Ремонт водогону в "сірій зоні"
Ремонт водогону в "сірій зоні" 5 канал

Хтось без води, інших затоплює: як намагаються відремонтувати водогін "Горлівка – Торецьк"

Читайте по-русски
У мирний час на ремонт вистачило би доби – нині ж комунальники вимушені працювати по кілька годин на день

Режим "тиші" оголошено на ділянці фронту між окупованою Горлівкою та Торецьком. У "сірій зоні" ремонтують водогін "Горлівка – Торецьк", який постачає питну воду містянам. За роки російсько-української війни через пробоїни у водогоні прифронтовий Торецьк без води лишається вже 19 раз.

Вже другу добу працівники компанії "Вода Донбасу" працюють у так званій "сірій зоні", між окупованою Горлівкою та Торецьком. Пошкодження водогону було виявлено кілька місяців тому, проте робітники не могли приступити до роботи, тому що чекали режиму "тиші".

"Ця вода йде з Горлівської фільтрувальної станції, яка знаходиться на непідконтрольній території, йде на місто Торецьк, на водопровідний вузол, звідки здійснюється водопостачання. Це питна вода", – пояснює представник КП "Вода Донбасу" Едуард Риба.

Заявку на проведення ремонтних робіт до Моніторингової місії ОБСЄ та Спільного центру контролю і координації вогню подали ще місяць тому. Саме ці два представництва можуть отримати від окупаційної влади підтвердження на режим "тиші". Однак по той бік лінії розмежування погодилися припинити вогонь лише кілька днів тому.

"Треба виконати швидко, оперативно. Всі складнощі полягають у тому, що роботи нам дозволили з 9-ї ранку до 16:00. Поки ми заїжджаємо сюди, поки режим "тиші" починає дотримуватися… Коли ми потрапляємо сюди, нам вже треба збиратися й їхати звідси", – бідкається представник "Води Донбасу".

Зранку п'ятниці вчасно стати до роботи комунальники не змогли. Саме в ту мить, коли бригада з 13 робітників мала заїхати в "сіру зону", російсько-окупаційні війська відкрили вогонь.

"Українська сторона, зі свого боку, готова на будь-який поклик надати режим "тиші", перемир'я. Домовилися на режим "тиші", щоб можна було попрацювати, та сьогодні вранці все ж обстріл був, і робочим довелося до двох годин чекати, доки все стихне", – звітує прес-офіцер ЗСУ Тетяна.

Ремонтники пояснюють, у мирний час, щоби виконати такий об'єм роботи – вистачало доби. Нині ж вимушені працювати по кілька годин на день. Усі спроби домовитися про продовження режиму "тиші" – марні.

Працюють неподалік населеного пункту Залізне, який розташований просто на лінії зіткнення. Тут у селян, яких лишилося лиш семеро, інша проблема. Через регулярні обстріли виникли пробоїни у водогоні і, як наслідок – підтоплюються домоволодіння.

Однак щоби відремонтувати ту пробоїну, потрібно ще раз подавати заявки та домовлятися про режим припинення вогню, який окупаційна влада підтверджувати не бажає.

"Це дуже складний процес, який, на жаль, від нас не залежить. Як правило, українська сторона дуже швидко дає підтвердження, а ось з боку окупаційної адміністрації отримати такий дозвіл дуже складно", – розводить руками заступник голови Торецької ВЦА Сергій Винник.

У військово-цивільній адміністрації кажуть, що зрушення в питанні водозабезпечення – є. Готують альтернативне водопостачання до прифронтового Торецька та прилеглих населених пунктів.

"Рішенням проблеми міг би бути резервний водовід від другого Донецького водоводу. Зараз оголошено тендер на його проектування. Але знову ж таки, це питання часу для його будівництва", – пояснює Винник.

А поки мешканці Торецька чекають на питну воду, яку обіцяють пустити вже в суботу. Якщо режим "тиші" буде дотриманий і роботи в "сірій зоні" вдасться завершити.

Є. Китаїва, Анна Кудрявцева, з Донецької області "5 канал"

Попередній матеріал
Медичний "десант" у Львові: канадські нейрохірурги вже 7-й рік рятують маленьких українців
Наступний матеріал
"Тітушковода" Волкова, підозрюваного у викраденні активістів, залишили за ґратами
Loading...
Проблема згуртувала місцевих: як у Білій Церкві переживають посушливі після аварії на річці дні

Проблема згуртувала місцевих: як у Білій Церкві переживають посушливі після аварії на річці дні

У Харкові через аварію кілька центральних вулиць залило окропом

У Харкові через аварію кілька центральних вулиць залило окропом

В одному з міст України різко зростуть тарифи на тепло і гарячу воду – подробиці

В одному з міст України різко зростуть тарифи на тепло і гарячу воду – подробиці

Тарифи на тепло і гарячу воду в Києві: у травні запланували здорожчання

Тарифи на тепло і гарячу воду в Києві: у травні запланували здорожчання

У Києві тестують безпечніший спосіб очищення води: що відомо про новий метод

У Києві тестують безпечніший спосіб очищення води: що відомо про новий метод

У "Київводоканалі" пояснили, як будуть знезаражувати питну воду

У "Київводоканалі" пояснили, як будуть знезаражувати питну воду