На кухні Черкаської школи робота не спинялася з перших днів повномасштабної війни. Кухня – то територія Юрія, тут він готує для військових повноцінні обіди.
"Просто в таких кількостях ніколи не готував, ну вдома, розумієте, там каструля на 2 літри, на 3, а тут на 40 літрів, вибачте мені, не знаєш пропорцій, але все одно – очі бояться, а руки роблять", – розповів Юрій Компанієць.
Віддячити військовим за захист домашньою смакотою – з такою метою багато кухонь навчальних та соціальних закладів перетворилися на хаби з приготування їжі. На кухні черкаської школи № 17 робили і консервацію, і випічку, і готові страви. Тут працюють шкільні вчителі після занять. Усі рецепти підлаштовують під військових, щоб і зберігалося довго, і було калорійним.
"Печемо хлопцям, назвали його енергетичне печиво – у склад входить багато поживних – це і вівсянка, це і борошно, яйця, масло, родзинки, горіхи, арахіс, мигдальне печиво, цукор і мед", – зазначила вчителька початкових класів Олеся Космина.
Процес пошуку продуктів та банок на тушонку не закінчується ніколи, замовлення від військових на неї шалене, за день тут накладають більш як півтори сотні банок.
"Нам відгуки, що це найкраща тушоночка, яка тільки є, тому що вона дійсно дуже домашня, ми тут кожен, кожен вирізаємо нашим хлопцям тільки найкраще, найякісніше, уявляєте, домашня тушонка – і там, на передовій", – каже вчителька початкових класів Світлана Силантьєва.
Піднімати настрій військовим взялися не лише смачною їжею, а й написами на банках. У черкаській школі № 26 вигадали унікальні етикетки для тушонки. Захисникам вони дуже сподобалися.
Для військових готували і на домашніх кухнях. Євген Компанець уже передав понад 80 тисяч різних смаколиків – це і вареники, і млинці, і пиріжки, і котлети. А квашення та варення – більш як 200 трилітрових бутлів.
"Хто як не ми, на нас напали – значить нам треба обороняться, якби я не був на візку – я б був там, все, відповідь коротка, хто як не ми", – наголошує волонтер.
Через війну змінилися і промислові товари. Виробники взялися перейменовувати їх, щоби позбутися радянських та російських назв. Так російський сир став антиросійським, білоруський хліб отаманським, московська ковбаса, як зазначає виробник – демосковізувалась і стала київською, а на іншому комбінаті її назвали Слава Україні. У Черкасах з'явилися ковбаса "Смерть москалям" і лимонад "Байрактар". Їх теж отримали військові.
"Коли розпався радянський союз – дуже довго не могли перейти на свої документи, але назви були запозичені саме з нормативних документів колишнього радянського союзу, мабуть, треба нам свої назви, розробок у нас дуже багато, багато фахівців своєї справи", – пояснює технолог Надія Лосєва.
Волонтери готували здобу до всіх свят, найбільше роботи було на Великдень. Господині намагалися випекти такі паски, щоб і смачні були, і довго не черствіли. Їх неможливо і порахувати.
За смакоту відгуки отримали всі, хтось особисто, хтось через соцмережі. Військові дякували за підтримку та домашні частування.
"Ті підрозділи, яким ми доставляємо продукти – говорять, що треба трохи збавити, тому що почали рости животи, тому ми дякуємо їм за захист, а самі забезпечуємо всім, чим можемо", – запевняє директор Черкаської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів Дмитро Бунякін.
Хоч військові і не мають потреби в додатковому харчуванні, але кажуть, що ніщо не замінить домашньої їжі. Волонтери вірять, що домашня смакота теж додає снаги бити ворога.
Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаси, "5 канал"
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Дивіться відео за темою: "Не хочу шкодити живим істотам, окрім р*сні": що їдять воїни-вегетаріанці на передовій
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.