"Усьому голова": ТОП найсмачніших рецептів домашнього хліба Читайте по-русски

Хліб відкриті джерела
Споконвіку хліб для українців – це не лише основний продукт харчування, який добре смакує із маслом, молоком, медом та безліччю інших продуктів. Він завжди був головним символом більшості обрядів і свят... Тому 5.ua підготував для вас кілька рецептів смачного домашнього хліба, які давно полюбилися не лише українцям

Хліб
Хлібвідкриті джерела

Пшенично-житній хліб

Готується на дріжджах, настояних на молоці.

Інгредієнти:

  • Житнє борошно – 700 г
  • Пшеничне борошно – 300 г
  • Дріжджі свіжі – 60 г  
  • Тепле молоко – 4 ст. л.
  • Тепла вода – 0,5 л. 
  • Олія рослинна – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор – 1 пучок

Дріжджі змішати зі спеціями, теплим молоком та невеличкою кількістю борошна, дати настоятись. Два види борошна змішати між собою, висипати на гладку поверхню й утворити в середині заглибинку. У неї вилити суміш із молоком і залишити ще на 20 хв. Потім додати воду і олію, замісити тісто.

З тіста сформувати хліб, покласти на змащене олією деко та поставити у тепле місце, аби хліб збільшився вдвічі. Випікати приблизно 1 год. Для утворення смачної скоринки бажано збризкувати хліб водою.

Хліб
Хлібвідкриті джерела

Кукурудзяний хліб

Інгредієнти:

  • Кукурудзяне борошно – 3 склянки
  • Пшеничне борошно – 3 склянки
  • Молоко – 4 склянки
  • Рослинна олія – 5 ст. л.
  • Цукор – 0,5 склянки
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Сода – 3 ч. л.

Взяти дві посудини. У першій – змішати сіль, борошно і соду, в іншій – олію, цукор і молоко. Змішати борошно із цією рідиною до утворення консистенції тіста, як густих вершків.

Вилити рідке тісто у змащену олією та притрушену борошном форму. Випікати близько 45 хв. Бажано зверху зробити надрізи, аби хліб краще приготувався.

Хліб
Хлібвідкриті джерела

Цільнозерновий хліб

Цей рецепт винайшли поляки, потім його запозичили французи – а ті на весь світ славляться своєю випічкою.

Інгредієнти:

  • Цільнозернове борошно – 250 г
  • Звичайне борошно – 250 г
  • Тепла вода – 250 г + 80 г
  • Дріжджі – 5 г
  • Сіль
  • Вершкове масло

Потрібно зробити опару: розчинити у 250 г теплої води дріжджі, додати половину борошна. Тісто вийде рідке. Його слід накрити рушником і поставити у тепле місце на 3 год. За цей час воно підніметься удвічі. Далі додати решту інгредієнтів і замісити тісто. Залишити його ще на 15 хв, щоб воно настоялось, накрити рушником.

Тим часом розігріти пічку до 250 градусів і змастити форми вершковим маслом. Покласти буханці у форму і дати їм іще 1 год., аби вони піднялись. Лише потім відправити в пічку на 30 хв., окропити водою.

Хліб
Хлібвідкриті джерела

Содовий хліб

Смачний та хрусткий хліб без додавання дріжджів. 

Інгредієнти: 

  • Знежирені вершки – 450 г 
  • Борошно пшеничне – 350 г 
  • Цільнозернове борошно – 150 г
  • Цукрова пудра – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Сода – 1 ч. л.

Одразу розігріти пічку до 200 градусів. Поки піч розігрівається, змішати всі сухі інгредієнти, влити вершки й замішати тісто. Щедро присипати сформовану хлібину борошном та покласти у форму, застелену пергаментним папером. Зробити надрізи на хлібині для якісного випікання.

Поставити у піч на 30 хв. Різати хліб лише після повного охолодження.

Хліб
Хлібвідкриті джерела

Хліб на пиві

Незвичайний замінник дріжджів – пиво.

Інгредієнти:

  • Біле борошно – 2 склянки
  • Борошно вівсяне – 1 склянка
  • Пиво – 300 мл
  • Вершкове масло – 4 ст. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Розпушувач – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Мед – 2 ст. л.

У глибокій посудині змішати два види борошна з усіма сухими інгредієнтами. Додати пиво і мед, перемішати. Тісто помістити у форми, застелені пергаментом і полити зверху розтопленим вершковим маслом.

Відправити в піч, розігріту на 180 градусів, на 1 годину.

Хліб
Хлібвідкриті джерела

Житній хліб із кмином та коріандром

Інгредієнти:

  • Натуральний квас на житньому та ячмінному солоді – 400 мл
  • Винний оцет – 1 ч. л
  • Сухі дріжджі – 5 г
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Пшеничне борошно – 300 г
  • Житнє борошно – 300 г
  • Оливкова олія – 40 мл
  • Кмин – 2 ч. л.
  • Коріандр для посипки – 2 ч. л.

Підігріти квас до 36 градусів. Добре перемішати пшеничне борошно, цукор, сіль і дріжджі. До квасу додати оцет і поступово влити рідину в суху масу. Замішати ложкою.

Продовжуючи місити, додати кмин і поступово – житнє борошно. Слід місити руками, занурюючи їх в оливкову олію і підливаючи масло в тісто. Вимішане тісто прибрати в тепле місце для підйому, приблизно на 1 годину. Потім із тіста сформувати хлібину. Зробити на ній поперечні надрізи гострим ножем. Змастити поверхню хлібини водою, обсипати коріандром, притиснути зерна до тіста.

Покласти у форму, застелену пергаментом. Залишити тісто на 30 хв., щоб воно підійшло, а піч розігріти до 230 градусів. Поставити житній хліб у піч і відразу зменшити температуру до 180 градусів. Випікати хліб протягом 45 хв.

Хліб
Хлібвідкриті джерела

Банановий хліб

Дуже популярний в Америці. Банановий хліб приготувати дуже просто.

Інгредієнти:

  • М'якоть дуже стиглих бананів – 5-7 шт.
  • Сметана – 400 г
  • Яйця – 3 шт.
  • Борошно – 5 склянок
  • Цукор – 3,5 склянки
  • М'яке вершкове масло – 150 г
  • Сода – 3 ч. л.
  • Кориця – 2 ч. л.
  • Ваніль – 2 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.

У тарілці перемішати 0,5 склянки цукру і 2 ч. л. кориці. Форми для запікання змастити маслом і посипати цукром із корицею. В іншій великій тарілці добре перемішати вершкове масло і 3 склянки цукру. Додати яйця, м'якоть бананів, сметану, ваніль, сіль і соду. Знову добре все перемішати. Додати борошно і вимішати тісто.

Розкласти тісто у форми і запікати в духовці приблизно 1 год. Коли хліб буде готовий, охолодити і подавати на стіл.

Хліб
Хлібвідкриті джерела

Попередній матеріал
"Київський Гауді": як Владислав Городецький продовжує жити у своїй архітектурі
Наступний матеріал
Катастрофа рейсу PS572 Тегеран – Київ: ким були загиблі та що не встигли зробити