Осіння консервація: топ-10 заготовок на зиму

Настав час подумати про запаси на зиму. Прийшла нарешті та пора, коли можна спробувати найрізноманітніші рецепти домашньої консервації. 5.ua підготував для вас топ-10 таких рецептів, аби взимку банки улюблених овочів і фруктів, відкупорені морозного зимового дня, наситили вас вітамінами, енергією і спогадами про теплі часи

Аджика

Ароматна приправа з Абхазії, яка буває червоного кольору, але можна приготувати і зеленого, якщо використовувати незрілий перець. Слово "аджика" перекладається як "сіль, перетерта з чимось". У процесі приготування аджики використовуйте рукавички, щоб не обпектися об гострий перець. Ви можете обмазати нею птицю або м'ясо, і в такому вигляді запікати в духовці.

Інгредієнти:

  • помідори – 1 кг;
  • болгарський перець – 1 кг;
  • гострий перець – 2 шт.;
  • часник – 1,5 головки;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • цукор – 3 ч. л.;
  • базилік – 1 пучок.

Приготування

  1. Стерилізуємо банки: складаємо їх у велику каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо близько п'яти хвилин.
  2. Перекручуємо помідори перець (гострий і болгарський) і часник в м'ясорубці чи за допомогою блендеру.
  3. Дрібно нарізаємо базилік і додаємо до суміші, перемішуємо.
  4. Додаємо сіль та цукор, перемішуємо.
  5. У сухі чисті банки викладаємо аджику і консервуємо під стерилізовані металеві кришки.
  6. Перевертаємо банки догори дном, накриваємо ковдрою і залишаємо до повного охолодження.

Аджика

Хрумкі солоні огірки

Це традиційна страва української кухні. Солені огірки вживають у їжу як самостійну закуску, а також використовують для приготування салатів, розсольників чи солянок.

Інгредієнти:

  • огірки – 5 кг;
  • кріп (з цвітом) – 100 гр.;
  • часник – 20 зуб.;
  • листя хрону – 50 гр.;
  • листя смородини – 100 гр.;
  • сіль – 2 ст. л. на 1 літр води.;
  • лавровий лист – 8 шт.;
  • перець червоний – 1 ч. л.;
  • перець чорний – 1 ч. л.

Приготування 

  1. Миємо огірки і зрізаємо з них попки.
  2. Кладемо в каструлю для замочування огірки, кріп (50 гр.), часник (10 шт.), листя смородини (50 гр.) та хрону (25 гр.) і заливаємо водою з сіллю.
  3. Ставимо під гніт на дві доби.
  4. Після цього проціджуємо розсіл та промиваємо огірки.
  5. Стерилізуємо банки: складаємо їх у велику каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо близько п'яти хвилин.
  6. У чисті сухі банки рівномірно кладемо огірки і нові спеції: лавровий лист, часник, листя смородини і хрону, кріп і перець. Розсіл прокип'ятити й залити гарячим у банки.
  7. Консервуємо стерилізованими металевими кришками.
  8. Перевертаємо банки догори дном, накриваємо ковдрою і залишаємо до повного охолодження.

Солоні огірки

Солоні помідори

Для консервації найкраще підходять помідори сливовидної форми, такі як: Факел, Гумберт, Придністров’я, Де Барао, Маяк, Титан, Волгоградський, Єрмак, Грибовський, Бізон. У цих томатів щільна шкірка, вони м’ясисті і не так деформуються при консервації.

Інгредієнти:

  • помідори – 10 кг;
  • кріп (з цвітом) – 150 гр.;
  • коріння хрону – 50 гр.;
  • листя смородини – 100 гр.;
  • листя хрону – 100 гр.;
  • часник – 20 зуб.;
  • червоний гострий перець – 1-2 шт.;
  • сіль – 500-700 гр.

Приготування

  1. Всю зелень і помідори ретельно промиваємо у проточній воді.
  2. Стерилізуємо банки: складаємо їх у велику каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо близько п'яти хвилин.
  3. На дно банок кладемо половину кропу, перцю, часнику, листів смородини, листів і кореня хрону.
  4. Наповнюємо банки помідорами і кладемо зелень, що залишилася.
  5. Готуємо розсіл з 10 літрів води й 500-700 грамів солі.
  6. Заливаємо банки розсолом так, щоб помідори були повністю ним покриті.
  7. Консервуємо банки стерилізованими металевими кришками.
  8. Перевертаємо банки догори дном, накриваємо ковдрою і залишаємо до повного охолодження.

Солоні помідори

Мариноване асорті з овочів

Консервовані овочі вітаються на будь-якому столі і в свята, і в будні. Так можна урізноманітнити свій раціон узимку. Найкращий варіант – це приготування домашніх овочів у вигляді асорті.

Інгредієнти:

Продукти (на 3 літрову банку):

  • огірки – 3 шт.;
  • помідори – 6 шт.;
  • перець – 3 шт.;
  • морква – 3 шт.;
  • цибуля – 3 шт.;
  • часнику – 6 зуб.;
  • суцвіття цвітної капусти.

Продукти для маринаду:

  • на 900 мл води 6 столових ложок оцту (6-9%);
  • цукор – 3 ч. л.;
  • сіль – 3 ч. л.;
  • чорний перець – 9 горошин.

Приготування

  1. Стерилізуємо банки: складаємо їх у велику каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо близько п'яти хвилин.
  2. Готуємо маринад.
  3. Нарізаємо овочі кружечками і розкладаємо гарно в банку.
  4. Заливаємо гарячим маринадом, трохи залишивши зверху місця.
  5. Закатуємо стерилізованими металевими кришками.
  6. Перевертаємо банки догори дном, накриваємо ковдрою і залишаємо до повного охолодження.

Овочеве асорті

Лечо

Це класична страва угорської кухні, яка дуже поширена в країнах Європи. Досить часто лечо виступає в ролі гарніру, як, скажімо, в східних районах Німеччини – подають до смаженого на грилі м'яса, ковбасок або сосисок. Також до страви додають білий хліб.

Інгредієнти:

  • червоний перець – 2 кг;
  • зелений перець – 1 кг;
  • помідори – 1 кг;
  • цибуля – 400 гр.;
  • морква – 600 гр.;
  • олія – 1,5 склянки;
  • сіль, цукор, чорний перець за смаком;
  • лавровий лист;
  • оцет 1 ст. л.

Приготування

  1. Помідори подрібнюємо на м'ясорубці.
  2. Цибулю нарізаємо півкільцями.
  3. Перець шаткуємо соломкою.
  4. Додати сіль, цукор, олію, чорний перець, лавровий лист.
  5. Тушкуємо овочеву суміш 1 годину, в кінці додаємо оцет.
  6. Стерилізуємо банки: складаємо їх у велику каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння і
  7. варимо близько п'яти хвилин.
  8. Кладемо суміш у банки і закатуємо стерилізованими металевими кришками.
  9. Перевертаємо банки догори дном, накриваємо ковдрою і залишаємо до повного охолодження.

Лечо

Мариновані гриби

Маринувати можна білі гриби, зеленушки, козляки, лисички, маслюки, моховики, рядовки, рижики, підосичники, підберезники, сироїжки, товстушки та печериці.

Інгредієнти:

На 1 кг грибів:

  • оцет (8%) – 2/3 склянки і 1/3 склянки води;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • спеції: 5 горошин запашного перцю, 1 ч. л. кориці, гвоздика, лавровий лист.

Приготування

  1. У каструлі доводимо до кипіння воду з оцтом і сіллю.
  2. Опускаємо в неї гриби і доводимо до кипіння. Після закипання варимо гриби до готовності (гриби опускаються на дно каструлі, а відвар стає прозорим).
  3. За 3-5 хв. до готовності до грибів потрібно додаємо цукор та всі спеції.
  4. Забираємо з плити, все остуджуємо.
  5. Стерилізуємо банки: складаємо їх у велику каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо близько п'яти хвилин.
  6. Розкладаємо гриби по стерилізованих банках. Потім в банки наливаємо трохи олії і закупорюємо їх стерилізованими поліетиленовими кришками.

Мариновані гриби

Кабачкова ікра

Кабачкову ікру можна намазувати на хліб, тости, робити з нею рулетки із лаваша, начиняти нею овочі, робити вишукані канапе, подавати з м'ясними стравами, грибами чи макаронами і спагеті, як підливу або соус.

Інргедієнти:

  • кабачки – 2 кг;
  • морква – 0,5 кг;
  • болгарський перець – 0,5 кг;
  • цибуля – 3-4 шт.;
  • часник – 2 зуб.;
  • томатна паста – 2 ст. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • олія – 1 склянка;
  • оцет (9%) – 2 ст. л.;
  • чорний перець – 1 ч. л.;
  • сіль – 1-2 ст. л.

Приготування

  1. Всі овочі ретельно миємо, чистимо і ріжемо на невеликі шматочки. Молоді кабачки можна не очищати від шкірки і насіння. Цибулю теж дрібно ріжемо.
  2. Моркву, кабачки і перець пропускаємо через м'ясорубку.
  3. У широкій каструлі з товстими стінками спасеруємо подрібнену цибулю.
  4. Перекладаємо до неї овочеву суміш і на великому вогні доводимо до кипіння, постійно помішуючи, щоб не підгоріла. Потім заливаємо олією і варимо на повільному вогні, періодично помішуючи, приблизно 1 годину.
  5. Солимо, перчимо, додаємо цукор, томат, подрібнений часник, добре перемішуємо і продовжуємо варити ще 15-20 хвилин.
  6. Після цього обов’язково наливаємо оцет, перемішуємо.
  7. Стерилізуємо банки: складаємо їх у велику каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо близько п'яти хвилин.
  8. Наповнюємо ікрою стерилізовані банки і закатуємо під стерилізовані металеві кришки.
  9. Перевертаємо банки догори дном, накриваємо ковдрою і залишаємо до повного охолодження.

Кабачкова ікра

В'ялені помідори

В'ялені помідори – це універсальна страва, яка добре смакує без нічого і як інгредієнт для соусів, підливи, начинки для пирогів чи бутербродів з сиром "Моцареллою".

Інгредієнти:

  • помідори – 1 кг;
  • cіль крупна (краще морська) за смаком;
  • олія оливкова – 2-3 ст. л.;
  • сушені спеції (орегано, базилік, петрушка, чебрець) за смаком;
  • часник – 3 зубчики;
  • чорний перець мелений (суміш перців) за смаком.

Приготування

  1. Помідори ріжемо навпіл, виймаємо серцевину, залишаючи тільки стінки.
  2. Розкладаємо на деко помідори розрізом уверх, в кожну половинку кладемо листочки розмарину та по 1-2 пластинки часнику.
  3. Деко з помідорами ставимо в розігріту до 120 ° С духовку, через півгодини зменшуємо температуру до 80 ° С і тримаємо помідори не менше трьох годин.
  4. Готові помідори мають бути сухими, але не стати сушкою.
  5. Кладемо помідори в банку і заливаємо олією. Зберігати в холодильнику.

В'ялені помідори

Компот з яблук

Якщо врожай яблук був щедрим і ви не встигаєте їх з'їсти, то можна приготувати смачний компот на зиму. Солодкий ароматний напій взимку буде нагадувати про теплі дні і забезпечувати відсутніми в цю пору вітамінами.

Інгредієнти:

  • яблука – 1 кг;
  • цукор – 200 гр.;
  • ванільний цукор – 10 гр.;
  • гвоздика – 3 бутони;
  • вода – 1л.

Приготування 

  1. У каструлю наливаємо воду, додаємо цукор, ванільний цукор, гвоздику.
  2. Все це доводимо до кипіння, варимо до повного розчинення цукру.
  3. Яблука миємо, розрізаємо на 4-8 частин і очищуємо від хвостиків і серцевинок.
  4. У киплячий сироп кладемо яблука і варимо на повільному вогні ще 5 хвилин.
  5. Стерилізуємо банки: складаємо їх у велику каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо близько п'яти хвилин.
  6. Розкладаємо яблука по підготовлених стерилізованих банках, наповнюючи їх не до кінця.
  7. Заливаємо банки доверху гарячим сиропом, закриваємо стерильними металевими кришками і закатуємо.
  8. Перевертаємо банки догори дном, накриваємо ковдрою і залишаємо до повного охолодження.

Ріжуть яблука

Компот із винограду

При заготівлі компоту з винограду на зиму, краще вибирати темні невеликі сорти. Компот з винограду смаком схожий на сік, це один з найбільш концентрованих і смачних компотів. Він підійде і для святкового столу і для повсякденного вжитку.

Інгредієнти:

  • виноград – 800 гр.;
  • цукор – 200 гр.;
  • вода – 2 л.

Приготування

  1. Наливаємо у каструлю воду з розрахунком 2 л на 3-літрову банку, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
  2. Виноград ретельно миємо, відокремлюємо від гілочок, прибираємо порчені ягоди.
  3. Наповнюємо виноградом чисті підготовлені банки приблизно на 3/4.
  4. Окропом наповнюємо банки до краю, накриваємо чистими кришками і залишаємо на 5-10 хвилин.
  5. Зливаємо воду з винограду назад у каструлю і знову доводимо до кипіння.
  6. Стерилізуємо банки: складаємо їх у велику каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо близько п'яти хвилин.
  7. У банки з виноградом насипаємо по 1 склянці цукру. Кількість цукру регулюємо залежно від солодкості винограду.
  8. Знову заливаємо банки окропом до верху, закриваємо стерильними кришками і закатуємо.
  9. Перевертаємо банки догори дном, накриваємо ковдрою і залишаємо до повного охолодження.

Виноградний компот

Нагадаємо, раніше 5.ua публікував топ-5 рецептів на основі корисного смаколика.

Також можна переглянути фотогалерею за темою:

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/

Попередній матеріал
Топ-27 цікавих фактів про сон, які здивують вас
Наступний матеріал
САП vs НАБУ: на чиєму боці правда