Безплатні обіди для медиків. У Харкові волонтерами стала мережа ресторанів. Щодня готують страви для працівників інфекційної лікарні. У меню – три страви. Харчі працівники ресторану пакують в одноразові контейнери та приносять аж до дверей лікарні. Оксана Нечепоренко поспілкувалася і з благодійниками, і з медиками.
Перша страва – лише частина обіду, який готують для медиків. На друге – запечена картопля та салати. Меню змінюють щодня.
"Меню виходить з того, щоб це було максимально швидко приготувати і найпростіші інгредієнти, щоб не було ніяких закордонних, все наше – українське", – розповів кухар Сергій Зубченко.
На кухні одного з харківських ресторанів кулінари працюють у масках та халатах. Щодня кухарі готують пів сотні обідів для лікарів Харківської інфекційної лікарні. Це роблять від початку карантину.
Страви мають бути охайно та герметично запаковані в харчові контейнери. До карантину Євгенія Юрченко працювала з гостями закладу. Нині долучилася до волонтерської допомоги.
"І лікар ситий, і хворих, я думаю, менше, тому що у лікаря є сили й енергія лікувати", – вважає менеджер ресторану Євгенія Юрченко.
10 хвилин на пакування і все готове до транспортування. Поки страви не охололи, доправляють їх до дверей лікарні.
Завдяки такій допомозі рестораторів харківські лікарі можуть не відволікатися на побутові речі, а зосередитися на допомозі хворим.
"Люди приїжджають на зміну на 24 години. Тому величезна допомога. Таке ставлення до медиків підвищене – це дуже приємно. І хотілося б, щоб після закінчення карантину про медиків не забували", – зауважує сестра-господарка Харківської обласної дитячої інфекційної клінічної лікарні Олена Ревенко.
Гарячі страви лікарям інфекційної лікарні доставляють щодня. Обіди для лікарів безплатні. Допомагати медикам ресторатори планують і надалі.
Оксана Нечепоренко, В'ячеслав Кузьменко, Харків, "5 канал"