Великодній стіл за розміром мінімальної заробітної плати – українці вивертають кишені, аби зустріти Великдень. Черги на ринках та магазинах ростуть швидше за суми в чеках. А от наскільки подорожчав пасхальний кошик і що вдарить по гаманцю найбільше – дізнавалися кореспонденти "5 каналу".
Що покласти до великоднього кошику – українці знають. Для цього підготувалися заздалегідь. Киянка Людмила Ярмаш на закупи прийшла з чоловіком та сином – плани величезні.
Посміхається: "Ой, страшно навіть сказати. Ну 3 тис. грн, не менше. А якщо ще й на дачу поїхати, шашлики посмажити, то це взагалі…"
Традиційно напередодні свята на столичних ринках людно. Продавці не встигають розкладати на ятках товар. Кілька разів на рік кияни забивають холодильники ущент. Тому і чеки відповідні. "Ну до 3 тис. грн набирають, так. Люди їсти хочуть. Йде і свинина, і телятина", – каже продавчиня.
Змітають з полиць і головний атрибут великоднього кошику – яйця. До 100 штук в одні руки. Не проходять і повз пасок. Їхня вартість стартує від 15 грн за маленькі. І до 75 грн – за великі. Стільки коштують випечені за традиційним рецептом. А є ще і з цукатами, шоколадом та іншими витребеньками.
Найдорожча – це 350 грн. Але їх скупили ще вранці: "За 30 хвилин. У нас в наявності було 14 штук. Молодь, вона обирає новинки".
Тому і вартість кошика експертам нині підрахувати складно. Найекономніший варіант стартує від 500 грн. Майже стільки ж він коштував і торік. На початку тижня ціни таки підскочили, кажуть продавці ковбас: "Гривень на 20-30 у середньому".
Натомість вартість свіжого м'яса залишилася без змін: "Не піднімається ціна закупки, тому і тут не підіймається, на базарі". Ціни не зросли, пояснюють експерти, бо вони підскочили ще на початку року і досягли максимуму.
"Порівняно з паскою 2017 року в 2018 році вона зросла на 20-25%. Якщо порівнювати пасхальний кошик 2018-го і 2019 років, то він фактично виходить один на один", – уточнює експерт аграрних ринків Денис Марчук.
Натомість для споживачів свіжої городини новини не втішні: "Вони справді піднялися в ціні порівняно навіть із минулим роком – навіть вдвічі. Бо молода капуста сьогодні, – це пік перед святами, з 25 грн виросла до понад 50 грн".
Не пощастило і господиням Києва, підсумовують експерти. У столиці кошик найдорожчий в Україні. Щоби заощадити на великодньому кошику, більшість наїдків господині готують власноруч. І додають – найсмачніший той, що зібраний з любов'ю.
Олена Махно, Олексій Іванченков, "5 канал"