"Бобова чашка"
"Бобова чашка" 5 канал

"Бобова чашка": як волонтерки у Дніпрі забезпечують ЗСУ корисними супами швидкого приготування

Читайте по-русски
Нині за день волонтерки пакують до 2 тисяч порцій, але і їх не вистачає усім охочим

Залити водою, ретельно перемішати й дати кілька хвилин настоятися. Такий спосіб приготування "Бобової чашки" – супу для армійців від дніпровських волонтерок. Від кількості доданої води до сухої суміші залежить, то буде перша чи друга страва. Але в обох випадках – поживна і корисна.

"Дуже поживний! Це ж чистий білок рослинний", – наголошує волонтерка Ганна.

"Людина насипає в кружку, заливає кропом. Хоча можна і холодною водою заливати. Смак не втрачається", – переконує Галина.

Супи волонтерки роблять лише з натуральних продуктів. Використовують усі види бобових, додаючи добре підібраний склад спецій.

"Складові цієї приправи дуже пасують до бобових. Сюди входить паприка, сіль, льон, гострий перець чилі, кукурудза смажена, типу попкорн, чабер, пожитник, орегано, часник", – розповідає Ганна.

Інгредієнти волонтерки готують удома. Бобові варять і висушують. Двічі на тиждень збираються разом, щоб змолоти висушені продукти в борошно, змішати зі спеціями та розфасувати. А в цей час, каже Галина, вдома у кожної з волонтерок уже готуються інгредієнти на наступну порцію.

"У мене і зараз стоїть сушарка, і вона сушить. Зранку зварила горох. Поставила і поїхала на фасування. Хтось варить у каструлі, хтось замочує, хтось закип'ятив і вимкнув. Починали ми з маленьких сушарок, зараз майже напівпрофесійні використовуємо, тому що об'єми тільки зростають і попит тільки зростає на бобову чашку", – запевняє жінка.

Робити супи дніпрянки розпочали з березня, коли з прилавків магазинів зникли всі продукти швидкого приготування. Саме їх найбільше замовляли бійці на передову. Тому волонтерки вирішили робити супи власноруч.

"Коли зникла взагалі вся така їжа з полиць, попит зріс і його треба було закривати на позавчора. Не спробуємо – не зрозуміємо! Давай робити! Наприкінці березня ми зробили тестову варку й сушку. Замішали зі спеціями. Спробували – сподобалося. І вже наприкінці квітня розпочалося більш-менш масштабне пакування", – зауважує волонтерка Хельга Лобуш.

Нині за день волонтерки пакують до 2 тисяч порцій. Але і їх не вистачає усім охочим. "Бобова чашка" – не для продажу, тому жінки вирішили, що їхні супи отримуватимуть лише ті, кому вони найбільш потрібні.

"У нас черга ой-ой-ой! В черзі наразі 15 тисяч і це наразі, бо це збільшується в геометричній прогресії. Ми відправляємо лише на 0! Лише туди, де нема змоги готувати повноцінну їжу. Волонтери залишають заявку. Ми її відпрацьовуємо і в порядку черги видаємо", – каже Хельга Лобуш.

З інгредієнтами для супів допомагають небайдужі. Днями ґаздині із заходу України отримали ще 150 кілограмів гороху. Про потреби дізнаються із соцмереж Хельги Логуш. Сама ж вона каже, що нині найбільше не вистачає рук. Від початку повномасштабного вторгнення дніпровські волонтерки відправили на передову понад 3 тонни своїх супів.

Вікторія Ковальова, Олександр Пронський, Дніпро, "5 канал"

Читайте також: Площею 900 квадратних метрів: у мережі показали маскувальну сітку, яку сплели волонтери 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Попередній матеріал
Пальне для потреб ЗСУ має бути звільнене від акцизів – Порошенко
Наступний матеріал
Надважливий елемент виживання: у Хмельницькому волонтери невпинно плетуть маскувальні сітки для ЗСУ
Loading...
У McDonald’s назвали точну дату відкриття закладів в Україні

У McDonald’s назвали точну дату відкриття закладів в Україні

російські танкісти здалися у полон за два бутерброди

російські танкісти здалися у полон за два бутерброди

В Одесі почали готувати "херсонську бавовну": які інгредієнти до неї входять і куди йдуть гроші від продажів – сюжет

В Одесі почали готувати "херсонську бавовну": які інгредієнти до неї входять і куди йдуть гроші від продажів – сюжет

Смак зруйнованого міста: у Львові переселенці відкрили кафе з відомою на весь Маріуполь шаурмою – сюжет

Смак зруйнованого міста: у Львові переселенці відкрили кафе з відомою на весь Маріуполь шаурмою – сюжет

Давні традиції лісового бджільництва відродили у Пирогові: як збирали мед наші предки

Давні традиції лісового бджільництва відродили у Пирогові: як збирали мед наші предки

Український борщ на вишні: як ягода стала гастрономічною візитівкою Вінниці – сюжет

Український борщ на вишні: як ягода стала гастрономічною візитівкою Вінниці – сюжет