Внаслідок масового отруєння у Харкові зросла кількість шпиталізованих. Вже 78 людей перебувають у лікарнях, серед них 14 дітей. Про це повідомляє "5 канал".
Всі з діагнозом – ентеро-коліт – запальне кишкове захворювання. За даними міської ради, людей ушпиталили після візиту в заклади "Якіторія" та "Мафія", де постраждалі харчувалися чи замовляли суші. Заклади нині закриті, там працюють епідеміологи. А напередодні правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею – порушення санітарних норм.
У Харкові масове отруєння. До лікарів звернулися 57-ро людей, 16 з яких – діти. Більшість перебувають у лікарнях міста й області. Їхній стан лікарі оцінюють як середньої тяжкості. Усі постраждалі харчувалися чи замовляли суші в одному з ресторанів міста. Заклад нині закритий, там працюють епідеміологи. Чим могли отруїтися відвідувачі? Слово Оксані Нечепоренко.
7-річний Макар разом із мамою, бабусею і дідусем їли суші та бургери в одному з ресторанів Харкова. Через певний час з тяжким отруєнням хлопчика забрала швидка.
"І рвота, і діарея і температура під 40, аж до того, що я втратила свідомість, тому що, і судоми хапали, на данний момент досі роблять крапельниці", – розповідає постраждала Катерина Тураносова.
День народження сина на лікарняному ліжку зустрічає і подруга Олени. До лікарні з симптомами отруєння жінка з малим звернулися після посиденьок із суші у тому ж таки ресторані.
"В районі 39 тримається температура. У меншого десь до 45.5 піднімається температура. Начебто сьогодні трішки легше. Вони сьогодні мали в третій ночі летіти в Туреччину", – каже подруга постраждалої Олена.
Загалом до медиків звернулися близько 78 людей, серед них 14 дітей.. Більшість перебувають у лікарнях міста та в області.
"Всім капають, роблять детоксикацію і виконують призначення лікарів. Стан середньої важкості, реанімаційних хворих немає", – зазначає заступниця міського голови Харкова з питань охорони здоров'я Світлана Горбунова-Рубан.
Усі постраждалі – підозрюють, що отруїлися замовленнями з так званого суші-бару. У меню там не лише риба, а й омлети і курка. Нині ресторація закрита. Там працюють епідеміологи. Усю продукцію передали для дослідження.
"Ми здали все на дослідження, аж до огірків і помідорів. Не тільки рибу, не тільки рис, не тільки соуси і яйця і курку. Ми все здали на дослідження. Для нас вкрай важко зрозуміти джерело захворювань. У нас існує своя служба внутрішнього аудиту. Розроблені чек-листі і щомісяця кожний ресторан проходить такий аудит", – розповідає керівник служби безпеки мережі ресторанів Віктор Агудін.
У закладі запевняють – готові компенсувати не лише лікування усім постраждалим, а й зроблені замовлення. Між тим у поліції відкрили кримінальне провадження за статтею – порушення санітарних норм. Перші результати досліджень епідеміологів мають бути вже на початку наступного тижня.
Оксана Нечепоренко, В’ячеслав Кузьменко, Харків, "5 канал".