Україна очолила рейтинг смертності через неправильне харчування в Європі. Все через надмірне споживання жирів та вуглеводів. Як наслідок, від надмірної ваги вже страждають діти – кожна п'ята дитина має ожиріння. Вітчизняне Міністерство охорони здоров'я заходилося змінювати регламент здорового харчування. Що пропонують покласти в тарілку та чи засмакує це дітям – Олена Махно знає.
На перерві школярі поспішають до їдальні. Окрім комплексних сніданків та обідів, тут пропонують випічку, яблука та сік. Смаколиків, що псують шлунок та зуби, немає.
Жирна їжа та вуглеводи витіснили з тарілок українців овочі та фрукти.
"Вважається, що до 2025 року у світі більше дітей і людей страждатимуть від зайвої ваги, ніж від недостачі, що було у минулому столітті", – розповідає авторка проекту "Здорове харчування для дітей" Ольга Ільюхіна.
Зайві сантиметри на талії з'являються вже після 35 років, а надлишкова вага накопичується зі шкільної парти. Тому, експерти кажуть, що боротьбу слід починати змалечку. Дітям розповідають про вміст тарілки в ігровій формі.
Натомість половину раціону слід заповнити овочами та фруктами. Решта – в рівних частках має бути риба, м'ясо та яйця, окремо крупи та молочні продукти. Налягати на солодке та копчені наїдки експерти не радять.
Більшість школярів уже після першого заняття зрозуміла склад тарілки здорового харчування. Але від улюблених страв відмовитися таки нелегко.
Але незабаром картоплі в раціоні школярів все-таки поменшає. МОЗ розглядає новий регламент харчування для дітей. У ньому солі та цукру менше удвічі. Натомість овочів більше. Страви вже вподобали батьки.
"Але, звичайно, щоб дитина вибрала той продукт і ту їжу, треба, щоб вона з дитячих років зрозуміла, що її треба їсти", – пояснює директорка КП "Зеніт" Катерина Шестакова.
Заохотити дитину їсти здорову їжу складно. Але шкільним кухарям це під силу. Учителі теж при роботі. Приклади здорового харчування вивчають навіть англійською. І зусилля, кажуть, не марні.
Олена Махно, Анна Кудрявцева, "5 канал"