Харчове отруєння: небезпечні продукти, симптоми, профілактика та лікування

У багатьох людей хоча б раз у житті було харчове отруєння. Особливо це притаманне дітям. Саме тому краще знати, що треба робити у цій ситуації, а також як їй запобігти.

Харчове отруєння, яке також називають харчовою токсикоінфекцією, виникає після вживання будь-яких продуктів, які мають хвороботворні бактерії. Список останніх дуже довгий.

Проблему ускладнює також властивість патогенних мікроорганізмів до продукування токсинів. Останні накопичуються у продуктах та провокують симптоми отруєння, навіть якщо їжу термічно обробили та у ній відсутні мікробні тіла. Про це повідомляє "Дивогляд".

Безумовно, у багатьох продуктах можуть бути шкідливі організми, але зазвичай вони зникають під час приготування їжі. Однак, якщо не дотримуватися гігієнічних правил або неправильно зберігати їжу, то можуть виникнути проблеми.

Біль у животі
Біль у животі
Фото: Shutterstock

Яка їжа може спровокувати харчове отруєння?

Найбільшу небезпеку становлять ті продукти, які треба зберігати у прохолодних місцях (у холодильнику чи морозильнику). Влітку інколи важко забезпечити подібні умови, що обумовлено спекою, відпочинком на природі та іншими факторами.

Небезпека, зокрема, криється у наступних продуктах:

  • сирому або недовареному м'ясі чи птиці
  • непастеризованих молочних продуктах
  • сирих молюсках, рибі та морепродуктах
  • немитих фруктах і овочах
Небезпечні продукти
Небезпечні продукти
Фото: Shutterstock

Поява симптомів і їх види

Харчове отруєння може проявитися як за декілька годин, так і днів після того, як людина вжила неякісний продукт. На тривалість безсимптомного періоду впливає те, яку дозу токсинів отримав наш організм.

Інакше кажучи, що більше поганої їжі ви вжили – то раніше з'являться симптоми, серед яких відомі наступні:

  • біль у животі та спазми
  • діарея
  • лихоманка
  • озноб
  • слабкість і втома
  • біль у м'язах
  • головний біль
  • блювання
  • загальне відчуття нездужання
  • нудота
Нудота
Нудота
Фото: Shutterstock

Як вилікувати харчове отруєння?

Переважно цей стан проходить легко та минає через декілька днів. У цей час важливо забезпечити організм підтримкою і компенсацією браку рідини та електролітів, які нас покидають внаслідок частого рідкого стільця та блювоти.

Поки у людини триває діарея, їй треба перестати вживати молочні продукти, тверду та важку їжу. Коли їй полегшає, то можна обережно повертатися до звичної їжі. Відновлювати організм можна м'якою їжею, а саме:

  • бананами
  • тостами білого хліба
  • крекерами
  • легкою кашею

Звісно ж, після харчового отруєння ще декілька тижнів не варто вживати молочні продукти, гостру та смажену їжу. У цей період треба пити багато простої чистої води чи натуральних соків.

Якщо інтоксикація проходить важко, то, можливо, треба буде промити шлунок і кишківник. У випадках нестримного блювання або частих рідких випорожнень можуть призначити внутрішньовенні інфузії, щоб усунути зневоднення. Всі ці процедури виконують лише за призначенням лікаря.

Біль у животі
Біль у животі
Фото: Shutterstock

Профілактика

Якщо ви не бажаєте пройти через цей негативний досвід, тоді відповідально підійдіть до придбання та зберігання їжі. Це можна забезпечити завдяки домашньому приготуванню та уникненню невідомих місць, де готують їжу.

Пам'ятайте, що під час спеки дуже швидко розмножуються патогенні організми. Також можуть допомогти поради:

  • ретельне миття фруктів і овочів
  • часте миття рук і посуду
  • якщо ви обробляли ножем сиру курку, то не використовуйте його для інших продуктів, якщо ви не будете їх термічно обробляти
Шашлык, м'ясо
Шашлык, м'ясо
Фото: Shutterstock
  • ретельне приготування м'яса. Наприклад, яловичину треба готувати за температури як мінімум 70°C, курку та іншу птицю – від 80°C, а рибу – від 60°C
  • уникнення розфасованих продуктів з терміном придатності, який вже минув
  • утилізація консервацій з роздутих або деформованих банок
  • старанне миття стільниць, обробних дошок, ножів і посуду
  • зберігання продуктів у холоді, якщо їх не будуть вживати найближчим часом (протягом декількох годин)
  • уникнення вживання грибів, м'яких сирів (якщо людина вагітна чи має слабкий імунітет)
  • обробка всіх фруктів і овочів окропом
  • не треба класти сире та готове м'ясо на одну тарілку

Зазначимо, що ця стаття не написана фахівцем у сфері медицини. Самолікування може завдати шкоди вашому здоров'ю, а тому за будь-яких сумнівів щодо стану свого організму – звертайтеся до лікарів.

До речі, нещодавно "Дивогляд" повідомляв про те, що покласти в аптечку, якщо ви плануєте відпустку.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше