Працівники шкільної їдальні роздають учням молодших класів дієтичні сніданки. Усе в окремих коробочках. Напій, гарнір, основна страва – м'ясо або риба – та солодке. Їжа безглютенова та безлактозна.
"Кожного дня змінюється, отак це виглядає: кукурудзяна каша, салат з пекінської капусти з насінням льону і рибка припущена з овочами, гречані пластівці тут до обіду і яблучко з волоським горіхом. Тут нема глютену, тобто білка, який є у хлібі, пшеничній муці", – пояснює завідувачка виробництва шкільної їдальні Ірина Кохановська.
Дієтичні сніданки готують на окремому виробництві. Пильнують, щоби туди не потрапили частки глютенової їжі. Потім – розвозять по шкільних харчоблоках. Другокласника Олексія від нової їжі – заради спілкування з нашою групою – не відірвати.
"Каша смачна, капуста теж, хліб теж смачний. Тут все смачне", – переконує другокласник Олексій Руденко.
Для Наталі такі сніданки у школі стали справжнім порятунком, адже в її сина – лактозна непереносність.
"Пів року у нас було лікування дуже важке, дуже виснажливе: ні ліки, нічого, тільки харчування дієтичне і коли він йшов до школи, я дуже переживала, хвилювалася, з собою давала лоточки. Перший раз я бачу, що дитина їсть з апетитом, я дуже задоволена", – запевняє мати Наталя Слободянікова.
Вчителі від нововведення теж у захваті.
"Вони не беруть з собою лотки. Багато продуктів, які ми збирали, вони мають певні умови зберігання і багато продуктів до вечора псувалися і діти не могли споживати, тому зараз це зручно тим, що діти мають можливість харчуватися у закладі безлактозним харчуванням", – зауважує вчителька Анастасія Трушина.
Проєкт дієтичного харчування в Одесі розпочали з молодших класів. Поки що у цій школі з двох тисяч учнів так снідають лише 9. Перевести дитину зі звичайного харчування на безглютенове та безлактозне легко, переконують в адміністрації школи.
"Штучно цього не треба робити, діти, які потребують, мають принести просто довідку від лікаря і все", – каже директорка школи Алла Ілько.
І хоча дієтичний сніданок учетверо дорожчий, ніж звичайний, для дітей – він безплатний. Усі витрати покриває міський бюджет.
"В Україні ще не виробляють борошно, яке не має у своєму складі глютенового компонента, тому доволі дороге харчування. На сьогодні ця вартість 70 грн 1 дитина, звичайна – на сьогодні 17,50", – пояснює керівник підприємства-постачальника сніданків Максим Яценко.
Для шкіл розробили 20 різних безлактозних та безглютенових меню – їх чергуватимуть упродовж 4 тижнів навчання. Поки що так харчуються майже дві сотні школярів Одеси, але потім їхню кількість мають збільшити.
Поки що такі сніданки є лише у кількох школах Київського та Малиновського районів. У департаменті освіти міста кажуть: планують охопити всі школи та садочки. За підрахунками чиновників, такого харчування потребують щонайменше 400 одеських учнів. З міського бюджету на закупівлю безглютенової та безлактозної їжі вже виділили пів мільйона гривень.
Ольга Дунська, Сергій Іщенко, Одеса, "5 канал"
Нагадаємо, раніше Міністерство охорони здоров'я представило новий санітарний регламент для шкіл. Оновлені правила почали діяти з 1 січня 2021 року.