Взимку організм людини потребує якомога більше вітамінів та корисних речовин, ніж в інші сезони. Тому "Дивогляд" підготував для вас топ-7 цікавих та смачних рецептів домашньої консервації.
Овочеве рагу без стерилізації
Таку заготовку як овочеве рагу завжди з’їдають першим, бо воно неймовірно смачне. Щоб законсервувати таку корисну та поживну страву достатньо однаково порізати та одночасно приготувати улюблені овочі.
Рагу можна куштувати з м’ясом, картоплею та просто з хлібом.
Інгредієнти:
- кабачки – 1 кг;
- баклажани – 1 кг;
- морква – 1 кг;
- цибуля — 1 кг;
- солодкий перець – 1 кг;
- помідори – 500 г;
- цукор – 200 г;
- сіль – 50 г;
- соняшникова олія – 500 г;
- оцет – 100 мл.
Етапи приготування
- Баклажани промити та нарізати невеликими кубиками, посолити та залишити на 20 хвилин, щоб позбутися гіркоти. Після чого промити водою.
- Перець та моркву наріжте соломкою, цибулю – смужками.
- Кабачки – кубиком, а помідори – невеликими шматочками.
- До каструлі додайте соняшникову олію та розігрійте її. Всипте туди підготовлені овочі, добре перемішайте та додайте сіль і цукор.
- На мінімальному вогні тушкуйте під кришкою 30 хвилин. За потреби додавайте воду.
- Додайте оцет та тушкуйте після цього ще 10 хвилин.
- Щоб підготувати банки промийте їх із содою, налийте на дно трохи води та поставте на 5 хвилин у мікрохвильовку або духову піч.
- Кришки прокип’ятіть.
- До готового рагу на свій смак додайте спеції та зелень і розсипте гарячу страву по банках. Після охолодження зберігайте консервацію в темному прохолодному місці.
Солодкі помідори із цибулею
Ще один рецепт консервації, який не потребує стерилізації. Маринад помідорів виходить дуже смачний, а хрумку цибулю можна додавати до інших ваших страв.
Інгредієнти:
- помідори – 4 кг;
- цибуля – 800 г;
- часник – 10 зубчиків;
- гострий перець – 2 шт;
- соняшникова олія – 7 ст. л.;
- цукор – 100 г;
- сіль – 1 ст. л.;
- оцет – 70 мл;
- запашний перець горошком – 15 шт. (2 шт. на банку);
- чорний перець горошком – 45 шт. (6 шт. на банку);
- вода – 5 л;
- зелень і спеції за смаком.
З такої кількості інгредієнтів вийде 2 трилітрові або 7 півторалітрових банок.
Етапи приготування
- Помідори помити та порізати навпіл, за бажанням можна залишити цілими.
- Цибулю та гострий перець наріжте кільцями.
- Часник подрібніть тонкими пластинами.
- У банки пошарово викладіть часник, цибулю, помідори, гострий перець та зелень за вашим смаком.
- До кожної банки додайте по одній ложці олії, по 6 штук чорного та по 2 штуки запашного перцю.
- Для приготування маринаду потрібно до каструлі додати води, солі, цукру та оцту.
- Довести до кипіння та залити ним банки з помідорами та цибулею.
- Далі в глибоку каструлю покладіть ганчірку та залийте водою. Туди ж поставте банки й залийте їх водою по плечики.
- Доведіть до кипіння, після чого кип’ятіть ще 15 хвилин.
- Дістаньте банки та закрийте. Накрийте їх теплою ковдрою, а потім зберігайте в прохолодному місці.
Кабачкова ікра на зиму
Кабачкова ікра завжди стає у пригоді під час холодів. Ця заготовка буде смачною закускою до ваших основних страв. Для кращого смаку варто обрати молоді кабачки з тонкою шкіркою. Якщо ж ви будете використовувати старі, то очистіть їх від шкірки та приберіть насіння із середини. Також обирайте каструлю з товстим дном, щоб страва не підгоріла.
Інгредієнти на 750 мл кабачкової ікри:
- 2 середні кабачки (приблизно 1 кг);
- 100 мл томатної пасти;
- 1 середня цибуля;
- 1 середня морква;
- 3 зубчики часнику;
- 2 ч. л. цукру;
- 2 ч. л. солі;
- 100 мл соняшникової олії;
- 3 ст. л. столового оцту 9 %;
- дві дрібки чорного меленого перцю.
Етапи приготування
- Простерилізуйте банки та кришки.
- Кабачки помийте та поріжте кубиками невеликого розміру.
- Цибулю наріжте кубиком.
- Моркву натріть на велику тертку.
- Часник дрібно наріжте.
- У каструлю налийте соняшникову олію та додайте моркву та цибулю. Смажте протягом 10 хвилин та помішуйте.
- Додайте кабачки й часник та тушкуйте усю суміш 50 хвилин на середньому вогні. Овочі мають вийти м’якими.
- Приберіть кастрюлю з вогню та додайте томатну пасту, 2 дрібки чорного перцю, цукор та сіль.
- Усю суміш перебийте блендером до однорідності.
- Поставте каструлю на вогонь та влийте до неї оцет, перемішайте та доведіть до кипіння.
- Розкладіть ікру по банкам та добре закрийте кришками.
Салат із баклажанів
Баклажани насичені безліччю корисних речовин, вони зміцнюють імунітет та позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи. Для цієї страви підійдуть будь-які баклажани, та перець різних сортів.
Інгредієнти на 1,5 л салату:
- 800 г баклажанів;
- 300 г солодкого перцю;
- 300 мл води;
- 200 мл олії;
- 200 г томатної пасти;
- 150 г цукру;
- 1 ст. л. солі;
- 3 лаврових листки;
- 4 горошини духмяного перцю;
- 50 мл яблучного оцту 6 %.
Етапи приготування
- Баклажани наріжте чверть кільцями
- Солодкий перець наріжте соломкою
- У каструлю налийте води та олії, додайте томатної пасти, цукру та солі й перемішайте суміш
- До суміші додати баклажани та тушкуйте їх 15 хвилин
- Потім додайте лавровий лист та чорний перець, продовжуйте тушкувати ще 15 хвилин.
- Далі ростерилізуйте банки та кришки
- До салату додайте яблучний оцет та розкладіть суміш по банках.
Консервована морква на зиму
Морква – це джерело вітамінів та поживних речовин, тому така заготовка буде дуже корисною в зимовий період. Таку моркву можна додавати до салатів, супів та інших будь-яких страв.
Інгредієнти:
- морква – 1 кг;
- оцет – 1 стол. л.;
- сіль – 1 стол. л.
Етапи приготування
- Моркву помийте, почистіть та натріть на звичайній або на тертці для корейської моркви.
- Посоліть та перемішайте моркву.
- Банки можна простерилізувати або промити із содою та гарячою водою.
- Моркву викласти в банки та залити оцтом.
- Далі в каструлю з товстим дном покладіть ганчірку та поставте в неї банки з морквою.
- Залийте водою банки по плечики, щоб вони не торкалися одна одної і увімкніть середній вогонь.
- Після закипання стерилізуйте банки ще 40 хвилин.
- Потім закатайте кришками, переверніть догори дном та вкутайте теплою ковдрою.
Мариновані білі гриби
Інгредієнти:
- білі гриби – 1 кг;
- сіль – 1 ст. л.;
- цукор – 2 ч. л.;
- лавровий лист – 2 шт;
- гвоздика – 2 шт;
- чорний перець горошком ;
- запашний перець горошком – 5 шт;
- оцет 9 % – 50 мл.
Етапи приготування
- Гриби потрібно добре промити та вимочити в сольовому розчині.
- Сольовий розчин – на 1 л води 1 ст. л. солі.
- Далі потрібно промити та почистити гриби. Після чого проварити у киплячій солоній воді 20 хвилин.
- Під час кипіння знімайте піну.
- Вогонь вимикайте, коли гриби опустять на дно.
- Дістаньте гриби та одразу покладіть у тару з водою та льодом, щоб зберегти їх пружність.
- Для маринаду усі інгредієнти покладіть у каструлю та залийте холодною водою, доведіть до кипіння та варіть 10 хвилин.
- Потім додайте оцет та продовжуйте варити ще 5 хвилин.
- До маринаду додайте гриби і варіть 15-20 хвилин.
- У банки перекладіть гриби та залийте маринадом.
Салат з огірків на зиму
Консервований салат з огірків із гірчицею в зернах та солодким перцем. Щоб приготувати смачні та хрусткі огірки, варто завчасно замочити їх у холодній воді на 2-3 години.
Інгредієнти:
- 4,5 кг огірків
- 1 кг цибулі
- 7 зубців часнику
- 10 шт. болгарського перцю
- 20 г зелені кропу
- 450 мл олії (рафінованої)
- 100 мл. оцту, 6 %
- 30 г солі
- 60 г цукру
- 7 ч. л. гірчиці горошком
Етапи приготування
- Огірки поріжте, як вам зручно, наприклад кільцями, шматочками, напівкільцями, якщо вони невеликі розріжте їх навпіл чи на частини.
- Часник подрібніть через терку.
- Мілко наріжте кріп.
- Перець почистіть та поріжте кільцями.
- Усі інгредієнти змішайте в глибокій каструлі та додайте до них сіль, цукор, оцет та олію.
- Усю суміш перемішайте та залиште настоятися 60 хвилин.
- Потім поставте каструлю на вогонь та варіть салат 15 хвилин.
- Готову страву розкладіть у банки та до кожної додайте по 1 чайній ложці гірчиці й закатайте.
Раніше "Дивогляд" розповідав про топ-3 рецепти домашньої консервації з яблук на зиму.
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.