Синтезатор норімакі
Синтезатор норімакі Homei Miyashita

Без зайвих калорій: учені навчилися відчувати смак віртуальної їжі

Читайте по-русски
Смак цукерки чи стейка можна відчути, не поміщаючи шматочок їжі до рота

Японські дослідники розробили пристрій, який дозволяє відчути смак віртуальної їжі. Про це пише Naked Science.

Новий прилад, який назвали "синтезатор норімакі" може впливати на певні зони на язиці за допомогою електричної стимуляції, яка підсилюється електролітами. Цей вплив дозволяє відчути будь-який із п'яти основних смаків їжі: кислий, солодкий, солоний, гіркий і умамі (смак білкової їжі, "п'ятий смак", смак м'яса, що традиційно й широко використовується в японській кулінарній культурі).

"Синтезатор норімаки" функціонує за допомогою електрофорезу, тобто міграції мікроскопічних часток, активованих електричним зарядом. Коли пристрій із вбудованими п'ятьма трубками (п'ять різних смаків) торкається язика, користувач сприймає всі п'ять смакових відчуттів. Але коли електричні заряди застосовують по-різному (напруга досить низька і безпечна), певні смаки можуть посилюватися, тоді як інші відступають на другий план.

Учені, які розробили цей синтезатор, довели, що смак найрізноманітнішої їжі – від цукерок до суші – можна відчути без необхідності поміщати шматочок страви до рота.

Ця розробка може стати корисною, наприклад, для авіапасажирів на далеких рейсах: прямо в польоті можна буде насолодитися ароматним "віртуальним" стейком або морозивом, уникаючи процесу готування.

Окрім того, пристрій може стати чудовою допомогою для людей із харчовими залежностями, для тих, хто прагне схуднути і контролює вагу, або для тих, кому з медичних показів обмежено вживання солі чи цукру.

Та поки такий пристрій недоступний для звичайних споживачів, 5.UA пропонує вам поради британського дієтолога, як схуднути під час карантину.



Попередній матеріал
NASA в останні хвилини перервало відправку астронавтів на МКС
Наступний матеріал
У МОЗ назвали дату, коли очікують нульову захворюваність на коронавірус
Loading...

Чи шкідливі для вашого мозку часті перекуси – дослідження

Відома австралійська шеф-кухарка поділилася секретом ідеального омлету

Варення з кульбаби: секрет приготування джему від "ретро-панянки" з Вінниці

Від сьогодні в Києві дозволено продавати їжу та напої в МАФах – є певні умови

Хліб в Україні може подорожчати до кінця квітня – що стало причиною

Антимонопольний комітет перевірить магазини через зростання цін на продукти – подробиці