Менш як рік тому Костянтин працював менеджером у компанії з продажу посуду. Робити тісто не вмів. Тепер разом із пекарями-волонтерами виготовляє патріотичні паляниці.
"Я вирішив, що треба щось робити, щось корисне. О п'ятій підйом, до обіду працюю тут, після вже працюю на своїй основній роботі, тому під кінець тижня дуже важко, але це нічого, порівняно з тим, як важко нашим хлопцям на передовій, це дрібниці", – вважає пекар-волонтер.
Виготовляють хліб в одній із пекарень міста. Її власники наприкінці минулого року розпочали свій бізнес – пекли для ресторанів. Коли почалися бойові дії, заклад закрився.
"26 лютого ми з моїм напарником вирішили, що ми не вміємо воювати, не вміємо тримати зброю, але вміємо годувати людей, пекти хліб та власне на 2 день війни прийшли сюди, почали робити хліб. Від початку, то було так, від серця, а потім зрозуміли, що мусимо продовжити, адже тиск на економіку великий і багато людей потребують", – пояснює співзасновник пекарні Dou Ілля Колонтай.
Виробничий процес підтримується коштом благодійних пожертвувань. Випічку передають до 4 волонтерських центрів.
"Ми виробляємо наш хліб тільки на волонтерські потреби. Мабуть, 5% хлібу йде комерційно, 95% йде до волонтерів, до нужденних українців, ЗСУ, ТРО. Нашу зарплату – в нас немає, але ми покриваємо електроенергію, комунальні всі послуги, для нашої волонтерської діяльності це вистачає, хотілося б більше, але маємо що маємо", – розповідає співзасновник пекарні В'ячеслав Цівчинський.
Роблять хліб на заквасці. Тож процес виготовлення забирає 2 доби. Однак така паляниця корисніша та довше зберігається.
"Люди не відчувають від такої тяжкості, як від хліба з комерційними дріжджами і є там такі ферменти, такі ензими, які дуже добре засвоюються шлунком. Він не пліснявіє дуже довго, може знаходитися 5-6 днів поза холодильником. Ці надрізи через ці пори буде виходити вся волога і ми побачимо дуже гарний хліб", – каже кухар-волонтер.
Перед випіканням паляницю прикрашають патріотичною символікою. Роблять її з рисового борошна.
Від початку вторгнення пекарі-волонтери виготовили понад 30 тисяч буханок хліба. Раніше готували ще й обіди, однак через брак коштів наприкінці серпня мусили призупинити це. Тепер виготовляють по 30 патріотичних паляниць на день.
У волонтерських центрах хліб від благодійників відправляють на фронт чи додають до продуктового кошика переселенцям.
"Він стабільно привозиться нам 2-3 рази на тиждень, це просто прекрасний хліб, тому що він бездріжджовий, зроблений по якомусь рецепту, ви відчуваєте, як він пахне і всі з задоволенням беруть, радіють, коли бачать Герб України", – каже волонтерка Катерина Маденс.
Гастроволонтери кажуть: готові виготовляти більше, якби були гроші. Коли є фінансування – печуть близько сотні паляниць за день.
Ольга Дунська, Сергій Іщенко, Одеса, "5 канал"
Читайте також: Щоб на фронті було тепло: як волонтери виготовляють окопні свічки, буржуйки та теплі устілки для ЗСУ – сюжет
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Дивіться також відео за темою: