Галицька сім'я на Великдень
Галицька сім'я на Великдень 5 канал

"Тісто живе і чує енергетику дому": як господарі на Галичині готуються до Великодня

Читайте по-русски
На кухні панує цілковита тиша, а господиня у вишиванці готує тісто на паски, випікає за галицьким рецептом своєї бабусі

Приготування до Великодня тривають. Певний традиційний ритуал зберігається, і тут для атмосфери свята важливо все – від гаміру в хаті, до настрою господині, яка місить тісто до паски. Для дітей, що писанки розмальовують – свої настанови. Як до свята Воскресіння Христового готуються на Галичині – розповість Марта Шикула.

На кухні панує цілковита тиша. Господиня у вишиванці готує тісто на паски. Їх Наталя Тихолоз випікає за галицьким рецептом своєї бабусі.

"Є такий звичай, бабуся завжди казала. Треба, щоб було тихо. Не бігай, не галасуй, не кричи. Іноді як був шум, то бабуся забирала миску в іншу кімнату", – пригадує господиня.

В опару додає ще цедру і сухофрукти. Потому береться місити тісто. 

"Воно на дріжджах, воно живе. Чує енергетику господині, енергетику дому. Важливо продовжувати традиції, щоб у кожній родині була та паска, те яйце, ковбаска", – пояснює господиня.

Поки ґаздиня чаклує на кухні, її чоловік, Богдан Тихолоз, разом із дітьми розмальовують писанки. 

"Є і лемківські, і бойківські, і наддніпрянські, і дуже важливо, що ті традиції так гарно зливаються в єдиному оркестрі. Хай діти малюють як хочуть і що хочуть, але водночас щоб себе відчували причетними до традиції української, бо це творить нас, нашу ідентичність", – розповідає господар.

Галицька сім'я на Великдень
Галицька сім'я на Великдень5 канал

Найстарший Тарас вправно володіє писачком. Гарячим воском створює авторський візерунок.

"Спочатку треба протерти оцтом. Потім придумати, що ти будеш малювати. Намалювати цей узор, потім аж розмальовувати", – пояснює Тарас.

Софійка також старанно виводить малюнок на писанці.

А от півторарічній Дарусі розмальовувати писанку допомагають батьки. 

Богдан Тихолоз каже, головне у святкуванні Великодня – не частування.

"Дуже важливо за паскою і ковбаскою не забували сенс того свята. Не забувати, що ми маємо мати серця, повні любові, повинні розуміти, що ми є християни і ми святкуємо свято воскреслого Христа, а не тільки смачних наїдків", – ділиться господар.

Ще однією важливою традицією Тихолозів є зустріч Великодня у великому родинному колі. Тому після освячення паски та наїдків сім'я обов'язково відвідає своїх родичів.

Марта Шикула, Євген Радіон, "5 канал"

Попередній матеріал
"За словами сєпарів, це найжорсткіший опорник": репортаж з-під окупованого Жолобка
Наступний матеріал
Володимир Зеленський і його команда: в яких випадках він мовчить, а в яких – говорить – "БлогПост"
Loading...

З молитвою та патріотичними віршами: як діти з особливими потребами готували великодні писанки

Вогнеборці перед Великоднем проінспектували храми Львівщини – виявили тисячі порушень

Як у Черкасах тисячу пасок для армійців зібрали – сюжет

Експерти порахували, де великодній кошик буде найдешевшим

Предстоятель ПЦУ Епіфаній освятив паски для українських військовослужбовців на передовій

Почався Страсний тиждень перед Великоднем: традиції християн східного обряду