Макарони, як не дивно, вважають давнім винаходом людства, коли люди в стародавні часи навчилися виготовляти борошно з пшениці. До сьогодні макарони є серед нашого раціону, однак тепер вони є різних видів та форм, їх виготовляють з різних сортів пшениці та готують та різноманітними рецептами. Про види та смачний рецепт макаронів розповість "Дивогляд".
25 жовтня відзначають Всесвітній день макаронів, свято започаткували в 1995 році на Римському конгресі виробників пасти. За однією з популярних версій макарони з Європи в Італію в 1292 завіз Марко Поло з Китаю, де їх нібито придумали. Однак існують докази того, що макарони були відомі ще серед стародавніх італійців та єгиптян у IV столітті до нашої ери.
За формою макарони поділяють на трубчасті, ниткоподібні (вермішель), стрічкоподібні (локшина), фігурні.
Спагетті
Спагетті – одні з найвідоміших видів пасти. Страви із цього виду макаронів зазвичай подають під назвою "паста" з морепродуктами, м’ясом та овочами тощо. Головний інгредієнт цієї страви це соус. До речі італійці не ламають спагетті, а варять їх цілими, щоб добре натирати довгі соломинки на виделку.
Букатіні
Цей вид макаронів має назву Букатні від італійського слова buco (дірка). Вони відрізняють від спагетті тим, що мають отвір у середині, щоб соус міг потрапити всередину букатіні та зробить їх смак більш насиченим.
Канелоні
Ці макарони схожі на короткі циліндри, які начиняють фаршем, овочами, сиром та соусом. Для цієї страви не має обмежень.
Каватапі та конкільє
Це напевно макарони, які куштували всі. Каватапі – це макарони у вигляді невеликих спіралей, а конкільє, відомі нам, як "мушлі". Усі ці макарони потрібно просто відварити та подати із соусом, або ж за бажанням додати томати та вершки.
Фарфале
У перекладі з італійської farfalle означає "метелики", частіше їх називають бантики через їхню схожість. Існує ще багато видів макаронів, наприклад лазанья – прямокутні листки тіста, лінгвіні – плоскі "спагетті", фузілі, фетучіні та діталіні.
Ідеальні канелоні
Як ми зазначали раніше, для цих макаронів існує безліч варіантів начинок, однак одним із найсмачніших є начинка з фаршем. Для приготування підготуйте керамічну форму 20 на 27, щоб канелоні можна було викласти у два шари.
Інгредієнти
- 2 цибулини
- 5 ст.л. олії
- 800 г яловичого фаршу
- 1 ч.л. чорного меленого перцю
- 2 ч.л. італійських трав
- 1 ч.л. солі
- 400 мл несоленого томатного соку
- 250 г канелоні
- 50 г пармезану
Для соусу:
- 100 г вершкового масла
- 100 г борошна
- 1 л молока
- ¼ ч.л. мускатного горіха
- ¼ ч.л. солі
Приготування
- Почистіть цибулю та наріжте дрібним кубиком, смажте на пательні 3 хвилини. Додайте до цибулі фарш та посмажте його.
- Додайте чорного меленого перцю, солі та італійських трав, влийте томатний сок та розмішайте. Тушкуйте 10 хвилин та залиште остигати.
- Для соусу в сотейнику розтопіть вершкове масло та всипте борошно. Потім вилийте 1 літр молока й додайте солі та мускатного горіха. Помішуйте соус до однорідної консистенції та зніміть з вогню.
- Почніть начиняти канелоні фаршем. На дно форми викладіть третину соусу та зверху викладіть перший шар канелоні, зверху змажте соусом.
- Потім викладіть останній шар та покрийте залишками соусу. Зверху притрусіть страву тертим сиром.
- Готуйте в духовці розігрітій до 200 градусів протягом 25 хвилин.
Раніше "Дивогляд" розповідав про топ-рецепт смачних оладок, завдяки якому можна досягти ідеальної консистенції.
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.