнена волонтер Галина Алхімова.
Випікали цілу ніч, і на ранок – кілька сотень готових пиріжків та з десяток пирогів. Ще і власноруч зроблені обереги. "Вишиваю з молитвою, вкладаю від руки написану молитву і ладан. Щоб вороги тікали від ладану, як від чорта", – сміється Валентина Сек.
Випічку жінки передають офіцерам Центру військово-цивільного співробітництва. Вони мають доправити солодощі на передову.
"Переважна частина таких вантажів доставляється у великі міста. Після чого вони групами цивільно-військового співробітництва розвозяться на передову, де їх передають тим бійцям, які безпосередньо виконують обов'язки на лінії зіткнення", – пояснює військовослужбовець Андрій.
Менш ніж за годину – пиріжки вже на передовій. Армійці кажуть, що дуже цінують таку допомогу.
"Насамперед, це моральна підтримка. Люди не забувають про них, це дуже важливо для бійців, хай би як там було. Тут уже справа не в пиріжках, а у ставленні", – наголошує армієць.
Від початку грудня це вже друга партія солодощів, які сєвєродонецькі господині доправили на передову. Із вдячністю: "За захист. Ми знаємо, що ми можемо тут спокійно жити, працювати, діти до школи ходять. Ми знаємо, що ми не самі тут".
Вікторія Ковальова, Петро Ковальов, "5 канал"
"Все буде Україна!": як у Сєвєродонецьку День прапора святкували – ФОТО