Равликова ферма
Равликова ферма 5 канал

У теплиці з електропастухом: як це – вирощувати на городі равликів замість картоплі

Читайте по-русски
У фермера Романа все починалося з навчання у досвідчених равлиководів і зі 110 кг так званого маточного стада, яке придбали на Тернопільщині

Замість городу на 4-х сотках землі - равликова ферма. У селі Хажин на Житомирщині родина розводить тисячі равликів. Справа ця не дешева, а наскільки вона перспективна для українського села - дізнавалися журналісти "5 каналу".

"Вони істоти нічні. Вилазять харчуватись, паруватись, живуть саме вночі. А вдень вони відпочивають, ховаються від сонця", - фермер Роман розповідає про своїх підопічних. На городі - 40-метрова теплиця, завширшки 10 метрів і заввишки 3,5 - будували усією родиною. У ній обладнали ферму для розведення равликів. З тисячами її мешканців Роману допомагає поратися батько. Подбав, щоб вони не втікали.

"Перфоровані стрічки, підключено до неї 12 вольт, коли равлик доповзає і вусиками попробував чи далі можна лізти, його б’є маленький розряд струму і він відчуває, що далі не можна і вертається назад. Коли не було електропастуха цього, то він виходив за межі нашої ферми і ми двічі на день ходили його вранці і увечері збирали назад, заселяли", - розповідає Віктор Камінський, батько фермера.

Усе починалося з навчання у досвідчених равлиководів і зі 110 кг так званого маточного стада, яке придбали у фермерів на Тернопільщині. На початку літа у дорослих равликів закінчився сезон розмноження - розповідають чоловіки. Подальший ріст і розвиток малька проходив у теплиці.

"Равлик кожен день має бути нагодований, спеціально виробляють корм, розсипають його. Має бути зрошування, бо равлик так само і воду має пити і він вологолюбива істота. При штучному режимі, при однакових умовах щодня іде ввечері вважайте дощик, годується равлик, сиплеться корм, - при такому режимі гарно равлик підростає", - пояснює Роман Камінський, фермер.

Улюблена їжа равликів -  ріпак схрещений із пекінською капустою. А поласувати вони охочі кабачками, морквою та гарбузами. Щоб не хворіли, у воду фермери додають спеціальні ліки. Розведення равликів - справа не проста і не дешева, але фермери сподіваються, що вона зможе прогодувати родину.

"Не треба їхати на заробітки десь подалі. Щоб бути на місці і мати свої прибутки, а що їхати десь за кордон і працювати на пана", - переконаний Віктор Камінський.

Маленькі підопічні розміром до 40 міліметрів і важать - не більше 15 грамів. Восени на фермі сподіваються зібрати їх декілька тон.

"В нього має бути край мушлі загорнутий наче козирочкою, мушля має бути цілком тверда, бо коли він молодий мушля ще м’якенька. Також можна дивитись, коли равлик парується і на полі це означає, що він досягнув статевої зрілості, вже готовий відкладати ікру, такого равлика можна помалу збирати", - пояснює фермер Роман.

Фермери планують експортувати равликів за кордон. Це м'ясо, кажуть, нагадує смак курки або мідії.

"Звичайно перспективно. Це не буде миттєвий дохід, але це поступовий розвиток цієї справи, яка у подальшому обов’язково дасть свої прибутки", - запевняє Наталя Семенюк голова Семенівської ОТГ.

Фермери кажуть: культура споживання равлика в Україні ще малорозвинена. Але упевнені: галузь може приносити гарний прибуток селянам і бути повноцінною роботою.

Юлія Сінєльнікова, Віталій Сінєльніков, "5 канал"

Попередній матеріал
"Виховати в них готовність діяти": як здобували марунові берети строковики 79-ї десантно-штурмової бригади
Наступний матеріал
Складним маршрутом після буддійського ритуалу: третя українка, яка піднялася на Еверест, розповіла про підготовку

Моцарела, кротен, шамбала: як переселенці з Криму виготовляють елітні крафтові сири на Черкащині

Смугасті близько: якою буде ціна перших херсонських кавунів

Міні-город на підвіконні: топ-10 овочів та зелені, які легко можна виростити вдома

На Одещині у фермера викрали отару овець

Квіти в людський зріст, завбільшки з чоловічий кулак: на станції аерації розповіли, в чому ж секрет вирощування

Чистий, як сльоза: секрети збирання та цілющі властивості березового соку