Традиційний майстер-клас з кулінарії
Традиційний майстер-клас з кулінарії 5 канал

Традиції наших прадідів: як на Житомирщині проводять майстер-клас із кулінарії для дітей – сюжет

Читайте по-русски
Разом з маленькими помічниками господині випікають не лише пиріжки, а й різне печиво, пряники і, звичайно, хліб

Запашний хліб та пиріжки зі справжньої печі. Цьому призабутому нині кулінарному мистецтву навчають дітлахів господині в селі Кустин на Житомирщині. Кажуть, такі майстер-класи запровадили, щоб відродити давні українські традиції. Як працюють дітлахи на кухні, бачила Юлія Сінєльнікова.

Тетяна Харчук і Лідія Лисюк пораються на кухні. Разом із маленькими помічниками випікатимуть пиріжки на опарі. Її готують звечора на воді або домашньому молоці, додають дріжджі та просіяну муку. Для тіста беруть по склянці цукру й олії та домашні яйця. Вимішувати тісто допомагають діти.

"Тісто коли ми робимо, хліб печемо, треба думати за добре, хороше, за дітей, онуків, близьких, рідних. Коли тісто ми ставимо в піч, ми обов’язково це благословляємо, а пічку просимо спекти нам", – пояснює господиня Лідія Лисюк.

Після того як тісто перестає липнути до рук, треба зачекати ще пів години. Після цього беруться за пиріжки з повидлом.

"Орієнтуємось – хвилин 10-15 пройде, треба дивитись. Як загнітилось. Жару добавимо і закриваємо", – вчить пані Лідія.

Лідія Лисюк працювала 30 років у Будівельному ліцеї майстром виробничого навчання. Вона із задоволенням передає свої знання. Як-от хист до пекарства. Михайлик каже, науку засвоїв. Тепер пектиме вдома з мамою.

"Щоб зробити тісто, треба цукор, мука, 2 яйця, дріжджі. Пальчиками притискати треба сильно, щоб воно не розлазилось, щоб не перероблювати, щоб варення не втекло", – розповідає Михайлик Харчук.

"Ми хочемо показати нашим дітям не тільки в хлібі й у природі, а й в традиціях наших прадідів, передати їм на майбутнє. Ми ось зробили будиночок автентичний, піч, яка працює, у нас немає газу, ми тільки працюємо з дровами, це дуже цікаво", – переконує господиня Тетяна Харчук.

Разом із маленькими помічниками господині випікають не лише пиріжки, а й різне печиво, пряники і, звичайно, хліб. Проводити майстер-класи для малечі лише почали – а охочих відвідати кулінарні уроки – вже чимало. Усі заняття безкоштовні.

Юлія Сінєльнікова, Віталій Сінєльніков, Житомирська область, "5 канал"

Святкуємо красиво: День вишиванки на "5 каналі" – фото

 

 

Попередній матеріал
"Ні кроку назад!": акція "Руху опору капітуляції" під Офісом президента – відео
Наступний матеріал
Акція "Ні кроку назад" під ОП: скільки людей зібралося та чого вимагають – включення

Горіховий Спас 2019: що святити в церкві та чого не можна робити в цей день

Яблучний Спас-2019: прикмети, що святити в церкві та чого категорично не можна робити в цей день

День вишиванки: модні тренди, традиції візерунків за регіонами та історія українського свята

В Японії імператор вперше за 200 років зрікся престолу: що стало причиною

В Івано-Франківську студентів-іноземців вчили писанкарству – учасники під враженнями

"Тісто живе і чує енергетику дому": як господарі на Галичині готуються до Великодня