
Пшенично-житній хліб
Готується на дріжджах, настояних на молоці.
Інгредієнти:
- Житнє борошно – 700 г
- Пшеничне борошно – 300 г
- Дріжджі свіжі – 60 г
- Тепле молоко – 4 ст. л.
- Тепла вода – 0,5 л.
- Олія рослинна – 2 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор – 1 пучок
Дріжджі змішати зі спеціями, теплим молоком та невеличкою кількістю борошна, дати настоятись. Два види борошна змішати між собою, висипати на гладку поверхню й утворити в середині заглибинку. У неї вилити суміш із молоком і залишити ще на 20 хв. Потім додати воду і олію, замісити тісто.
З тіста сформувати хліб, покласти на змащене олією деко та поставити у тепле місце, аби хліб збільшився вдвічі. Випікати приблизно 1 год. Для утворення смачної скоринки бажано збризкувати хліб водою.

Кукурудзяний хліб
Інгредієнти:
- Кукурудзяне борошно – 3 склянки
- Пшеничне борошно – 3 склянки
- Молоко – 4 склянки
- Рослинна олія – 5 ст. л.
- Цукор – 0,5 склянки
- Сіль – 1 ч. л.
- Сода – 3 ч. л.
Взяти дві посудини. У першій – змішати сіль, борошно і соду, в іншій – олію, цукор і молоко. Змішати борошно із цією рідиною до утворення консистенції тіста, як густих вершків.
Вилити рідке тісто у змащену олією та притрушену борошном форму. Випікати близько 45 хв. Бажано зверху зробити надрізи, аби хліб краще приготувався.

Цільнозерновий хліб
Цей рецепт винайшли поляки, потім його запозичили французи – а ті на весь світ славляться своєю випічкою.
Інгредієнти:
- Цільнозернове борошно – 250 г
- Звичайне борошно – 250 г
- Тепла вода – 250 г + 80 г
- Дріжджі – 5 г
- Сіль
- Вершкове масло
Потрібно зробити опару: розчинити у 250 г теплої води дріжджі, додати половину борошна. Тісто вийде рідке. Його слід накрити рушником і поставити у тепле місце на 3 год. За цей час воно підніметься удвічі. Далі додати решту інгредієнтів і замісити тісто. Залишити його ще на 15 хв, щоб воно настоялось, накрити рушником.
Тим часом розігріти пічку до 250 градусів і змастити форми вершковим маслом. Покласти буханці у форму і дати їм іще 1 год., аби вони піднялись. Лише потім відправити в пічку на 30 хв., окропити водою.

Содовий хліб
Смачний та хрусткий хліб без додавання дріжджів.
Інгредієнти:
- Знежирені вершки – 450 г
- Борошно пшеничне – 350 г
- Цільнозернове борошно – 150 г
- Цукрова пудра – 1 ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Сода – 1 ч. л.
Одразу розігріти пічку до 200 градусів. Поки піч розігрівається, змішати всі сухі інгредієнти, влити вершки й замішати тісто. Щедро присипати сформовану хлібину борошном та покласти у форму, застелену пергаментним папером. Зробити надрізи на хлібині для якісного випікання.
Поставити у піч на 30 хв. Різати хліб лише після повного охолодження.

Хліб на пиві
Незвичайний замінник дріжджів – пиво.
Інгредієнти:
- Біле борошно – 2 склянки
- Борошно вівсяне – 1 склянка
- Пиво – 300 мл
- Вершкове масло – 4 ст. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Розпушувач – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Мед – 2 ст. л.
У глибокій посудині змішати два види борошна з усіма сухими інгредієнтами. Додати пиво і мед, перемішати. Тісто помістити у форми, застелені пергаментом і полити зверху розтопленим вершковим маслом.
Відправити в піч, розігріту на 180 градусів, на 1 годину.

Житній хліб із кмином та коріандром
Інгредієнти:
- Натуральний квас на житньому та ячмінному солоді – 400 мл
- Винний оцет – 1 ч. л
- Сухі дріжджі – 5 г
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Пшеничне борошно – 300 г
- Житнє борошно – 300 г
- Оливкова олія – 40 мл
- Кмин – 2 ч. л.
- Коріандр для посипки – 2 ч. л.
Підігріти квас до 36 градусів. Добре перемішати пшеничне борошно, цукор, сіль і дріжджі. До квасу додати оцет і поступово влити рідину в суху масу. Замішати ложкою.
Продовжуючи місити, додати кмин і поступово – житнє борошно. Слід місити руками, занурюючи їх в оливкову олію і підливаючи масло в тісто. Вимішане тісто прибрати в тепле місце для підйому, приблизно на 1 годину. Потім із тіста сформувати хлібину. Зробити на ній поперечні надрізи гострим ножем. Змастити поверхню хлібини водою, обсипати коріандром, притиснути зерна до тіста.
Покласти у форму, застелену пергаментом. Залишити тісто на 30 хв., щоб воно підійшло, а піч розігріти до 230 градусів. Поставити житній хліб у піч і відразу зменшити температуру до 180 градусів. Випікати хліб протягом 45 хв.

Банановий хліб
Дуже популярний в Америці. Банановий хліб приготувати дуже просто.
Інгредієнти:
- М'якоть дуже стиглих бананів – 5-7 шт.
- Сметана – 400 г
- Яйця – 3 шт.
- Борошно – 5 склянок
- Цукор – 3,5 склянки
- М'яке вершкове масло – 150 г
- Сода – 3 ч. л.
- Кориця – 2 ч. л.
- Ваніль – 2 ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
У тарілці перемішати 0,5 склянки цукру і 2 ч. л. кориці. Форми для запікання змастити маслом і посипати цукром із корицею. В іншій великій тарілці добре перемішати вершкове масло і 3 склянки цукру. Додати яйця, м'якоть бананів, сметану, ваніль, сіль і соду. Знову добре все перемішати. Додати борошно і вимішати тісто.
Розкласти тісто у форми і запікати в духовці приблизно 1 год. Коли хліб буде готовий, охолодити і подавати на стіл.
