В Україні прискорюється споживча інфляція. Так, у лютому-місяці зростання цін на оброблені продовольчі товари прискорилося до 7,2% в річному вимірі. Про це інформує прес-служба Національного банку України.
Вагомим чинником прискорення цін на харчі в НБУ назвали подальше перенесення ефектів від нижчих минулорічних врожаїв в Україні та у світі.
Зокрема, продовжила стрімко дорожчати соняшникова олія, а також продукти її переробки (майонези, маргарин та спреди). Збільшення виробничих витрат на сировину (борошно, олію, цукор) та енергію призвело до зростання цін на хліб і вироби з борошна.
Подорожчання сировини позначилося і на вартості м'ясних продуктів, вершкового масла та сирів. Також стрімко зростають ціни на рис, продукти з риби, сухофрукти та кетчупи.
У свою чергу, ціни на сирі продукти харчування – зросли одразу на 9,7%. Мовиться насамперед про курятину та яловичину, а також молоко та яйця – усе через скорочення виробництва та збільшення вартості кормів.
Через високі світові ціни й гірші врожаї цукрового буряку та пшениці – відчутно подорожчали цукор і борошно. Яблука дорожчали через скорочення запасів, а ціни на банани відновили зростання вслід за зростанням імпортних цін – у основних країнах-виробниках були неврожаї.
У той же час сповільнилося здешевлення овочів "борщового набору" через зменшення їх запасів. А падіння цін на огірки та помідори тільки поглибилося – внаслідок збільшення пропозиції як імпортованої, так і вітчизняної тепличної продукції.
Продовжили зростати ціни на алкоголь, зокрема, через підвищення мінімальних цін на ігристі вина в січні.
У Нацбанку вважають інфляційний тиск залишатиметься відчутним протягом наступних місяців – через нижчі минулорічні врожаї, подорожчання енергоресурсів та зростання споживчого попиту в умовах відновлення економіки.
"Інфляція почне сповільнюватися у другому півріччі 2021 року завдяки надходженню нового врожаю та вичерпанню ефекту низької бази порівняння", – спрогнозували в НБУ.
Нагадаємо, раніше Держстат повідомив про прискорення інфляції в Україні.