Дослідження пов'язане з раціоном доісторичних людей
Дослідники проаналізували древні фекалії, палеофекалії, і дійшли до висновку, що люди, які населяли Європу у Залізному столітті, їли продукти, що входять до раціону сучасних людей. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на CNN.
У соляних шахтах в Халльштатт-Дахштайн (Австрія) виявили древні фекалії, в яких учені знайшли 2 види грибка, які використовують для виробництва блакитного сиру і пива – Penicillium roqueforti і Saccharomyces cerevisiae.
"Ми змогли довести, що блакитний сир виготовлявся в Європі майже 2,7 тис років тому", – стверджує археологиня з Віденського музею природної історії Керстін Коварік.
Експертка стверджує, що у той період ферментовані продукти мали величезну роль у раціоні людей, які населяли печери. За словами Коварік, стародавні люди "навмисно застосовували технології ферментації харчових продуктів з використанням мікроорганізмів, які до сих пір використовуються в харчовій промисловості".
"Кулінарні практики були складними, спираючись на складні технології обробки харчових продуктів, такі як бродіння, і, ймовірно, спрямовані не тільки на збереження продуктів харчування, але і на досягнення специфічного смаку", – йдеться у повідомленні.
До речі, нещодавно "Дивогляд" повідомляв про те, що експерти назвали найгірший період в історії Землі.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!